Kaj so funkcije varilnih aparatov in kakšne vrste varilnih aparatov poznamo

Se odločate o nakupu namenskega varilnega aparata, vendar se zaradi široke ponudbe različnih modelov različnih proizvajalcev težko odločite? Mogoče niste čisto prepričani, katero varilno napravo sploh potrebujete? Namen tega prispevka je ravno v tem, da pomagamo pri lažji izbiri ustreznega aparata. Klasifikacija varilnih aparatov vam bo omogočila boljše razumevanje osnov vsake vrste varilnih aparatov. Upamo, da vam bo to pomagalo izbrati najboljši inverterski varilni aparat SQS za vaše aplikacije.

V procesih katerekoli predelovalne industrije in mehanske obdelave ne sme manjkati specializirano orodje, varilna naprava. Kakšna je torej funkcija varilne opreme in kako pomembna je vloga varilnega stroja v vsakdanjih procesih proizvodnje in gradbeništva? Spoznajmo osnovne pojme varilnih aparatov, kako jih razvrstiti in ločiti ter kje uporabljati določene vrste.

Kaj je varilni aparat?

Osnove varilnega stroja

Predstavljajte si, da imate ločene kovinske dele, ki bi jih radi združili. Kako jih torej povezati? V tem primeru vam torej pomagajo varilni procesi, s katerimi boste na enostaven način združili te dele. Z varjenjem bo varilna naprava pomagala vzpostaviti stabilne in izjemno trpežne povezave med heterogenimi (ali različnimi debelinami) kovinami ali zlitinami.

Varilni aparati pomagajo učinkovito združevati kovine in zlitine.

Osnovno načelo varilnega aparata

V bistvu obstajata samo dva glavna načina varjenja: varjenje s taljenjem na kovino, ki jo je treba variti, ali taljenje med dodajanjem varilnih materialov.

Za varjenje kovine, ki se tali, bo v položaju zvara kovina dosegla tekoče stanje. Lokalno taljenje kovine se izvaja na robovih sklopnega elementa. Ko je kovinski vir ogrevanja izklopljen, se staljena spajka kondenzira in tvori trden monolitni zvar z dvodelno vezno strukturo.

Jasno je, da je s takšnim varilnim načinom uporaba v predelovalni industriji in strojništvu predhodni korak, potreben za časovni okvir proizvodnega stroja ali za obnovo konstrukcij in detajlov, ki jih je treba razstaviti.

Izbira varilnega aparata je odvisna predvsem od varilnega postopka (VIR 1)

Klasifikacija varilnih strojev

Obstaja veliko načinov za razvrščanje različnih varilnih naprav. Na primer, na podlagi proizvodne tehnologije so razdeljeni na dve vrsti mehanskih varilnih strojev in elektronskih varilnih strojev. Majhni inverterski varilni aparati s približno 200 amperov ali manj so znani tudi kot mini elektronski varilni aparati – kot že ime pove so majhni, kompaktni in lahki. Dejansko pa najpogosteje uporabljeni način razvrščanja varilnih aparatov temelji na varilnih tehnikah, ki so pogosto razdeljene v kategorije:

  • varilne palice,
  • varilni aparati TIG,
  • varilni aparati MIG,
  • varilni aparati MAG,
  • plazemski rezalniki,
  • večnamenski varilni aparati (združitev 2 – 3 različnih tehnik varjenja).

Poleg tega mehaniki pogosto dopolnjujejo varjenje kovin in zlitin z dodatno napravo za plazemsko rezanje kovin. V nadaljevanju zapišemo podrobne informacije o vsaki vrsti varilnega stroja.

Naprave za obločno ročno varjenje

Aparat za ročno obločno varjenje temelji, kot že ime pove, na principu ročnega obločnega varjenja. To je postopek varjenja z vročim taljenjem, pri katerem se uporabljajo elektrode v obliki varilnih palic, običajno s ščitom in brez zaščitnega plina. Pri tem postopku vse varilne korake opravi varilec.

Uporaba: Naprava za elektroobločno varjenje, specializirana za povezovanje kovinskih delov, kot so železo, jeklo, nerjaveče jeklo. skupaj s taljenjem in oprijemom kovinskih materialov in varilnih materialov.

