Preliv za sladoled ali slaščice – kakšen in za katere?

Spodaj smo vam pripravili recepte za kar 5 različnih prelivov za sladoled s katerimi boste lahko prelili svoje slaščice ali pa sladoled. Nič ni boljšega kot pa domači sadni preliv. Če pa boste potrebovali hitrejšo rešitev ali večje količine preliva za vašo sladoledarno ali slaščičarno smo vam posredovali še povezavo do spletne trgovine, kjer lahko izdelke naročite!

Kdaj izbrati domač preliv in kdaj kupljen preliv?

Morda se sprašujete, kdaj je dobro izbrati domač sadni preliv in kdaj kupljenega?

Vsekakor vam za domačo uporabo priporočamo pripravo domačega sadnega preliva, saj lahko na takšen način izdelate točno toliko preliva, kolikor ga potrebujete. Enako npr. svetujemo za restavracijo ali gostilno, ki ima v načrtu le omejeno število slaščic, na katerih bi uporabili dotični preliv.

Če pa preliv potrebujete za utečeno poslovno prakso, kot je npr. sladoledarna, ki ima lasten aparat za izdelavo sladoleda in kjer se pripravlja velike količine sladoleda, to pomeni, da se bo enako veliko porabilo tudi preliva. Zato je tam smiselno razmisliti o dobavitelju, pri katerem boste dobili cenovno ugoden, hkrati pa kvaliteten in okusen sadni preliv. V tem primeru boste povezave do izdelkov še posebej veseli!

Sadni preliv ali sadni toping – v čem je razlika?

Preliv iz gozdnih sadežev.
Preliv iz gozdnih sadežev ne smemo zamenjati za toping. Preliv je bolj gost in vsebuje koščke sadja, …

Sadni preliv je velikokrat zamenjan s sadnim topingom. Naj že takoj na začetku razčistimo, kaj je glavna razlika med njima. Sadni preliv je izdelan, tako v velikih, profesionalnih obratih, kot tudi v amaterskih kuhinjah na podoben način. Nizkotemperaturna kuha s katero poskušamo ohraniti čimveč organoleptičnih lastnosti sadja se bo poznala na čudovitem okusu in intenzivnih barvah.

Medtem ko je toping navadno pakiran v plastenkah s katerimi, ko plastenko obrnemo narobe, sladoled ali slaščico poškropimo, sadni preliv načeloma doziramo z žlico, saj vsebuje večje koščke sadja.

Seveda lahko naredite tudi doma toping tipa “Sladki greh”, vendar vam priporočamo, da si ga vseeno pripravite sproti, da se vam ne bo prehitro skisal – in seveda – shranjujte ga v hladilniku.

Toping gozdni sadeži
… medtem ko je toping gladek in tekoč.

Toping lahko iz vseh spodaj pripravljenih receptov izdelate tako, da celo zmes na koncu ohladite, nato pa prelijete čez sito, na koncu pa še čez gazo. Tako pripravljen domači preliv bo izgledal podobno, če ne celo bolje od kupljenih topingov za sladoled. Če si boste omislili še posebno plastenko z ozkim grlom, bo pa tudi doziranje izgledalo profesionalno!

Zanimivost: Stabilizatorji in njihova vloga v sladoledu

Jagodni preliv

Ni boljšega sadnega preliva od doma narejene jagodne omake. Jagodni preliv spada med klasični sadni preliv iz jagodičevja. Spodnji recept vsebuje samo 3 sestavine in predstavlja najlažji recept za jagodno omako. Vsaka sladica, s katero boste kombinirali spodnji jagodni preliv, bo dobila dodatno piko na i!

Preprost in odličen recept si boste zlahka zapomnili in z njim preprosto osladkali porcijo vanilijevega sladoleda, ki ne bo več tako suhoparen. Če pa se vam mudi, in želite naročiti preliv kar preko spleta, izberite najboljši jagodni preliv za sladoled in slaščice.

Seveda pa je tako pripravljena jagodna omaka, vroča ali hladna, uporabna tudi za palačkinke, cheesecake, pite ipd.

Limonin sok uravnoteži sladkost in poskrbi, da je okus jagode bolj izrazit. Sladkor pa doda tisto malo, kar jagodi zmanjka!

Perfekten okus in hitra priprava!

Jagodni preliv lahko uporabite za palačinke, vaflje ali pite.
Jagodni preliv lahko uporabite za palačinke, vaflje ali pite.

Sestavine za jagodni preliv:

 • 500g zrelih jagod,
 • 80g mletega sladkorja,
 • 1 žlica limoninega soka (iz 1/2 limone).

