Prezračevalne rešetke [in vse česar o njih še niste vedeli]

Ko se odločamo o vgradnji prezračevalnih sistemov, potrebujemo na koncu prezračevalnih kanalov, distributivne elemente za odvod ali dovod zraka v prostor.
Prezračevalne rešetke so izdelki, ki se uporabljajo za prezračevanje prostorov. Uvrščamo jih med elemente za distribucijo zraka.
Njihov glavni namen je torej dovajanje svežega zraka in odvajanje slabega in izrabljenega zraka iz notranjih prostorov.

Prezračevanje je zelo pomembno, saj se v zaprtih prostorih kopiči vlaga, neprijetne vonjave, plini, prah in mikroorganizmi. Vse to pa poslabšuje kakovost zraka v notranjih prostorih, kar pa pomembno vpliva na naše zdravje.

Prezračevalne rešetke so namenjene notranji uporabi. Izdelane so lahko iz različnih materialov npr. plastike, aluminija, jekla, nerjavečega jekla in lesa. Poznamo več vrst prezračevalnih rešetk. Ločijo se po mestu vgradnje in dodatni opremi, ki se jo lahko vgradi na rešetko.

Kako izberemo pravo velikost rešetke?

Pri izbiri prezračevalne rešetke za določen prostor je potrebno upoštevati:

 • velikost prostora,
 • želen pretok zraka,
 • prostorske omejitve,
 • mesto vgradnje,
 • ali bomo skozi rešetko zrak dovajali ali odvajali,
 • ali želimo regulirati količimo zraka ki ga dovajamo.

Velikost rešetke je torej odvisna od velikosti prostora, ki ga želimo prezračiti. Potrebno je upoštevati tudi podatke o prostem preseku rešetk, ki jih navajajo proizvajalci prezračevalnih rešetk.
Za vprašanje kakšne in koliko prezračevalnih rešetk boste vgradili v prostor, se je običajno potrebno posvetovati s strokovnjakom s področja prezračevanja.

Kako vgradimo prezračevalne rešetke?

Običajno je smiselno, da vam rešetke za prezračevanje vgradijo strokovnjaki. Oni vedo, kje je najbolj primerno mesto za vgradnjo rešetk in koliko jih je potrebno vgraditi, da bo prezračevanje prostora čimbolj učinkovito in pravilno.
Prav tako vam bodo znali svetovati kakšen tip rešetke izbrati in v primeru, da sistem ne bo pravilno deloval, veste na koga se lahko obrnete za pomoč.

Vzdrževanje in čiščenje prezračevalnih rešetk

Posebno vzdrževanje prezračevalnih rešetk ni potrebno. Pomembno pa je, da rešetke ohranjamo čiste. Le tako bo zrak, ki se ga bo skozi rešetke dovajalo v prostor ostal čist.  Slab in iztrošen zrak pa se bo učinkovito odvajalo iz prostora.

Nekaj nasvetov za vzdrževanje in čiščenje prezračevalnih rešetk:

 • Bodite pozorni, da skozi rešetke v prostor prihaja svež zrak.
 • S suho ali vlažno krpo obrišite prah in umazanijo z lamel rešetke, pri tem pazite, da rešetke ne poškodujete. Izogibajte se močnemu pritiskanju in upogibanju rešetke oz. lamel rešetke.
 • Ne uporabljajte abrazivih sredstev za čiščenje, saj boste z njimi poškodovali material in posledično tudi delovanje rešetke.

Čistoča je torej pomembna za učinkovito in pravilno delovanje rešetk in prezračevalnega sistema.

Kaj pa, ko prezračevalna rešetka ne deluje pravilno?

Svetujemo vam, da naprej preverite:

 • Če je rešetka poškodovana. Če je rešetka poškodovana, jo boste verjetno morali zamenjati.
 • Če je pravilno pritrjena. Če rešetka ni pravilno pritrjena, to lahko vpliva na njeno delovanje. Če je potrebno, rešetko z novimi pritrdilnimi elementi, pritrdite še enkrat.
 • Če je čista. Če je rešetka umazana, jo je potrebno očistiti s suho ali vlažno krpo.

Če težave me morate odpraviti sami, se posvetujte s strokovnjakom, da vam pomaga najti ustrezno rešitev. Obrnete se lahko na montažerja, ki vam je rešetko vgradil ali prodajalca, ki vam je rešetko prodal.

Ali lahko v vseh primerih uporabimo prezračevalne rešetke za prezračevanje prostorov?

Ne, prezračevalne rešetke ne bodo vedno ustrezna rešitev. Sploh, ko imate velike prostore, prezračevalne rešetke ne bodo zadosten element skozi katerega bi prezračevali prostor. Za nasvet o primernosti uporabe prezračevalnih rešetk za vaš primer, vam predlagamo, da se posvetujete s strokovnjakom s področja prezračevanja.

Kakšni so stroški nakupa in vgradnje prezračevalnih rešetk?

Prezračevalne rešetke so eden cenejših elementov, ki jih uporabljamo za distribucijo zraka.
Na ceno prezračevalnih rešetk pa vplivajo:

 • velikost,
 • tip rešetke in
 • material.

Na trgu obstaja veliko število ponudnikov prezračevalnih rešetk. Rešetke si lahko izberete glede na vaše potrebe in proračun. Najcenejše rešetke so izdelane iz plastike in aluminija, dražje pa so rešetke, ki so izdelane iz jekla, lesa in nerjavečega jekla. Tukaj lahko pogledate ponudbo enega od ponudnikov prezračevalnih rešetk.

Na strošek nakupa in vgradnje prezračevalnih rešetk pa bo vplival tudi strošek vgradnje. Strošek vgradnje pa je odvisen tudi od težavnosti in dostopnosti mesta vgradnje ter števila rešetk, ki jih je potrebno vgraditi.

Kot že omenjeno, se pred nakupom prezračevanih rešetk, posvetujte s strokovnjakom o vprašanjih:

 • Kakšne rešetke potrebujete?
 • Koliko jih potrebujete?
 • Kakšen bo strošek vgradnje?

Related Post