Varilni aparat Hong Ky SR-200R ima npr. visoko delovno zmogljivost do 8,3 KVA, kar omogoča hitro in učinkovito varjenje, primerno za spajkanje, za izjemno lepe zvare.

varilni-dim

Kaj so TIG varilni aparati?

TIG varilna naprava je vrsta varilnega aparata, ki uporablja varilno tehnologijo z volframovo elektrodo v inertni atmosferi. Plin bo zaščitil zvar pred prodiranjem zunanjega zraka.

Uporaba: TIG varilni aparat se lahko uporablja za številne kovine, kot so nerjaveče jeklo, aluminij, magnezij, baker in baker, nikelj in nikljeve zlitine, nizkoogljično jeklo z različno debelino.

Elektronski varilni aparat Hong TIG HK TIG 200E npr. lahko vari palčke in argonski plin z uporabo enofazne 220V energije in s pomočjo tehnologije pretvornika maksimalno prihrani elektriko. Velikost 1,6 mm varilnih palic – 3,2 mm in 1,6 mm – 2,4 mm varilne igle, možnost nastavitve izhodnega toka 10A – 200A in povprečna delovna učinkovitost doseže 60%, kar prinaša visoko učinkovitost in produktivnost med delom.

Kaj so MIG varilni aparati?

MIG varilni aparati SQS delujejo na principu varjenja s kovinskim oblokom v okolju z zaščitnim plinom. Tu je glavna elektroda stopljena spajkalna žica, ki se samodejno nanese na varilni predmet, okolje je argon ali helijev inertni plin.

Uporaba: MIG varilni stroj se pogosto uporablja za varjenje zlitin, neželeznih kovin in visokolegiranega jekla Al, Ni, Cu.

Na primer, varilni stroj MIG SMARTER INMIG-250 se pogosto uporablja pri proizvodnji miz, stolov, okvirjev za kolesa, motornih koles, mehanikov itd. Zaradi svoje sposobnosti varjenja večine kovin, enostavne avtomatizacije in dolgih zvarov brez prekinitev.

Kaj so MAG varilni aparati?

Varilni aparat MAG, znan tudi kot polavtomatsko varjenje s staljeno elektrodo v zaščitni atmosferi plina CO2. Pri varjenju se bo CO2 segreval in ustvaril netopni CO v tekoči kovini (konstrukcijsko jeklo), še posebej, če se bo pri visoki temperaturi razširil in premikal z veliko hitrostjo, tako da ima zaščitni učinek učinkovito območje taljenja varjenja.

Uporaba: MAG varilna naprava se uporablja za varjenje konstrukcijskih jekel z nizko in srednjo vsebnostjo ogljika. Poleg tega lahko struktura z veliko debelino uporablja tudi mešani plin (kisik, Ar.)

MIG-MAG-varilni-aparati

Kaj je plazemski rezalniki?

Plazma rezalnik SQS uporablja princip delovanja plazme za izvajanje postopka rezanja kovin. Načelo plazemskega rezanja temelji na izkoriščanju zelo visokih temperatur in visoki hitrosti gibanja plina iz šobe plazemske rezalne glave za taljenje in pihanje kovine iz rezalnega utora. Med uporabo je rezalni rob raven in ne zrnat, da se ustvari pravokoten rezalni rob, ki mora zmanjšati hitrost rezanja.

Uporaba: Ta naprava za rezanje plazme se pogosto uporablja v večjih industrijah.

Na primer, aparat za rezanje plazme HK 70 Hong Ky lahko reže na materiale iz bakra, nerjavečega jekla in železa, vključno z neželeznimi kovinami in materiali z visoko trdoto. Stroj deluje stabilno, maksimizira prihranek energije z visoko delovno učinkovitostjo, varnostjo pri previsokih temperaturah, preobremenitvah in nestabilnih načinih napajanja.

Upajmo, da vam bodo zgornje informacije pomagale izbrati pravi varilni aparat, ki bo ustrezen za vaše aplikacije in bo tudi dolgo deloval.

Preberite še: Industrijska avtomatizacija

VIR (1) Weld Info

Related Post