Meta opis – nasveti (s primeri) za njegovo popolno oblikovanje

V tem zapisu boste pisci spletnih besedil, še posebej pa tisti, ki vas zanima SEO optimizacija spletnih strani, videli nekaj idej in nasvetov kako SEO ustrezno oblikovati meta opis.

Ker na kakovosten meta opis močno vpliva jezik v katerem je ta napisan (za jezikovni trg, za katerega je pripravljena spletna vsebina, ki targetira na točno določen trg), tistim, ki pripravljate spletne vsebine v slovenščini in vas zanima trg SEO Slovenija, priporočamo, da aktualne SEO nasvete (tudi o meta opisu) spremljate na povezavi.

Najpogostejše napake pri oblikovanju meta opisov na spletnih straneh, prikazuje spodnja raziskava (vir 2 – How to Create the Perfect Meta Description for SEO)

meta opis

Na sliki so prikazani rezultati analize večjega števila spletnih strani. Rezultati prikazujejo, da 28% analiziranih spletnih strani, sploh ni imelo meta opisa, pri 7% spletnih strani je bil meta opis, prekratek, pri 30% spletnih strani pa predolg.

Bolj kot je vaš meta opis kakovosten (tako iz vidika SEO optimizacije, kot tudi marketinške privlačnosti, napram meta opisom vaših konkurentov), več spletnih uporabnikov Googla, ki te meta opise opazijo takoj za SEO naslovom (še preden sploh pristanejo na vaših spletnih straneh) bo kliknilo na vaš prikaz spletne strani v Googlu (in ne na konkurenčnega).

Če boste pregledali spodnje nasvete (in primere) za kakovostne meta opise, vam bo to koristilo tako, da bo več uporabnikov Googla, klikalo na vaše prikaze spletnih strani namesto na konkurenčne. Posledično to pomeni več obiskovalcev na spletnih straneh, s tem pa tudi večjo verjetnost za več poslov in prodaj preko internetnih strani.

Če se ob tem sprašujete kaj je meta opis in potrebujete podrobnejšo razlago, vključno s tem kako ga ustrezno SEO opremiti, boste celovito razlago za meta opis, dobili na povezavi.

Kako pripraviti kakovosten meta opis

Kakovosten meta opis upošteva dvoje:

  • opremljanje meta opisa iz vidika marketinške privlačnosti in ustreznosti
  • opremljanje meta opisa po aktualnih SEO pravilih

Prva točka, marketinška privlačnost in ustreznost meta opisa, je predstavljena v nadaljevanju.
Druga točka, SEO ustreznost meta opisa, je podrobneje opisana v članku Optimizacija spletne strani, kjer je zraven tega kako optimizirati meta opis, podanih še več nasvetov kako optimizirati celotno spletno stran oz. vsebino.

Najbolj enostavno pravilo pri oblikovanju popolnih meta opisov je, da mora meta opis nadaljevati rdečo nit zadovoljevanja namena, ki ga izkazuje ključna beseda, za katero je meta opis pripravljen, hkrati pa mora nadaljevati tudi rdečo nit, ki jo je pred pred tem, nakazal že SEO naslov.

Ker imajo uporabniki Googla, preko ključnih besed, ki jih vtipkajo v Google, različne namene, mora najprej SEO naslov, nato pa meta opis, čimbolj natančno, uporabno in privlačno zadovoljevati te namene.

Kaj to pomeni v praksi?

To pomeni, da za nakupno ključno besedo, za katero se skriva nakupni namen uporabnika Googla, ne bomo za meta opis pripravljali 165 znakov dolge zgodbe, ki vabi k branju “zgodbe” na naši spletni strani, ampak, da bo meta opis še spodbudil uporabnike, da se preverijo našo ponudbo. V primeru nakupnih ključnih besed bo torej meta opis marketinško privlačno oblikovanje oglasa.

V primeru, da je ključna beseda, za katero se pripravlja spletna vsebina, informativne narave, bo meta opis, na marketinško privlačen in SEO ustrezen način, vabil na prebiranje dodatnih informacij.

