Kako zelo je pomembna fizioterapija?

Mnogi ljudje, včasih celo zdravniki in medicinske sestre, se ne zavedajo pomena fizioterapije.

Fizioterapija

Preventivno zdravljenje

Je zagotavljanje celostnega zdravljenja. To je pravi način, ki zdravi poškodbe in bolezni ter izboljšuje zdravje s socialnega, psihičnega in fizičnega vidika. Fizioterapevt ne bo predpisal nobenega zdravila.

Namen fizioterapije

Tistim, ki ste doživeli poškodbo, bolečino, ali morda kakšno operacijo je verjetno vloga in korist fizioterapije zelo jasna. Za tiste, ki pa tega še k sreči niste izkusili in vam je ta stvar dokaj neznana je pa dobro, da sedaj preberete za kaj je fizioterapija res koristna.

Kako lahko fizioterapevti pomagajo pri celostnem zdravljenju?

Fizioterapevti, lahko pomagajo na več načinov, kot so:

 • lajša bolečine
 • izboljšujejo ali odpravljajo gibalno disfunkcijo ter izboljšajo telesne in funkcionalne sposobnosti
 • izboljša krvni obtok
 • spodbuja optimalno fizično funkcijo
 • zmanjšuje in preprečuje glavobol ( priporočljivo tudi z tehniko Bownove terapije v Centru Reha Medical)
 • znižuje krvni tlak
 • pomaga pri rehabilitaciji poškodb
 • preprečuje nastanke, simptome in napredovanje okvar, ki so lahko posledica bolezni, motenj, stanj ali poškodb.

Fizioterapija je dinamičen poklic, ki uporablja znanstveno utemeljene metode kliničnega zdravljenja za obnovitev, vzdrževanje in spodbujanje optimalne telesne funkcije.

Zdaj, ko veste nekaj več o tem, kaj počne fizioterapevt, je čas, da razmislimo, zakaj je fizioterapija pomembna za VAS!

Fizioterapija 1

Nekaj razlogov, zakaj izbrati fizioterapijo

Zmanjšajte ali odpravite bolečino

Vsakdo, ki je imel bolečino ali še vedno trpi zaradi bolečine, ve, kakšen vpliv ima lahko na kakovost življenja. Vendar pa se je fizioterapija izkazala za učinkovit način. Za odpravo bolečine, tako akutne kot kronične. Uporaba terapevtske vadbe, mobilizacije mehkih tkiv in sklepov ter drugih fizioterapevtskih tehnik in načinov se je izkazala za zmanjšanje ali odpravo bolečine, poleg tega pa bolnike uči samozdravljenja, ki pomagajo preprečiti bolečino v prihodnosti.

Z operacijo, če le ni nujna ne prehitevajte !

Ko bolniki občutijo bolečino ali nekaj podobnega, je operacija ena izmed možnosti, da se na enostaven način bolnika potolaži. Čeprav je včasih operacija neizogibna, je lahko v mnogih primerih fizioterapija učinkovita metoda pri izogibanju operaciji. Vse več je raziskav, ki dokazujejo, da je fizioterapija prva izbira pri zdravljenju številnih mišično-skeletnih poškodb in da je poskus, preden gremo pod nož, morda skrivnost za izogibanje nepotrebnim operacijam.

Otežena aktivnost po poškodbi

Po poškodbi ali težjemu poteku zdravljenja je zelo pomembna aktivnost. To pomeni, da se kolikor je to možno, čimprej vrnete v stare tirnice in začnete z vašimi dosedanjimi aktivnostmi, ki vas navdušujejo. Fizioterapevt bo te vase želje seveda upošteval in prilagodil zdravljenje na pravilen način.

Ravnotežje pri starejših

Zelo znano je, da so padci med starejšimi pogosti, nevarni in lahko pogubno vplivajo na njihovo kakovost življenja. Več kot 25 % starejših je po statistiki zaapisano, da bodo padli in to kar z konkretnimi posledicami. Fizioterapevti lahko pomagajo preprečiti padce z oceno in razvojem načrtov zdravljenja po meri, vključno z vajami za izboljšanje moči, gibljivosti in ravnotežja.