Priprava sadnega preliva

 1. Jagode speremo, osušimo, zrežemo na debelo in jih damo v lonec na srednje močan ogenj.
 2. Medtem, ko se jagode pražijo, nadnje stresemo sladkor v prahu in nadaljujemo mešanje.
 3. Nato dodamo še limonin sok. Vse skupaj dobro premešamo! Jagode bodo začele spuščati tekočino in se mehčati in razkrajati.
 4. Še 20 minut mešajte na manjšem ognju in že boste lahko videli, kako jagodni preliv postaja vedno bolj gost.
 5. Kuhajte jagodni preliv dokler ne bo prave,  želene gostote. Imejte v mislih, da po končanem kuhanju skozi paro še vedno “uide” nekaj tekočine.

Tako pripravljen jagodni preliv je boljši, kot zmiksan, saj bo tukaj barva svetleča. Pri zmiksanem bi barva postala meglena in bolj bleda.

Malinov preliv

Malinov preliv je izdelan iz malin. Navadno to vrsto gozdnega jagodičevja dobite na obronkih gozdnih jas, še bolj preprosto pa na oddelku sadja in zelenjave v trgovskem centru. Vsekakor priporočamo, da, če imate v bližini tržnico, preverite še tam, če dobite kakšnega prodajalca ali branjevko s tem roza-rdečkastim sadjem. Načeloma so v naravni nabrane maline veliko bolj aromatične in večje od tistih iz trgovine.

Če bi krasno malinovo omako potrebovali že včeraj, pa sledite povezavi do 2kg pakiranja v spletni trgovini -> malinov preliv.

Malinova omaka
Malinova omaka je najboljša če je izdelana iz nabranih malin. Za nujne primere pa lahko uporabite tudi zamrznjene maline.

Sestavine za malinov preliv:

 • 650g malin (boljše, če so nabrane, kot pa kupljene),
 • 100g sladkorja,
 • 1 žlica limetinega soka (iz 1/2 limete),
 • voda in listi poprove mete po potrebi.

Izdelava sadnega preliva

 1. Maline, lahko tudi zamrznjene, damo z nekaj vode v lonec na nizek ogenj.
 2. Med kuhanjem stresemo v posodo še sladkor in dodamo limetin sok.
 3. Vse skupaj dobro premešamo! Maline se bodo počasi začele mehčati.
 4. Ker so maline že na otip bolj krhke od jagod, jih ne kuhajte predolgo. Če pa želite, da bo vaš preliv bolj hrustal zaradi malinovih semen, pa kuhajte zmes približno še 10 minut.
 5. Ko izklopite ogenj, lahko v zms vržete še nekaj nasekljanih listov poprove mete. Ta bo poleg limete dodala še svojo aromo in izboljšala malinovo omako.

Malinovega preliva nikar ne miksajte. Tekstura preliva je s celimi koščicami malin videti čudovita. Z miksanjem pa bo dobili megleno mešanico majhnih koščkov zmletih koščic. Raje ne!

Borovničev preliv

Borovničev preliv je edinstven zaradi svoje kiselkaste arome in temno vijolične barve. Bolj moderne postajajo v zadnjem času tudi bolj podolgovate in z antioksidanti še bolj napolnjnene sibirske borovnice.

Izberite tiste, ki so vam najbolj pri roki, pomembno je le, da ne vsebujejo pecljev ali listov. Največkrat se, predvsem na tržnici dobi sveže nabrane borovnice, katere je dobro, da jih res dobro prečistite in umijete pred izdelovanjem preliva.

Preliv, kjer sadeži ne bodo bili dobro očiščeni, bo imel bolj grenak priokus, zaradi grenkobe pecljev ali listov. Pred tem vas ne bo rešilo niti kasnejše morebitno precejanje skozi sito ali gazo.

Ker je recept za borovničev preliv enak kot za preliv iz gozdnih sadežev, v primeru domače izdelave preskočite kar na spodnji recept. Prilagamo še obljubljeni link na trgovino: borovničev preliv za torto.

Pokuhana omaka iz borovnic.
Pokuhana omaka iz borovnic je odlična tudi na čokoladnem sladoledu.

Preliv iz gozdnih sadežev

Podobno kot pri jagodnem prelivu lahko tudi preliv iz gozdnih sadežev izdelate s samo tremi sestavinami, okus pa bo edinstven. Sadni preliv iz gozdnega jagodičevja je osvežilen in značilne temno rdeče do vijola barve.

Mešana omaka iz jagodičja bo odlična za npr. cheesecake, panna cotto ali sladoled z okusom mlečnega cveta oziroma z vaflji ali ameriškimi palačinkami.

