Kakšne paintball igre poznamo?

Verjetno bi marsikdo pomislil, da je paintball preprosta strelska igra. Pa v resnici ni tako. Na svetu obstaja zelo razširjen seznam različnih paintball iger oz. scenarijev, ki jih lahko igrate ter si z njimi popestrite svojo izkušnjo, pa naj bo to v zunanji ali notranji paintball areni. Scenariji iger so po navadi zelo preprosti, izkušeni igralci pa se lahko preizkusijo v kompleksnejših igrah. Vsaka igra ima svoj nabor pravil, brez katerih izgubijo smisel. Nekatere igre so bolj adrenalinsko usmerjene, druge so bolj zabavne, spet druge bolj taktične in strateško napredne. Igre se razlikujejo glede na to, ali se odvijajo v naravi oz. v posebaj za to postavljenih poligonih ali v zaprtih prostorih, ter ali gre za tekmovalni ali rekreativni paintball. Prav zato se lahko vedno za vsakega nekaj najde.

 Poznamo vsaj 100 različnih paintball iger. Nekatere od teh iger so zelo kompleksne in se jih nikoli ne izvaja, saj zahtevajo izkušene igralce za izvedbo oz. obširno razlago pravil, za kar v rekreativnih igrah paintballa ni dovolj časa. Druge igre so preprostejše in se jih uporablja v večini paintball aren. Naj bo to tekmovalni ali rekreativni paintball, zmeraj mora biti prisoten izkušen inštruktor oziroma sodnik, ki je med igro prisoten in skrbi za varnost. Pred začetkom igre inštruktor razloži varnostna pravila, pravila igre, ter ostala pravila, ki veljajo na paintball poligonu, ter pokaže kako se uporablja oprema. V kolikor se igralci ne držijo varnostnih pravil, jih je sodnik dolžan opozoriti ali izločiti.

 V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših in najbolj priljubljenih iger, ki jih igramo na našem poligonu na Paintball Ljubljana.

Eliminacija nasprotne ekipe

To je ena izmed najbolj priljubljenih paintball iger, ker je preprosta in hitra igra, predvsem pa zelo koristna za manj izkušene igralce. Pravimo ji tudi vstopna igra za paintball boj. Primerna je tako za otroke, na primer praznovanje rojstnega dne, kot za odrasle, saj so pravila enostavna in razumljiva.

Cilj igre je, da izločite vso nasprotno ekipo tako, da jih markirate s paintball markerji.

Potek in navodila za igro:

Najprej se razdelite v dve ekipi. Ekipe naj bodo sestavljene pravično, t.j. enako število fantov in punc v vsaki ekipi. Ekipe se lahko sestavijo tudi glede na stopnjo izkušenosti igralcev. Če se tekom igre izkaže, da je ena ekipa premočna, naj se posamezni igralci premešajo, dokler ne najdete najbolj izenačenih ekip. Tako bodo igre postajale še bolj napete.

Vsaka ekipa se napoti do svojih baz, ki se običajno nahajata na nasprotnih straneh paintball poligona. V bazi lahko ekipe ponovite taktiko, se dogovorite kakšne pozicije bo kdo zavzel in počakate na znak za začetek igre. Ko sodnik da znak za začetek igre, obe ekipi začneta teči proti nasprotnikovi bazi in loviti nasprotne igralce. Pomembno je, da se trudite čimprej priti vsaj do polovice poligona, da imate za seboj prostor, kamor se lahko umaknete v primeru pritiska nasprotne ekipe. Izločen si ko te nasprotnik markira v telo ali marker. Po zadetku moraš dvigniti roko, zaklicati »hit, hit«, ter hitro zapustiti poligon. Ko si izločen iz igre, ne smeš prišepetavati drugim soigralcem, saj »mrtvi ne govorijo«.

 Ena izmed učinkovitih taktik je, da večina ekipe naredi distrakcijo in začne boj, medtem ko se skuša en igralec pretihotapiti nasprotni ekipi za hrbet in jo sam eliminirati. Ko uspe eni ekipi izločiti vse igralce nasprotne ekipe, se igra konča in nova začne. Ena igra  lahko traja od 5 min do 15 minut.

Ukradi zastavo

Ukradi zastavo je ena od najbolj igranih iger na svetu, ki je » a must« na skoraj vsakem paintball poligonu. Igrajo jo lahko zelo izkušeni igralci kot tudi popolni začetniki. Velikokrat se uporablja pri team building programih.

Potek in navodila za igro z dvema zastavama:

Vsaka ekipa naj ima svojo zastavo v nasprotnikovi bazi. Pomembno je, da vsi vejo za pozicijo obeh zastavic. Tvoja ekipa mora poskušati ščititi nasprotnikovo zastavo pred krajo, čimprej eliminirati nasprotnike in šele potem lahko začnete razmišljati o kraji svoje zastave nasprotni ekipi.

Cilj igre je ukrasti svojo zastavico iz nasprotnikove baze. Če ti zastavico uspe ukrasti in te med tekom nazaj markira nasprotnik, moraš na tistem mestu spustiti zastavico na tla in je ne smeš podati soigralcu. Pav tako pa je pomembno, da ne pozabiš povedati ostali ekipi kje se zastavica nahaja.

