Oprema poročnega fotografa

Oprema poročnega fotografa

Kakšna oprema poročnega fotografa je najboljša in zakaj se odločiti za določeno možnost? Poročni fotograf bo poleg fotografske opreme uporabljal tudi kopico ostalih pripomočkov.

Nikakor ne smemo pozabiti, da lahko na fotografiranju s posebnimi učinki dodamo še poseben element fotografiji. Nekaj takšnega kar bo unikatnega in kar poročni par ne bo videl nikjer drugje kot na svojih fotografijah. Potem je tukaj še računalniška oprema, ki mora biti ažurno nadgrajena z menjavo fotoaparatov. Drugače bomo hitro ostali zadaj in bomo za obdelavo ene poroke zapravili veliko preveč časa. Potem je tukaj še oprema za tiskanje fotografij in zagotavljanje kvalitetnega tiska. Nenazadnje pa mora dober poročni fotograf postavljen tudi odličen sistem arhiviranja. Nič ni hujšega kot to, da se nekaj časa po poroki fotografije kar izgubijo. Potem res ni bilo nobenega smisla, da je fotograf bil prisoten na poroki. Zato in tudi zaradi svojih oglaševalskih razlogov je nujno, da ima poročni fotograf neprebojen arhiv v katerem bodo ostale čisto vse fotografije, ki jih je kadarkoli predal strankam!

Oprema poročnega fotografa mora biti celovita in dobro vzdrževana. Čeprav veliko hobi fotografov uporablja podobno ali celo boljšo opremo mora biti vaša prednost ta, da svojo opremo poznate najbolj in jo znate izkoristiti in vzdrževati kar najbolje kar se da!

Fotoaparat

Fotoaparati so po letu 2000 dobili drugačen pomen. S prihodom digitalne dobe tudi v fotografijo se je ta približala in odprla tudi za širšo populacijo. Odkar pa imamo vsi mobilne telefone s fotoaparati pa nastaja nepredstavljivo število fotografij vsak sleherni dan. Zato se je tudi pojmovanje fotografije spremenilo in prilagodilo današnjemu trendu. Je pa tehnika tako izjemna, da je zelo možno, da imajo hobi fotografi v nekaterih primerih tudi boljše fotoaparate kot profesionalci. Do tega pride tudi zato, ker nekoga bolj zanima razvoj tehnike. Medtem, ko se drugi ukvarjajo s tem kako to tehniko izkoristiti in jo izmolsti do maksimuma.

Sam recimo uporabljam dva šest let stara Nikona D750 in mi še nikoli nista zatajila ali me razočarala na kateremkoli fotografiranju. Seveda ju je potrebno redno vzdrževati in ju pred vsakim fotografiranjem tudi pregledati in očistiti! Ampak mene velik bolj zanima ustvarjanje vzdušja v fotografiji kot le tehnično popolno fotografijo. Že od nekdaj so me prevzele fotografije ob katerih si se moral ustaviti, takšne, ki so mi postavljale vprašanja.

Če pa gremo bolj v tehnične specifikacije in izbiro fotoaparata bi pa rekel, da sta trenutno dve najbolj očitni izbiri. Ali boste izbrali digitalni fotoaparat z zrcalom (DSLR) ali takšnega, ki podobo projecira direktno čez senzor aparata (brez-zrcalec). Kaj je boljša izbira? Jaz še vedno menim, da ni boljše in slabše izbire. Je le izbira, ki bolj ustreza posamezniku. DSLR-ji so večji, so težji, imajo drugačne fokus sisteme, imajo večje in težje objektive. Po drugi strani pa DSLR-ji zdržijo veliko dlje z eno baterijo, na dolgih fotografiranjih ne obremenjujejo senzorja cel čas in ga s tem ne segrevajo. Pri brez-zrcalnih fotoaparatih je zame največja prednost njihova teža in v večini veliko boljši fokus sistemi!

oprema-porocnega-fotografa-fotoaparat

Objektivi

Fotoaparati se tako hitro razvijajo (sploh v tem času digitalne fotografije), da jih bomo relativno redno menjali. Z objektivi pa je popolnoma drugače. Če se boste v začetku svoje kariere malce zadržali in ne boste kupili vsakega objektiva, ki ga boste videli na prodajnih policah si boste naredili veliko uslugo. Recimo, da pri objektivih govorimo o dveh vrstah objektivov. Poznamo takšne, ki imajo fiksno goriščnico oziroma s tujko prime objektive. Po drugi strani pa poznamo takšne s katerimi lahko približamo motiv oziroma s tujko zoom objektive. Kateri so boljši za vas? Zopet vam ne morem dati natančnega odgovora lahko vam pa ponudim prednosti enih in drugih in se sami odločite kaj je tisto kar vam bolj ustreza.

Fiksni – prime objektivi

Največja prednost teh objektivov je ostrina. Zaradi manjšega števila sestavnih delov in zato bolj k kvaliteti optike usmerjeni izdelavi je ostrina, ki jo takšni objektivi projecirajo na senzor boljša kot je to pri zoom objektivih.

Tudi njihova majhnost predvsem pa dejstvo, da so lažji od zoom objektivov je lahko velika prednost.

