Učinkovito shranjevanje orodja in organizacija

 

Kdaj ste nazadnje potrebovali kladivo in niste natančno vedeli, kam ste ga pospravili? Za mnoge je shranjevanje orodja pravzaprav zelo težka naloga, čeprav se zdi še tako enostavna. Izvijač pogosto konča v predalu za nogavice, vaš merilni trak pa v shrambi. Še preden se zaveste, porabite ogromno časa, da najdete orodje za manjša popravila. Ne glede na to, ali imate le nekaj kosov orodja ali veliko zbirko, jih je treba organizirati in vaše življenje bo veliko lažje. Ne samo, da boste prihranili čas in preprečili številne morebitne frustracije, na koncu lahko porabite manj denarja za zamenjavo izgubljenih orodij.

Začetek

Sprva se lahko organizacija zdi zamudna in povzroča več težav, kot se zdi. Vendar se lahko na koncu izplača. Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da popišete vsa orodja, ki jih imate. Odprite vsak predal, preverite vsako omarico in poiščite prostor, kamor boste vse to orodje odložili. Ko točno veste, kaj sploh imate, bo organizacija mala malica. Ni slaba ideja, če začnete z razvrščanjem vsega orodja v nekaj osnovnih kategorij. Postavite vse ročno orodje na eno mesto, vse električno orodje na drugo in vse, kar menite, da je sezonsko orodje, na tretji kup. To bo odličen začetek.

Seveda boste med postopkom razvrščanja verjetno ugotovili, da imajo vaša orodja veliko dodatkov. Vaš brusilnik, na primer, ima verjetno več svedrov, in če imate nasadni ključ, ste najverjetneje dobili vsaj nekaj dodatnih nastavkov. Odločiti se morate, kako želite organizirati. Ne glede na to, kako to storite – vaš sistem mora biti smiseln predvsem za vas.

shranjevanje-rocnega-orodja

Zdaj, ko imate vse ločeno, začnimo z ročnimi orodji

Metode za organizacijo in shranjevanje ročnega orodja

Večina ljudi ima vsaj nekaj kosov ročnega orodja. Ti vključujejo kladiva, izvijače in klešče – če jih naštejemo samo nekaj – vendar se vsako orodje, ki za delovanje ne zahteva baterij ali jih ni treba priključiti med delovanjem, šteje za ročno orodje. Ročna orodja običajno najlažje založite. Zato je tako bolj pomembno, da jih organiziramo. Kako to storite, bo odvisno od več dejavnikov, vključno s tem, koliko prostora imate, koliko orodij imate in kako pogosto jih uporabljate.

Za povprečno osebo organizacija pomeni preprosto kovčki za orodje. Te lahko izberete v vaši specializirani lokalni trgovini ali na spletu. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih, tako da boste lahko izbrali takega, ki je sorazmerne velikosti glede na število orodij, ki jih imate. Prav tako mora imeti več razdelkov, ki bi pomagali ohraniti vse organizirano. Pri izbiri kovčka za orodje upoštevajte tudi, koliko ga boste nosili naokrog. Prepričajte se, da ima dober ročaj. Če želite, obstajajo tudi torbe za orodje, ki lahko služijo istemu namenu.

Pri organizaciji kovčka za orodje ali torbe za orodje, postavite orodja, ki jih najpogosteje uporabljate v zgornje razdelke, in tista, ki jih manj uporabljate, spodaj.

Če orodja, ki jih imate, uporabljate redko, ali pa jih uporabite samo v svoji garaži, lahko namesto kovčka uporabite kaj statičnega. Dejstvo je, da lahko majhen sklop plastičnih predalov opravi delo. Obstaja tudi več kovčkov za orodje, ki so težji in se ne premikajo. Ti so večji od klasičnih prenosljivih kovčkov za orodje in smiselni le, če imate veliko število ročnih orodij. Spet jih boste našli v vaši specializirani lokalni trgovini ali na spletu. Če svoje orodje uporabljate bolj redno in želite, da je bolj dostopno, lahko poskusite tudi namestiti nekaj desk na steno. Dodajte nekaj kavljev in vaša orodja boste lahko shranili na odprtem, kjer bodo vidna in lažje dostopna.

kovcki-z-orodjem

Nekateri ljudje imajo več kot le nekaj ročnih orodij. Imajo tudi niz električnih orodij. Če to zveni kot vi, nadaljujte z branjem, da ugotovite, kako jih lahko organizirate.