Katere vrste terapije imamo in katera je najboljša za različne ljudi?

Ortopedska fizioterapija je najpogostejša oblika fizioterapije. Športni fizioterapevti uporabljajo ortopedsko terapijo za zdravljenje športnih poškodb. Kljub temu priporočamo tovrstno zdravljenje vsem, ki okrevajo po operacijah, ki vključujejo njihove mišice ali kosti.

Ortopedska fizioterapija pomaga pri nekaterih težavah:

 • Kronična bolečina
 • Bolečine v vratu
 • Izboljšajte motorične sposobnosti pri okrevanju po poškodbi
 • Mišične napetosti
 • Obseg gibanja v poškodovanih sklepih ali mišicah
 • Ravnotežje in koordinacija pri okrevanju po poškodbah nog, gležnja in stopala.
 • Artritis( spodaj opis)

Artritis

Kot vsi ste že verjetno tudi vi slišali za artritis. Je pogosta bolezen, ki prizadene vezivna tkiva, sklepe in mišice in je tudi obremenjujoča. Zelo učinkovito zdravljenje proti artritisu so telesne dejavnosti, ki obvladujejo bolečino. Fizioterapija je celosten pristop, ki lajša bolečine pri artritisu brez jemanja zdravil za lajšanje bolečin. Poleg tega ta telesna vadba nima stranskih učinkov.

To so torej nekateri pomembni razlogi, ko fizioterapija pokaže boljše rezultate kot zdravila ali operacija. Kvalificirani fizioterapevti prepoznajo vzrok za bolečine v mišicah ali druge vrste težav in vodijo paciente skozi vrsto procesov za ponovno pridobitev kakovosti življenja. Ljudje lahko na takšen način imajo bolj zdrav in aktiven življenjski slog z zmanjšanjem tveganja za poškodbe.

Fizioterapija vključuje več tehnik:

 • Ročna terapija:  – premikanje sklepov za obnovitev gibanja in zmanjšanje bolečine.
 • Masaža: – masažne tehnike, ki razgrajujejo brazgotinsko tkivo v mišicah in ligamentih.
 • Ultrazvok: – pomaga obnoviti cirkulacijo, spodbuja regeneracijo in zmanjša bolečino.  Ta tehnika je koristna pri poškodbah mehkih tkiv.
 • Interferenčna terapija: – ta terapija uvaja nasprotne električne tokove na prizadeto območje.  Pomaga pri lajšanju bolečin, zmanjšanju otekline in spodbujanju celjenja.
 • Živčno-mišična stimulacija:  – ta metoda stimulira oslabljene mišice z električnim tokom.  Stimulacija pomaga krepiti šibke mišice.
 • Akupunktura: – je vstavljanje tankih igel v mišice.  Sproži proces celjenja in usmerja pretok krvi na prizadeto območje.
 • Taping: – pomaga pri podpori in poravnavi sklepov ter izboljša mobilnost.  Uporaba traku ima tudi številne druge prednosti.  Taping zmanjša kopičenje mlečne kisline in pomaga preprečiti poškodbe ali ponovno poškodbo oslabljenega sklepa.  Izboljša tudi drenažo limfnih kanalov in zmanjša otekline.

Nevrološka fizioterapija

Je bolj specializirana in se ukvarja z ljudmi, ki trpijo za nevrološkimi boleznimi.  Ta stanja vključujejo bolezni ali poškodbe hrbtenice, možganov in perifernih živcev.  Možgani in živčni sistem se lahko po poškodbi prilagodita. Nevrološka fizioterapija Reha MedicAL je namenjena rehabilitaciji bolnikov in izboljšanju kakovosti njihovega življenja.  Fizioterapevt jim pomaga pri fizičnih funkcijah, kot so mišična moč, ravnotežje in obseg gibanja.