Še ena prednost, ki je verjetno na koncu dneva največji razlog za nakup takšnih objektivov je boljša uporabnost v slabši svetlobi. To je zato, ker imajo boljši fiksni objektivi možnost bolj odprte zaslonke, ki posledično na senzor spusti več svetlobe.

Negativna stran fiksnih objektivov pa bi lahko bila, da niso tako raznoliki ali fleksibilni. Če si želimo druge goriščnice moramo hitro zamenjati celoten objektiv. Še ena možnost je če nam kader to dopušča seveda. To je, da uporabljamo noge. Lahko se tudi približamo ali oddaljimo od kadra moramo pa ob tem razmišljati, da s tem ne vplivamo le na motiv v fokusu ampak tudi na ozadje. Tako, da včasih bo mogoče nujno zamenjati objektiv.

Zoom objektivi

Največja prednost teh objektivov je očitna: z njimi lahko približamo kader. Nebi pa rekel, da je prednost v tem primeru to, da samo obračamo kolešček za zoom in nič ne razmišljamo o kadru. Ne samo o kadru ampak tudi o pravilu fotografije pri fotografiranju s širšim kotom in pravilu fotografije pri fotografiranju z ožjim kotom. To je tema za celoten blog zapis ampak vsekakor ne pozabite na tudi na to.

Negativne strani teh objektivov pa so lahko, da so dostikrat težji in večji. Tudi to, da niso tako ultra ostri kot fiksni objektivi in da se pri njih lahko pojavi več distorcij podobe zaradi bolj kompleksne sestave optike znotraj objektiva.

 

Oprema poročnega fotografa je odvisna od njegovega stila fotografiranja. Tako se tudi za nakup pravih (dražjih) objektivov odločite, ko bost trdno prepričani kaj in kako bi fotografirali.

Fotografski dodatki

Potem imamo poleg obeh najpomembnejših fotografskih orodij še dodatke, ki nam olajšajo delo. Oziroma brez katerih sploh nebi šlo.

 • Fotografska torba
 • Fotografski stativ
 • Trda torbica za shranjevanje spominskih kartic
 • Set za čiščenje senzorja
 • Set za čiščenje objektiva
 • Primeren pas za nošenje fotoaparata ali dveh če delamo z dvema
 • Optični filtri
 • Odbojnik

Recimo, da je to nekaj najbolj osnovnih in skoraj nujnih dodatkov, ki jih bodo ključna oprema poročnega fotografa. Seveda bi jih lahko našteval še v nedogled ampak bi pa vedno predlagal, sploh na porokah, da fotograf kar se da veliko razmišlja o kadriranju in stiku z osebami in ne preveč o tehniki.

Posebni učinki

Na poročnem fotografiranju lahko za kakšno fotografijo uporabimo tudi kakšne dodatke s katerimi lahko ustvarimo posebne učinke. Sam sem najpogosteje uporabljal dimne baklje! Te so lahko zelo zanimiv dodatek k fotografiranju in prav tako lahko poskrbijo, da se par na fotografiranju sprosti.

Dostikrat pri nočnih fotografijah uporabim tudi prskalice, ki jih po navadi svati držijo ob tem, ko pripeljejo torto. Te uporabljam bolj pri ustvarjanju v temi ko lahko ob dolgi ekspoziciji z njim kaj narišemo.

Lahko uporabimo tudi razne optične prizme ali bakrene cevi, ki jih postavimo pred objektiv in tako naredimo ali odboj podobe ali pa ujamem sončne žarke. Kakor koli zna biti to res lep in poseben učinek.

Oprema za obdelavo in tiskanje

Oprema poročnega fotografa pa ni le tista, ki jo fotograf uporablja na poročni dan! Fotografije je potrebno tudi prenesti na računalnik, jih pravilno in varno shraniti, narediti selekcijo, jih barvno obdelati in včasih narediti tudi retušo in jih na koncu pravilno izvoziti in seveda kvalitetno natisniti. Tudi za to bomo potrebovali dobro in zanesljivo opremo.

 • Računalnik
 • Kalibriran monitor
 • Kalibrator monitorja
 • Optični čitalec spominskih kartic
 • Zunanji disk in shranjevanje v oblaku
 • Pravilne računalniške programe, ki nam bodo omogočali kvalitetno delo
 • Kvaliteten tiskalnik, ki omogoča tudi tisk fotografij

oprema-porocnega-fotografa-1

Oprema za arhiviranje

Oprema poročnega fotografa pa naj zajema tudi sistem za arhiviranje fotografij. Ne morem poudariti dosti, kako pomemben je dober arhiv. Ne samo za fotografije za stranke ampak tudi za vaše avtorske projekte in družinske fotografije. Tehnika je le tehnika in slej ali prej je možno, da bo CD, DVD, USB ključek, DISK ali še kaj drugega nehalo delovati. Zato vam resno predlagam, da imate svoje delo shranjeno vsaj na dveh ločenih lokacijah!

Jaz osebno imam arhiv postavljen tako, da imam fotografije shranjene na dveh ločenih diskih in poleg tega tudi na oblaku. Tako sem se zavaroval, da imam vsako fotografijo ves čas na treh ločenih straneh in verjamem, da je res zelo majhna možnost, da bodo vse tri v istem času odpovedale!

Related Post