Metode za organizacijo in shranjevanje električnih orodij

Električna orodja so na splošno večja od ročnih orodij. Vendar pa bo, podobno kot pri ročne orodju, način organizacije orodij v veliki meri odvisen od tega, koliko jih imate, koliko prostora imate na volj za shranjevanje in kako pogosto jih nameravate uporabljati. Za nekoga, ki ima le nekaj električnih orodij – na primer krožno žago, vrtalnik in kotni brusilnik – bo dovolj le nakup večjega kovčka za orodje, ki ima dovolj velike predale za vsa večja orodja. Nekdo z večjo zbirko pa bo moral najti drugo rešitev.

Če imate veliko električnih orodij, imate ponavadi tudi nek prostor, kjer jih uporabljate – ali je to vaša garaža ali pa delavnica. Eden od najpogostejših načinov za organizacijo električnih orodij je s pomočjo zabojnikov ali posod pod delovno mizo. Odlična je tudi izbira med vozički z orodjem, ki omogočajo veliko prostora tako za ročno kot električno orodje. Nakup zabojnikov, ki lahko tesnijo, je lahko dobra ideja, ker bodo zaščitili vaše električno orodje pred voda ali drugimi nevarnosti, ki bi jih lahko poškodovali. Iz istega razloga je tudi dobra ideja, da jih shranjujete nad tlemi. Upoštevajte tudi, da shranjevanje vaših električnih orodij prenizko, zaradi nenehnega sklanjanja lahko škoduje vaši hrbtenici. Če se odločite za uporabo zabojnikov za shranjevanje električnega orodja, jih lahko organizirate tako, da postavite podobne predmete v isti zabojnik. Na primer, krožna žaga in tračna žaga gresta lahko v isti zabojnik.

Če želite, da bodo vaša električna orodja še bolj dostopna, lahko namestite tudi omarico za shranjevanje ali preprosto polico. To je relativno poceni in če uporabljate orodja precej redko, je lahko super rešitev. Glede na to, kako visok je strop v vašem delovnem prostoru, lahko razmislite tudi o namestitvi kljuke, na katero obesite električno orodje. Prepričajte se, da so kljuke dovolj močne, da nosijo težo različnega orodja.

Če imate veliko električnih orodij, potem imate verjetno tudi nekaj sezonskih orodij. Berite dalje, da ugotovite, kako jih lahko organizirate.

Metode za organizacijo in shranjevanje sezonskih orodij

Uporaba sezonskih orodij je ponavadi definirana s podnebjem, v katerem živite. Pri nas bi lahko rekli, da potrebujemo veliko sezonskih orodij, ker se letni časi menjajo. Pozimi npr. potrebujemo snežno frezo, poleti pa kosilnico za travo. Taka sezonska orodja so npr. tudi škarje za obrezovanje, motorne žage in pihalniki za listje, ki jih mnogi ljudje prav tako štejejo za sezonska orodja. Morda boste opazili, da je veliko teh orodij večjih kot vsakodnevna orodja.

Velika prednost večine sezonskih orodij je, da – čeprav so pogosto večja – ne potrebujejo veliko prostora na tleh vaše garaže. Večino jih je mogoče obesiti na stene, na katere ste namestili masivne kljuke ali specializirane obešalnike. Preprosto pojdite v specializirano lokalno trgovino in izberite ustrezna obešala. Z ustrezno dodatno opremo bi torej moralo bi biti možno obesiti skoraj vse – od samokolnice do lestve. Ne samo, da boste s tem organizirali sezonska orodja, vendar boste tudi prihranili prostor in jih obdržali stran od tal, kjer se bodo bolj verjetno poškodovali.

Za mnoge so tudi grablje, lopate in vrtne motike sezonsko orodje. Ko gre za organizacijo teh predmetov, imate več možnosti za shranjevanje. Lahko jih obesite na steno kot ostala sezonska orodja ali pa jih lahko preprosto shranite v vedro. Če jih ne želite gledati, lahko namestite tudi omarico za shranjevanje.

Ko gre za manjša sezonska orodja, kot so vrtnarske potrebščine, ni slaba ideja, če jih vse skupaj postavite na eno mesto ali v eno posodo. Z lahkoto ga lahko označite in naslednjič, ko se odpravite na vrt, preprosto zgrabite posodo in jo vzamete s seboj.

sezonsko-orodje

Podali smo torej ideje za shranjevanje ročnih, električnih in sezonski orodij, kako pa organiziramo vse njihove dodatke? To zna biti težje. Berite dalje in ugotovite, kako lahko organizirate vse dodatke za orodje.

