Ali poročni fotograf potrebuje mail predloge

Ali poročni fotograf potrebuje mail predloge

Mail predloge so le sredstvo, ki nam olajša delo. Neglede na to ali ste poročni fotograf ali v katerikoli drugi branži v kateri dobite dosti povpraševanj preko maila vam lahko mail predloga olajša delo.

Ko ste še v svojih začetkih in imate le nekaj povpraševanj na teden vam odgovarjanje na povpraševanja ne bo vzelo preveč časa. Ko pa boste dobili vsak dan nekaj povpraševanj pa vam bo že samo kreiranje vsakega novega maila vzelo dosti časa. S tem, da bi si naredili mail predlogo nikakor ne ciljam na to, da bi generično odgovarjali vsaki stranki enako. To je vprašanje vsake branže posebej. Jaz kot poročni fotograf si želim osebnih povpraševanj in prav tako si želim tudi poslati personalizirano napisane odgovore.

So pa znotraj vsakega maila določene stvari, ki se ponavljajo. V vsakem mailu boste na začetku pozdravili in se na koncu podpisali. Torej že to bil lahko bila neke vrste mail predloga. Potem se boste mogoče v vsakem mailu želeli na kratko predstaviti in če je ta predstavitev vedno enaka potem tudi to spada v predlogo. Jaz pri vsaki vrsti povpraševanja ponudim tudi določene dodatne storitve. Če mi boste pisali za poročno fotografiranje vam bom ponudil tudi predporočno fotografiranje. Torej tudi to spada v mail predlogo. Nenazadnje pa boste verjetno v mailu napisali tudi ponudbo in če se ta oblikovati tako, da bo odgovorila na vsako povpraševanje potem tudi ta spada v mail predlogo.

Tudi če imate storitve dražje in imate zato manj frekventna povpraševanja vam bo mail predloga prišla prav. Na koncu koncev se da mail predloga lepo oblikovati in bo tako naredila večji in boljši vtis na stranko kot suhoparen tekst!

mail-predloge-pozdrav

Ali morajo biti mail predloge oblikovane

Po mojem mnenju morajo biti! Če skrbite za CGP (celostno grafično podobo) potem imate že sedaj spletno stran, logo, vizitke, marketinške plakate, letake, zloženke, reklamni material, darilni material in še vse na kar sem pozabil v enaki barvni shemi in tipografsko urejen. Zakaj torej nebi bil tudi vaš mail odgovor v enake stilu? Sam sem navdušen, ko nekaj iščem po spletu in vidim dobro postavljeno in oblikovano spletno stran. Ko pa se odločim za produkt in o njem želim izvedeti več pa sem še bolj navdušen če imam občutek kot, da se je moja interakcija iz spletne strani le prenesla na mail. Če pomislite kako se vi odzovete na dobro zasnovan CGP boste verjetno prišli do enakega odgovora!

mail-predloge-o-meni

Ali imajo oblikovane mail predloge prednost pred pustim tekstom

Vsekakor! Kot sem zapisal že v prejšnjem odstavku je največji uspeh pisca vsebine na večiih medijih ali portalih če se prehod med njim sploh ne pozna. Če pišem iz svojih izkušenj. Ko delam vsebino, ki je povezana z poroko na Krasu poskušam tako s tekstom kot tudi s podpornimi fotografijami podpreti tematiko. Enako nadaljujem tudi v zapisu Štanjel poroka, ki bo dejansko nadaljevanje zapisa o porokah na Krasu. Vsekakor pa poskrbim, da bodo čisto vse vsebine iz te kategorije pisane in oblikovane v istem stilu. Tako bom poskrbel, da bo nekdo, ki išče podatke o poroki na Krasu pri meni našel vse potrebno. Pa ne le to neglede na to ali bo bral o poroki na Villi Fabiani ali poroki v gostilni Kobjeglava bodo zapisi v enakem stilu kot vsi zapisi u poroki na Krasu.

Z mail odgovorom morate poskrbeti, da bo stranka ostala vsaj tako navdušene kot je bila, ko se je odločila, da vam bo pisala. Eden od faktorjev, da vam to uspe je lahko poleg kvalitetne vsebine in dobre ponudbe tudi dobro oblikovan mail.

mail-predloge-gumb

Ali je bolje kupiti ali si izdelati svoje mail predloge

Na to vprašanje si bo najlaže odgovoril vsak posameznik. Če se radi učite in raje v svoje investirate v znanje, ki bo na dolgi rok koristilo vašemu podjetju potem se je bolje naučiti izdelati mail predlogo. Če pa ne želite oziroma nimate časa za dodatno izobraževanje pa raje uberite drugo pot. Oblikovanje mail predloge s podjetji iz tujine vsa bo stalo nekje od 800€ in naprej. Res je, da tukaj ni vključeno le oblikovanje ampak tudi celotna znanost o tem kako in kam kaj postaviti. Verjamete ali ne je pomembno kam postavite kakšen gumb in kdaj povabite bralca, da stori naslednji korak.

