Poziranje na poročnem fotografiranju

Poziranje na poročnem fotografiranju

Meni se je vedno postavljalo kar nekaj vprašanj preden sem zares začel fotografirati poroke in mi je poziranje na poročnem fotografiranju postalo v nekem smislu rutinsko opravilo. Ne mislim rutinsko v tem smislu, da bi se vedno ponavljalo. Če bi se tega lotil na takšen način bi zelo hitro tudi obupal, ker bi me ponavljajoča rutina ustvarjalno dušila. Rutinsko mislim bolj v smislu, da si na naslednja vprašanja odgovarjam kar pred parom. Ko ju enkrat spoznam in vidim kako se ujameta in koliko sta sproščena ju začnem počasi uvrščati v en ali drug način fotografiranja.

Si pa na podobna vprašanja odgovarjam tudi ko organiziram nosečniško fotografiranje ali družinsko fotografiranje.

poziranje-na-porocnem-fotografiranju-druzinsko-fotografiranje

To je nekaj vprašanj, ki so se mi postavljala pred fotografiranji

Kako pomembno je poziranje na poročnem fotografiranju?

Vedno sem se spraševal kako je pomembno poziranje na poročnem fotografiranju in kaj vse bom moral jaz narekovati. Kaj so stvari, ki se zgodijo same od sebe in kaj so tiste, ki jih bom moral prevzeti jaz.

Ali si želimo, da bodo naši pari izgledali kot modeli iz modnih stez ali kot dokumentarno ujeti zaljubljeni pari?

Hitro sem ugotovil, da poziranje na poročnem fotografiranje ne odgovarja skoraj nobenemu paru, ki je izbral mene za fotografiranje njune poroke. To je verjetno zato, ker sam s svojim delom na spletni strani pokažem veliko sproščenih in spontanih fotografij. Torej večina mojih parov si želi spontanih dokumentarnih fotografij tudi med individualnim fotografiranjem. Tudi če se to v začetku zdi skoraj nemogoče je v resnici relativno lahko izvesti takšno fotografiranje, če se lahko sam sprostiš in posledično oddajaš takšno energijo tudi paru, ki stoji pred teboj. Za tiste, ki si pa želijo fotografije na katerih bolj pozirajo in ki so bolj uradne pa se seveda pripravim tudi na to.

Kako se bodo naši pari znašli sami brez navodil?

Sam skoraj vsako individualno fotografiranje začnem s sprehodom para. Rečem jima le, da se primeta za roke in se sprehodita. Naj si vzameta čas zase in naj poskušata dojeti vse kar se je zgodilo (saj sta po navadi v tem času uradno že poročena). V teh trenutkih že vidim ali sta naravna pozerja in izgledata odlično že brez navodil. Če opazim, da nevesta kaj bi sama s sabo, z rokami, s pogledi itd., potem hitro prevzamem nadzor.

Kakšne bodo razlike med pari in kako se bomo morali prilagajati vsakemu posebej?

V zgornjih odstavkih je že kar nekaj odgovorov na to vprašanje. Če imamo dobro izbrano delo in vsebino, ki je objavljena na spletni strani in drugje kjer nas pari spoznajo bomo že tako na svojo stran priklicali bolj kot ne pare, ki so navdušeni nad našim načinom dela. Torej pomembno je, da navzven kažemo točno to kar si želimo delati in ne kar vsega povprek. Seveda pa se bo še vseeno v vsaki sezoni našlo nekaj parov, ki niti ne vejo točno kaj si želijo. Takšnim parom pa se bomo prilagodili in jim vseeno organizirali kar se da sproščeno poročno fotografiranje.

poziranje-na-porocnem-fotografiranju (4)

Sproščeno poziranje

Lahko mu rečemo sproščeno poziranje na poročnem fotografiranju. Lahko rečemo tudi, da je spontano fotografiranje. Lahko rečemo tudi, da je to dokumentaren način fotografiranja. V vsakem primeru pa je pomembno, da vemo kaj želimo predstaviti in da to tudi znamo izpeljati. Kot sem napisal že v zgornjem odstavku če želimo pare, ki si bodo želeli sproščenega poziranja potem to pokažimo. Če zaenkrat še niste fotografirali takšne poroke si najdite modele in si organizirajte namišljeno poroko. Naredite jo v točno takšnem stilu kot si ga želite in povabite modela za katere veste, da se ujameta in da bosta brez težav sproščeno pozirala in ju bo fotoaparat imel rad! Nato se s temi fotografijami čim bolj predstavite na spletni strani na socialnih omrežjih. Tudi v mailih, ki jih pošiljate vključite kakšno takšno fotografijo. Tako si boste zagotovili, da boste dobili pare, ki si bodo želeli sproščenega fotografiranja.