Že iz vidika upoštevanja SEO pravil vemo, da mora ob zgornjem, meta opis upoštevati še rabo ključne besede v samem besedilu ter unikatnost, ki je sicer v opisih konkurentov, ni.

Ker je meta opis, sestavni del vsake vrste spletnih vsebin, med ene najpogostejših vrst spletnih vsebin, pa sodijo tudi t.i. SEO članki (pri katerih je še posebej pomembno, da upoštevate sestavo kakovostnega meta opisa), priporočamo, da si preberete tudi zapis Kako napisati kakovosten SEO članek.

Primeri perfektno opremljenih in oblikovanih meta opisov

Pravljično oblikovan meta opis za poroke na prostem

Poglejte meta opis (spodnja slika), ki ga najdete na spletni strani Sanjski-Sopek.si, kjer predstavljajo predloge in ideje za tiste, ki iščejo prostor za izvedbo poroke na prostem:

meta opis prostor za poroko na prostem

Perfektno, pravljično, privlačno in SEO ustrezno (ravno prav dolgo, zelene črke)….

Sanjski-Sopek.si, ocena meta opisa, 12 points 🙂

Profesionalen in pojasnjevalen meta opis za vsebino o bilanci stanja in izkazu poslovnega izida na ebonitete.si

Na spodnji sliki je prikazan meta opis za spletno stran ebonitete.si, ki vabi k spletni vsebini, ki je pripravljena z namenom, da pojasni kaj sta bilanca stanja in izkaz poslovnega izida. Meta opis odlično izkorišča prostor za dodatno pojasnilo, da se v vsebini skriva odgovor o tem kako se bilanca stanja in izkaz poslovnega izida pripravita in kaj povesta:

meta opis bilanca stanja

Meta opis, ki nagovarja cool mlade mamice za obisk spletne trgovine (Bambini) na Hrvaškem

Kot omenjeno že na vrhu tega zapisa, mora biti meta opis spletne vsebine usklajen tudi s trgom, za katerega se spletna vsebina, sploh pripravlja.

Spodaj poglejte meta opis spletne trgovine Bambini.hr, ki na hrvaškem targetira na cool mamice, ki iščejo spletno trgovino s cool oblekami zase, za nosečnice (haljine za trudnice) in otroke (djecu):

meta opis cool odjeca

Meta description v obliki oglasa za spletno trgovino v počivalniki

Ko gre za sestavljanje meta opisa za spletne trgovine (npr. prikaze kategorij produktov, kot so to na sliki počivalniki Pohistvo123), potem ni narobe navdiha za sestavljanje meta opisov, črpati od konkurenčnih, plačanih oglasov na Googlu.

meta opis pocivalniki

Plačani oglasi na Googlu, pravtako vsebujejo meta opise. Med njimi so na vrhu tisti oglasi, ki imajo svoje meta opise, zapisane boljše.

To ne pomeni, da enostavno skopirate meta opise plačanih konkurentov, ampak samo, da pri njih poberete navdih/iztočnico, da tudi sami sestavite kakovostne meta opise.

Primer meta opisa za vsebino, ki pojasnjuje kako varčevati (spletna stran TriglavSkladi.s)

Primer vrhunsko sestavljenega meta opisa poglejte na spodnji sliki:

meta opis kako varčevati

Zdaj, ko ste si ogledali spisan meta description, preverite še kako je sestavljena vsebina kako varčevati, ki se skriva za klikom za zgornji prikaz v Googlu.

Hitro vam bo jasno kako so TriglavSkladi.si dejansko modro načrtovali nadaljevanje rdeče niti iz meta opisa v zgodbo na kateri pristanejo spletni uporabniki, potem, ko so kliknili na zgornji opis.

Dodatne informacije

Viri

1 – 7 Ways to Craft the Perfect Meta Description that Rocks SEO and Conversions
2 – How to Create the Perfect Meta Description for SEO

Related Post