Je pa zelo odvisno od velikosti podjetja katero pot boste izbrali. Če ste one man band in dejansko zaradi tega tudi nimate visokih prihodkov bo verjetno boljša izbira izobraževanje. Če pa imate podjetje, ki zaposluje več sodelavcev in imate posledično tudi večje prihodke se boste mogoče raje odločili za možnost, da vam takšne stvari, ki se ne držijo vaše stroke prepustite podjetju, ki se ukvarja s tem.

Neglede na to za kaj se odločite je dobro vedeti kaj vse bi naj vsebovala mail predloga.

mail-predloge-ponudba

Kaj vse naj vsebuje mail predloga

Bom pisal iz vrha navzdol in vam navedel vse kar se meni zdi pomembno v mailu. Imejte pa v mislih, da tukaj govorim o mail odgovorih in ne o mailing seznamu s katerim v nagovarjate tako imenovane hladne stranke.

Torej kako sestaviti mail odgovor od vrha navzdol:

 • Najprej seveda pozdrav. Nikakor ne smemo pozabiti vljudni. Lahko pa v tem delu vključimo tudi svoj logotip. Vse skupaj pa postavimo na ozadje, ki ga uporabljamo v svoji celostni grafični podobi.
 • Nadaljujemo z zahvalo za zanimanje in začetnim nagovorom stranki.
 • Sam nato takoj preidem na ponudbo, ker vem, da mi je stranka pisala zaradi tega. Večina nas dobi po več mailov dnevno in če so nekateri od njih predolgi jih samo preletimo in zapremo. Torej poskrbite, da bodo najpomembnejše informacije pri vrhu ali nekako drugače poudarjene.
 • Nato imam tudi povezavo do ponudbe na spletni strani kamor stranko še enkrat povabim. Tako jo spomnim kje me je našla in kaj ji je bilo všeč, da se je odločila, da mi piše.
 • Za tem predstavim sebe in svoje videnje na poročno fotografijo. Poskušam biti kar se, da pogovoren in se predstaviti v smislu kot, da bi se pogovarjal z nekom, ki ga poznam. Ob tem imam tudi svojo fotografijo in tako poskušam bralcu pokazati kdo ga nagovarja.
 • Še pred koncem imam predstavljeno tudi dodatno ponudbo, ki je najbolj povezana z dejanskim povpraševanje. Ko par piše za poročno fotografiranje jima ponudim tudi predporočno fotografiranje.
 • Predzadnja točka je tista, za katero sem prepričan, da jo bo vsak par prebral. To so odgovori na njihova vprašanja in moje mnenje o temi.
 • Na koncu pa seveda podpis z vsemi kontaktnimi podatki in fizično lokacijo studia.

Spreminjam samo drugo točko (začetni nagovor) in predzadnjo točko (vprašanja in moje mnenje). Tako poskrbim, da je čisto vsak mail personaliziran in namenjen samo določeni strank in njenim vprašanjem. Moja predstavitev pa nikakor ne sme biti drugačna od stranke do stranke.

mail-predloge-dodatna-ponudba

Kako vizualno oblikovati mail predlogo

Najprej nekaj dejstev, ki so zelo pomembna pri oblikovanju mail predloge:

 • Mora biti odzivna tako na računalniškem zaslonu kot tudi na mobilnem zaslonu, ki je pokončen.
 • Gumbi morajo biti poudarjeni in dobro vidni. Tudi tekst na njih mora biti vabljiv ampak nikakor ne vsiljiv!
 • Uporabljajte običajne prakse saj bo tako bralec lažje preletel vaš mail in ga bo lažje sprejel.
 • Z vizualnimi vsebinami poudarite stvari o katerih pišete. Ko pišete o sebi v bližini nalepite tudi svojo fotografijo. Tudi to kakšna je ta fotografija ni nepomembno ampak o tem bom več napisal kdaj drugič. Na začetku takoj po pozdravu in nagovoru nalepite fotografijo, graf, grafiko, ki bo bralca pritegnila in v njem vzbudila željo po še več informacijah!

Predloga naj bo 600px široka. Tako boste prepričani, da bo uporabna na vseh zaslonih.

mail-predloge-vprasanja

Related Post