Metode za organiziranje in shranjevanje dodatkov za orodje

Ne glede na to, ali gre za ročno, električno ali sezonsko orodje, veliko jih je na voljo z različnimi dodatki. Pravzaprav je več orodij, ki ne bodo delovali brez njih. Nasadni ključ na primer vam ne koristi brez dodatkov. Podobno je s krožno žago, kjer imate na voljo več vrst rezil, ki so namenjena rezanju različnih vrst materiala. Bistvo je, da je veliko orodij neuporabno brez svojih dodatkov, na žalost pa so mnogi od teh dodatkov ponavadi majhni in jih tako lahko hitro izgubite. Zato je ključnega pomena, da najdete dober način, da jih organizirate.

Če že razmišljate o kovčku ali torbi za orodje, ki bodo pomagali organizirati orodja, ne pozabite upoštevati vse dodatke, ki jih boste morali organizirati z njimi. Mnogi kovčki za orodje so opremljeni z več manjšimi razdelki, ki so kot nalašč za organizacijo in shranjevanje manjših dodatkov, npr. svedrov. Če iščete cenejšo rešitev, lahko uporabite tudi majhne transparentne plastične organizatorje. Ne samo, da imajo več majhnih predalov za shranjevanje vseh vaših dodatkov, vendar boste lahko videli, kaj je v vsakem prostoru, ne da bi ga morali odpreti. Poleg tega imajo verjetno dovolj prostora za shranjevanje ostalih dodatkov, kot so vijaki in žeblji.

Druga možnost je shranjevanje orodja s svojimi dodatki. Lahko kupite majhne posodice ali niz predalov, ki imajo dovolj prostora za zbirko orodij – kot je vaš kotni brusilnik in vsi dodani svedri. Preprosto označite vsak predal ali posodo na zunanji strani in natančno veste, kje boste našli tisto, kar iščete. Magneti so tudi lahko priročni pri organizaciji kovinskih dodatkov. Samo namestite magnet in ga uporabite, da drži vse dodatke za določeno orodje. Ne pozabite, da mora biti velikost magneta sorazmerna s številom dodatkov, ki ga želite držati. Pomembno je da najdete sistem, ki se ga lahko držite. Ko boste vse organizirali, bo odvisno od vas, ali se boste te organizacije držali.

Preberite še nekaj nasvetov za najboljši način za shranjevanje orodja in vseh njihovih dodatkov.

vozicki-z-orodjem

Shranjevanje orodij in dodatkov za orodje – hitri nasveti

Na podlagi prebranega ste najbrž dobili dobro predstavo o tem, kako boste organizirali orodja in vse njihove dodatke. Ko končno pride čas za shranjevanje vsega na svojem mestu, pa je nekaj stvari, ki jih morate imeti v mislih.

Očistite orodje

Za začetek, nikoli ne shranjujte umazanih orodij. Če uporabljate nasadni ključ in nanj kapne olje, ga obrišite, preden ga pospravite. Podobno, ne shranjujte žage, ki je še prekrita z žaganjem. Ohranjanje čistega orodja lahko pomaga ohraniti vaše shranjevanje čisto in lahko tako vaše orodje traja dlje.

Orodja ne shranjujte na tla

Priporočljivo je, da orodja ne shranjujete na tla. Verjetno ste opazili, da smo ta nasvet že nekajkrat omenili v tem članku, vendar ga je vredno ponoviti. Tla – zlasti v vaši garaži – so lahko nevarno mesto za vaša orodja. Za to obstaja nekaj razlogov.

Prvič, garažna tla se ponavadi zmočijo. Pomislite, kako se lahko sneg oprime dna vašega avtomobila, ko se vozite pozimi. Ko parkirate v garažo, se bo ta sneg stopil. Razen če imate odtok točno pod avtomobilom, se bodo tla najverjetneje zmočila.

Drugič, garažna tla se lahko precej umažejo. Ko pridete od zunaj, umazanija ponavadi pride z vami, in če so vaša orodja na tleh, se bodo verjetno umazala. Če so tla edina možnost shranjevanja, se odločite za nekaj plastičnih posod z nepredušnimi pokrovi. Pomagali bodo zaščitili vaša orodja.

Poskrbite za gorivo

Še ena stvar, ki jo morate upoštevati pri shranjevanju sezonskih orodij. Vse, kar deluje na plin, kot je kosilnica, snežna freza ali verižna žaga, se ne sme shranjevati s plinom. Če eno od teh orodij shranjujete za daljše časovno obdobje, se prepričajte, da izpraznite rezervoar za plin in ga temeljito očistite. Če ima ločen rezervoar za olje, morate zamenjati tudi olje. To osnovno vzdrževanje bi vam lahko prihranilo kar nekaj denarja, ker ne boste potrebovali dodatnega servisa.

VIR (1) Handyman’s work

Related Post