Posebnost tega preliva so lahko tudi celi gozdni sadeži, ki jih v omako dodate naknadno. Na ta način bo vaš preliv dobil dodatno hrustljavost in ne bo deloval kot navaden toping. Za zgostitev preliva iz gozdnih sadežev vam pripročamo malenkost daljše kuhanje, izogibajte se raznoraznim škrobom ali drugim zgoščevalcem.

Za izdelavo omake iz gozdnih sadežev s koščki lahko uporabite dveže nabrane ali globoko zamrznjene gozdne sadeže. Predhodno taljenje ni potrebno.

Če pa se vam mudi, lahko gozdni sadeži preliv naročite kar v spletni trgovini.

Gozdni sadeži
Gozdni sadeži

Sestavine za preliv iz gozdnih sadežev:

750g zrelih, svežih gozdnih sadežev (ali 800g zamrznjenih; uporabite lahko tudi borovnice za borovničev preliv),
100g sladkorja v prahu,
3 žlice limoninega soka (iz 1 limone).

Potek izdelave preliva

 1. Sveže ali zamrznjene gozdne sadeže damo v lonec in začnemo kuhati na srednje visokem ognju (v lonec damo približno 3/4 celotne količine).
 2. Dodamo jim limonin sok in sladkor v prahu in maso dobro premešamo!
 3. Ko se jagode po približno 10 minutah začnejo mehčati jih malo pritisnemo z žlico ali kuhalnico.
 4. Po približno 15 minutah so gozdni sadeži pripravljeni za miksanje.
 5. Omako iz gozdnih sadežev zmiksamo, nato pa precedimo, da se izognemo koščicam npr. robid ali borovnic. Po želji lahko precejanje izpustite.
 6. Na koncu v omako dodamo še preostanek celih sadežev in še malenkost pokuhamo celotno zmes.

Preliv iz gozdnih sadežev lahko prelijete po sladici ali sladoledu oziroma ga, če je shranjen v hladilniku, lahko porabite v dveh dneh.

Sadni prelivi iz jagodičevja – kako in s katerimi sladicami jih lahko kombiniramo?

Panakota s prelivom iz gozdnih sadežev
Panakota s prelivom iz gozdnih sadežev

Spodaj vam podajamo nasvete, ki vam bodo še posebej prav prišli, ko boste imeli sladico, ne boste pa vedeli s katerim prelivom jo preliti – in obratno. Če imate super preliv, vas še vedno čaka polovica dela, če ne veste, katero slaščico bi z njim prelili.

Zgoraj omenjen preliv je izdelan iz jagodičja – torej jagod, malin, gozdnih sadežev in borovnic. Za vse to sadje je značilna kislina, pri jagodah je npr. manj izrazita, pri borovnicah pa je že kar zelo izrazita.

Da “uglasite” svojo sladico vam priporočamo, da prelive uporabljate glede na vsebnost sladkorja v sladici. Npr. Če je sladica res sladka, uporabite bolj kislo omako. Namreč, ekstra sladka sladica bo s še slajšo omako “odbila” gosta prav zaradi svoje sladkobe. Z bolj kiselkastim prelivom pa bo svežina presekala sladkobo vedno znova in znova.

Prelive pa lahko uporabljate tudi glede na barvo sladice. Npr. za kombinacije s temnim čokoladnim moussom izberite borovničevo omako ali omako iz gozdnih sadežev. Če vam je bolj pomemben kontrast, pa izberite jagodno omako, ki se bo super podala na panna cotto.

Za sladice, ki jih kombiniramo z prelivi iz jagodičevja velja, da so preproste. Npr. večkomponentna sladica iz različnih vijola, rdečih in roza tekstur bi delovala preveč “nabito”. Zato velja tu reklo, da je manj več.

Panna cotta, čokoladni mousse (bel ali črn), jogurtova strjenka, klasičen cheesecake in zmrzlina (pa naj gre za francoski parfait ali italijanski semifreddo) ne potrebujejo ničesar drugega kot prefinjeno omako in drobec ali dva dekoracije. Enako velja za palačinke, vaflje ali sladoled. Vse ostalo bi na krožniku razbilo preprostost, ki se bo v ustih okušala kot sladka simfonija!

 

Upamo, da smo vam z zgornjimi recepti vsaj malo pomagali pri načrtovanju sladice ali izdelavi preliva. Vsekakor pa imejte v mislih, da je vsaka komponenta pri slaščici izredno pomembna – pa naj gre za dekoracijo, posip ali sadni preliv.

 

Related Post