Nujna oprema, ki jo boste potrebovali za obločno varjenje

 

Ko varimo, pravzaprav združujemo dve vrsti kovin ali zlitin tako, da ti dve kovini stalimo skupaj ali pa uporabimo polnilni material, ki pride iz elektrode ali žice. Varjenje je prvič postalo priljubljeno v 19. stoletju in se je uveljavilo v proizvodnji, jeklarstvu in ladjedelništvu.

varilni-dim

Katera orodja in opremo pravzaprav potrebujete, če želite variti z obločnim varjenjem? Nujno boste potrebovali:

1 Varilni aparat za obločno varjenje

2 Vir napajanja

3 Plin ali plinsko mešanico

4 Držalo za elektrode in kable

5 Elektrode

V prispevku bomo podrobneje opisali varilni aparat in vir napajanja, ki sta osnova za začetek obločnega varjenja.

Osnove varjenja

Da bi razumeli, zakaj potrebujete določene izdelke, bomo najprej razložili nekaj osnov obločnega varjenja.

Večina varilcev opravlja svoja varilska dela s pomočjo ustvarjanja loka med elektrodo in kovino (odtod ime varjenje z oblokom oz. obločno varjenje). Elektroda ustvarja toploto in pomaga združiti kovine med sabo ali z uporabo polnilnega materiala.

Če želite narediti najbolj natančne, uporabne in zanesljive zvare, pa boste morali imeti ustrezno opremo. Samo s pravo opremo boste lahko ustvarili visoko kakovostne izdelke.

Shematski prikaz varjenja z oblokom (VIR 1)

1 Varilni aparat za obločno varjenje

Najbolj pomembna in najdražja naprava, ki jo boste potrebovali, je vsekakor varilni aparati za obločno varjenje.

Varilni stroj ustvarja električni toka, ki ga boste potrebovali med varjenjem. Večina varilnih aparatov sodi v eno izmed dveh kategorij:

 • varilni aparati s konstantnim tokom (CC)
 • varilni aparati z neprekinjeno napetostjo (CV)

Kakšna je torej razlika med tema dvema kategorijama? CV aparat ustvarja izhodni tok izmenično in s tem ohranja konstantno napetost. Po drugi strani pa CC aparat spreminja izhodno napetost in ohranja enakomeren tok.

Pri izbiri varilnega stroja morate skrbno preučiti tudi naslednje značilnosti:

 • Intermitenca
 • Napetostna moč
 • Nastavitve toka (enosmerni, izmenični)

Te funkcije morate natančno prebrati, ker boste morali vedeti, koliko energije potrebujete za stroj. Prav tako boste morali zagotoviti dovolj časa za delovanje, da bi ustvarili kakovostne zvare, zato morate vedeti, kakšna je intermitenca aparata.

 

Proizvajalci varilni aparatov

Če ste novi v varilni industriji, se verjetno sprašujete, katere so najboljše blagovne znamke za varilne aparate.

Medtem ko je na trgu veliko cenovno dostopnih aparatov za varjenje, so najbolj zanesljivi varilni stroji običajno v cenovnem razponu od 300 evrov dalje. Najbolj kakovostne blagovne znamke v varilni industriji so:

3 osnovne vrste varjenja: TIG, MIG ali varjenje z elektrodo

Poleg blagovne znamke varilnega aparata, ki ga želite kupiti, boste morali razmisliti tudi o vrsti varilnega postopka, ki se ga boste lotili.

 • TIG varjenje
 • MIG varjenje
 • Varjenje z elektrodami

Vsaka vrsta varjenja zahteva drugačen nabor spretnosti. Vendar pa je izbira vrste varjenja odvisna tudi od stroškov in prenosljivostjo. Vsekakor bo vaš proračun igral ključno vlogo pri izbiri varilnega aparata.

MIG-MAG-varilni-aparati

Kaj je torej TIG varjenje?

Z uporabo TIG varjenja lahko ustvarite kakovostne in čiste zvare. Vendar pa učenje TIG varjenja ni enostavno, še več, je eno najtežjih vrst varjenja.

Po drugi strani pa se je MIG varjenja veliko lažje naučiti in ga tudi uporabljati. Vendar ni tako stroškovno učinkovito, pa tudi prenosljivosti ne omogoča, tako kot npr. varjenje z elektrodami.

MIG aparati običajno uporabljajo varilno žico namesto palice.

Kabli so običajno kovinski, zato boste morali zaščititi kovinske žice, ko uporabljate inertni plin. Če tega ne boste storili, zvara ne boste zaščitili pred oksidacijo ali vlago, zaradi česar bo zvar slab.

 

Kaj je MIG varjenje?

MIG varilni aparati prevladujejo, saj so enostavni za uporabo in omogočajo številne prednosti.

MIG aparat npr. lahko uporabljate veliko dlje časa kot TIG napravo. A če gledate na cenovno dostopnost in prenosljivost, potem boste morda raje izbrali TIG aparat ali varjenje z elektrodo.

2 Vir napajanja

Naslednji izdelek, ki ga boste morali kupiti, je vir varilne energije. Viri napajanja v varjenju pomagajo zagotoviti dovolj moči varilnemu stroju ali varilni elektrodi, tako da lahko stalijo kovinske kose skupaj.

Ta vir energije mora biti sposoben ustvariti tok za taljenje elektrode, ko varimo kovinske kose skupaj. To pomeni, da ima vaš vir energije tudi visoko napetostno zmogljivost, tako da lahko obdrži lok.

Če uporabljate elektrodo MMA (več o elektrodah bomo zapisali v nadaljevanju), boste morali to elektrodo uporabiti v kombinaciji izmeničnega toka (AC) in enosmernega toka (DC) virov napajanja.

Elektrode izmeničnega toka lahko uporabite na viru napajanja DC. Vendar pa ne morete uporabljati vseh enosmernih elektrod na izmeničnem viru napajanja. Za pravilno varjenje boste morali torej v vsakem primeru imeti oba vira moči.

Primer varilnega izvora z žico

Elektrode in visoki tokovi

MMA elektrode za delovanje potrebujejo močne tokove, vendar nizke napetosti. Če boste torej uporabili višje napetosti, jih boste morali zmanjšati s pomočjo transformatorja.

Če boste prav tako ustvarili napajalnik DC, boste morali zagotoviti, da imate ta izhod in da se lahko uporablja tudi s transformatorjem. Večina napajalnikov je namenjena zmanjšanju tveganja za možnost električnega udara med delom. Zaradi tega mora večina virov energije dobro delati z največjo napetostjo brez obremenitve. To pomeni, da ni mogoče ustvariti nobenega loka, ko so priključki priključeni na vir napajanja.

Vaš vir energije mora torej imeti napravo za zmanjšanje nevarnosti, ki je bodisi notranja ali zunanja. Ta naprava bo pomagala priti do napetosti brez obremenitve in preprečiti, da bi doživeli električni udar.

Ustvariti morate primarni varilni tok, ko se bo vaša elektroda dotikala kovine. Če varite v manjših prostorih, boste z uporabo DC ali AC varnostne naprave z nizko napetostjo med delom zelo varni.

Obstajajo štiri različne vrste virov energije, ki jih boste morali uporabiti med varjenjem

 • DC generator
 • DC usmerjevalnik
 • AC transformator
 • AC / DC transformator

VIR (1) Welding master

Preberite še: Funkcije varilnih aparatov

Related Post