Dobra taktika je da se ekipa razdeli v pare. Prvi iz para vzame zastavico,  drugi je rezerva- če prvega zadenajo, drugi pobere zastavico in jo poskuša vrniti v svojo bazo. Zmaga ekipa, ki prva dobi nasprotnikovo zastavo v svojo bazo ali eliminira vse nasprotnike.

Potek in navodila za igro z eno zastavo:

V kar se da popolni sredini poligona naj bo vidno postavljena ena zastava. Vsi igralci morajo pred začetkom igre poznati lokacijo zastave. Vsaka ekipa začne v svoji bazi, kjer se pred začetkom lahko dogovorite za svojo taktiko. Cilj igre je ukrasti zastavo na sredini poligona, za katero se borita dve nasprotni ekipi.

 Pri taktični zasnovi je pomembno predvsem kdo je prvi, ki bo poskušal zavzeti zastavico, kdo sledi njemu- ko in če je eliminiram, ter kdo naslednjemu itd. Taktika se seveda razlikuje ali se pred samo igro dogovorite, da ima vsak igralec eno življenje ali neomejeno število življenj. V primeru scenarija z enim življenjem je veliko bolj pomembno, da čimprej eliminiraš nasprotnike, saj tudi s tem lahko prides do zmage. Ko te nasportnik markira, si iz igre izločen. Če igrate scenarij z neomejenim številom življenj na igralca, se igra zaključi, ko katera koli ekipa prinese zastavo v svojo bazo.

Igra z eno zastavo je primerna za generacijsko različne skupine, od zabav in rojstnih dni za otroke, družinskih aktivnosti, do teambuildingov, kjer se pri igrah pokažejo lastnosti sodelovanja in žrtvovanja za ekipo.

 Predsesednik / VIP

Za igro VIP se velikokrat odločijo na praznovanju fantovščin, če imajo dva ženina. Igra poteka hitro, zato se lahko VIP tekom iger menjuje.

Potek in navodila za igro:

Igralci se razdelite v dve ekipi. Vsaka določi svojo VIP (zelo pomembno osebo), ki jo bo tekom igre morala ščiti. VIP mora biti oblečen v svetla in vidna oblačila da se izrazito razlikuje od drugih. Če se s to igro srečujete prvič, naj ima VIP v roki med igro marker. Če sta imata ekipi izkušene igralce, pa si kot izziv lahko zastavite da VIP med igro ni oborožen.

Cilj obeh ekip je markirati nasprotnikovega VIP-a, medtem ko ščitijo svojega. Predvsem pa eliminirati vse nasprotnike, ki vam pridejo na proti.

Ko je igralec zadet, mora dvigniti roko, zaklicati »hit, hit« in zapusti poligon.  Igra se konča ko uspe eni ekipi markirati nasprotnega VIP-a. Zmagovalec je ekipa z preživelim VIP.

Lovci na glave

Igra se priporoča predvsem izkušenim igralcem paintballa, ki se med seboj zelo dobro poznajo, saj morajo poznati imena vseh udeležencev.

Potek in navodila za igro:

Za začetek na listke papirja zapišete imena vseh igralcev in jih položite v zaprto škatlo. Nato škatlo zmešajte. Vsak igralec naj izžreba eno ime- to bo ime njegovega nasprotnika oz. plena. Imena izžrebanega nasprotnika ne smeš izdati nikomur! Pri tej igri je vsak igralec zase. Lovec lovi plen.

Igralci se ločeno odpravite na poligon in se razpršeno porazdelite po celotnem poligonu. Ko inštruktor zapiska začetek igre, vsak igralec začne loviti svoj plen in tako se igra za prevlado lahko začne.

Poskusi čim prej najti in eliminirati plen, vendar pazi na svoj hrbet, saj si tudi ti nekomu plen! Nikoli ne zaupaj nikomur. Ko eliminiraš svoj plen, prejmeš njegov listek, z njim nov plen in boj se lahko nadaljuje. Igra se konča, ko ostane samo še en igralec. Vendar pazi, zmaga igralec ki je pred izločitvijo zbral največ izžrebanih imen, plenov.

Kralj hriba

Ta igra je prirejena po košarkaški igri kralj koša. Pravila so podobna- pri paintball igri je namesto koša potrebno zadeti nasprotnika.

Potek in navodila za igro:

Dva igralca igrata paintball ena na ena in si prizadevata prva zadeti svojega nasprotnika, t.j. drug drugega. Tisti, ki zmaga, ostane na poligonu in se nato sooči z novim igralcem. Nova igra za obstoj se tako nadaljuje, dokler vsi igralci ne pridejo na vrsto, da poskusijo postati kralj hriba.

V našem parku Paintball Ljubljana pa smo to igro prilagodili za izvedbo fantovščin. Ženin je tisti ki v igri ostaja cel čas, ostali igralci se izmenjujejo, dokler se ženin ni soočil z vsemi svojimi nasprotniki.

Related Post