Če ne veste kako bi takšno fotografiranje speljali se začne tukaj tudi razmišljanje o tem kako to izpeljati. Ne mislite, da v tem primeru boste par kar spustili na travnik in boste fotografirali in bodo fotografije popolne! Še vseeno smo mi fotografi in moramo misliti na najboljšo svetlobo in kompozicijo. Pa ne samo to tudi vzdušje v fotografiji bomo v večini primerov morali nekako ustvariti. Jaz to storim tako, da paru sam pokažem kje bi stala ali hodila in ju nato medtem ko fotografiram poskušam nasmejati in sprostiti. Vse kar delam je vedno usmerjeno v to, da se par tako sprosti, da pozabi na prisotnost fotoaparata. Ravno to je največje nasprotje med sproščenim in usmerjenim poziranjem poročnega para.

poziranje-na-porocnem-fotografiranju (5)

Sproščeno fotografiranje je najlažje na izjemnih lokacijah

Takšno fotografiranje je zelo lahko izpeljati na res lepi lokaciji, kjer je skoraj vsak kotiček popoln. Recimo ASA residence poroka je ravno takšna. Popolna kamnita Kraška vila. Pa še bolj popolna okolica in narava v kateri bi se z veseljem izgubil tudi za več dni!

Usmerjeno poziranje

Vse kar sem že pišem čez celoten zapis velja tudi za usmerjeno poziranje na poročnem fotografiranju. Predstavite se tako kot hočete, da vas vaše stranke vidijo in spoznajo! Če še nimate materiala si ga sami ustvarite in tako pokažite kaj vse ste sposobni!

Moram priznati, da k meni pride res malo parov, ki si dejansko želijo usmerjenega poziranja in mi to jasno povejo. Za tiste, ki pa si to želijo pa imam vedno v glavi oziroma v spominu pripravljen seznam popolnih poročnih poz. Na takšnem fotografiranju se res ne trudim, da bi par pozabil name in na prisotnost fotoaparata. Še vseeno pa si želim, da ne gledata ves čas v objektiv. Vseeno si nekako želim ustvariti sproščeno vzdušje čeprav jima razlagam kako naj se postavita, se objameta, pogledata, dotakneta…

poziranje-na-porocnem-fotografiranju (2)

Mešanica prvega in drugega

Dostikrat pa je poziranje na poročnem fotografiranju mešanica sproščenega in usmerjenega poziranja. Če ne drugače začnem tako, da paru pokažem kakšna poza bi v določen kadru izgledal dobro potem pa ju le spodbujam. Tako se potem tudi sama prestavita in najdeta poze, ki jima najbolj odgovarjajo. Včasih pa ju tudi usmerim na sprehod proti sončnemu zahodu in jima vmes, ko se kader spremeni predlagam kaj novega. Tako začneta povsem sproščeno in po svoje in ju sploh ne zmoti, da jima vmes podam še kakšno navodilo.

poziranje-na-porocnem-fotografiranju (1)

Najbolj pogoste poze poročnih parov

Za konec pa še nekaj najbolj pogostih poz poročnih parov.

Če ženin stoji za nevesto:

  • Jo objame čez ramena in ga ona lahko prime za roke. Tako se tudi lepo vidi prstan.
  • Jo objame malo nad boki in ona preplete svoje roke med njegove ter se naslovni na njega.
  • Lahko ženin stopi samo pol koraka v stran in tako lahko pogleda nevesto. (v tem primeru so nasmehi neizbežni)
  • V enaki pozi lahko pogledata tudi vsak v svojo stran in zapreta oči.
  • Lahko jo objame z eno roko čez ramena in jo nasloni rahlo v stran. Tako, da ga nevesta lahko pogledat in se poljubita.

Če nevesta stoji za ženinom oziroma ob ženinu, ker so fantje v večini primerov večji od svojih deklet:

  • Ga nevesta z desno roko prime pod njegovo levo roko za rame in se nasloni na to rame. Z levo roko ga lahko prime za roko in ženin se samo še rahlo naslovni na njeno glavo. V tem primeru fotografiram bližje, da dobim le zgornji del telesa in le levo stran ženina.
  • Nevesta objame ženina koli ramen ali vratu.
  • Enako kot zgoraj in ga poljubi na lice.

Potem lahko nevesta stopi pred ženina in se obrne k njemu. Tako pokaže tudi zadnjo stran poročne obleke. To je dobra ideja sploh če ima nevesta kakšen izraz na zadnji strani obleke.

Pa ženin in nevesta stopita eden ob drugega in se smo primeta za roke. V tej enaki pozi se še pogledata.

Poziranje na poročnem fotografiranju je zame najboljši del poročnega dneva. Neglede na to ali je to spontano ali usmerjeno. Vedno sem na fotografiranju na trnih in malce negotov kako se bo izšlo in če bom naredil vse kar sem si želel narediti. Potem ko pa enkrat fotografije začnem izbirati na računalniku pa sem vedno izredno navdušen! Ko se boste oborožili z vsem znanjem si začnite zaupati in se sprostite ter uživajte na fotografiranju!

Related Post