To vrsto fizioterapije priporočamo ljudem z stanji kot so:

 • Parkinsonova bolezen
 • Multipla skleroza
 • Bolniki z možgansko kapjo
 • Cerebralna paraliza

– se osredotoča na gradnjo gibov, ki jih lahko naredi bolnik.  Terapevt tudi prekvalificira paciente za opravljanje nalog, ki bi jih vedno lahko opravili sami.  S tem tudi preprečimo nadaljnje propadanje mišic po nesreči, poškodbi ali možganski kapi.

Cilj nevrološke fizioterapije:

 • rehabilitacija bolnikov z nevrološkimi poškodbami,
 • preprečite ali upočasnite fizično poslabšanje,
 • povečati potencial in življenjski standard nevroloških bolnikov,
 • pomagajte otrokom z nevrološkimi motnjami pri doseganju razvojnih mejnikov,
 • srčno-žilni in pljučni.

Srčno-žilna fizioterapija

Se osredotoča na rehabilitacijo bolnikov po srčnem napadu ali operaciji srca.  Ocena fizioterapevta je neprecenljiva.  Mnogi bolniki imajo tudi druge težave, kot so artritis, bolečine v hrbtu ali možganska kap.  Fizioterapevt bo razvil tudi blag program vadbe, ki bo upošteval te dejavnike.  Vadba pomaga obnoviti kakovost življenja bolnikov. Pljučne vaje pomagajo očistiti prsni koš in kanale odvečne sluzi.  Pomagajo tudi pri čiščenju okužb pri ljudeh z emfizemom.

Naši terapevti uporabljajo več tehnik za pomoč pri obvladovanju pljučnih stanj, kot so:

 • posturalna drenaža,
 • ploskanje in tresenje,
 • dihalne vaje,
 • popravek drže,
 • vaje za gibljivost hrbtenice.

Geriatrična fizioterapija

Se osredotoča na bolezni, ki jih pogosto doživljajo starejši bolniki.  Ti lahko vključujejo raka in Alzheimerjevo bolezen.  Za starejše bolnike je ključnega pomena, da terapevt načrtuje terapije tudi v domačem okolju in tako preprečuje poškodbe.  Poudarek te vrste terapije je obnoviti in ohraniti mobilnost pacienta. Zdravljenje starejših bolnikov zahteva od fizioterapevta s širokim naborom znanja. Fizioterapevt potrebuje tudi mero potrpežljivosti, da se ukvarja s starejšimi pacienti.

Fizioterapevt, ki dela s starejšimi mora imeti obsežno znanje o nevroloških, ortopedskih in kardiovaskularnih terapijah.  Mnogi starejši ljudje imajo prekrivajoče se zdravstvene težave, ki potrebujejo posebej oblikovane programe vadbe.

Pediatrična fizioterapija

Otroška fizioterapija se ukvarja z razvojnimi težavami pri otrocih do 15 let.  Ta del se ukvarja tudi z ortopedskimi, prsnimi in nevrološkimi boleznimi pri otrocih.  Ključnega pomena je zdravljenje in ublažitev teh stanj pri otrocih, da se izboljša njihovo splošno kakovost življenja. Učinki pri otrocih ostanejo dalj časa kot pri odraslih. Zelo veliko se posložujejo metode MNRI v Reha MedicAL Centru, kjer vam svetujejo kako naprej glede rehabilitacije.

Pediatrična fizioterapija je podobna zdravljenju starejših bolnikov, ker zajema širši obseg stanj.  Fizioterapevt mora paciente tudi poučiti o pomenu in razlogih za različne vrste vadbe.  Morajo jim tudi pokazati, kako otroku pomagati pri nekaterih dejavnostih doma.

Kakšne so torej koristi fizioterapije?

Koristi fizioterapije v celoti bi bilo težko vključiti v en kratek zapis, vendar upamo, da je bilo to informativno za tiste, ki ne vedo kaj pomeni fizioterapija. Kot nekdo, ki je delal na tem področju, je bil tudi pacient lahko iz prve roke vidi prednosti. Če želite več informacij o tem, ali je fizioterapija prava za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Related Post