Spletna optimizacija [5 glavnih prednosti, ki jih SEO optimizacija prinaša podjetjem]

V nadaljevanju tega prispevka je opisanih in podrobno predstavljenih 5 glavnih prednosti, ki jih spletna optimizacija prinaša podjetjem. Iz zapisa boste ugotovili zakaj se vedno več podjetij odloča za SEO optimizacijo, hkrati pa tudi, s prikazanimi primeri, kako lahko samo te prednosti, izkoristite v svoj prid, na svojih spletnih straneh.

V kolikor ste šele na začetku optimizacije svojih spletnih strani oz. za SEO optimizacija še vedno bega in vam ni povseem razumljivo kako SEO deluje, je zelo dobra objava o tem kaj je SEO, z natančnim opisom kaj je onsite SEO in kaj offsite SEO ter kako je pomembna tehnična optimizacija spletnih strani, objavljeni na povezavi Kaj je SEO vKoraku.si.

NAMIG: Podrobnosti o tem kaj pomeni SEO optimizacija spletnih strani in kako optimizirati spletno stran, najdete tudi v članku Optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije na MatijaZajšek.com.

spletna optimizacija
Vir slike: Devrix

Najbolj OČITEN prikaz prednosti spletne optimizacije npr. za spletne strani, ki nastopajo na Googlu, v panogi porok in šopkov

Najbolj očitna prednost in korist, ki jo podjetjem prinaša spletna optimizacija, je npr. razvidna iz spodnje slike (v nadaljevanju pa je rezultatov kakovostne implementacije SEO procesov v spletne aktivnosti podjetij prikazanih še več)

Spletna stran, ki deluje v panogi porok, se s ključno besedo “poroka”, katero na slovenskem Googlu, vsak mesec, v iskalnik, vtipka cca. 2400 uporabnikov Googla, nahaja na prvem mestu na prvi strani:

spletna optimizacija poroka sopki

Na prvi strani Googla, zanesljivo niso spletne strani, po naključju. Podjetja in spletne strani, kot je to na sliki Sanjski Sopek, imajo v svoj proces spletnih aktivnosti učinkovito implementiran proces optimizacije svojih spletnih strani.

Spletna optimizacija prinaša več obiskovalcev na internetno stran

Prva in zdaleč največja koristi optimizacije spletnih strani je povečan obisk na internetne strani, na katerih se izvaja redna optimizacija.

Internetna stran v katero je implementiran reden proces izvajanja SEO optimizacijskih aktivnosti, beleži povečano, stabilno in konstantno rast svojega spletnega prometa, rezultat povečanega obiska na internetni strani zaradi SEO, pa prikazuje spodnja slika:

spletna optimizacija obisk strani

Spletna stran, na zgornji sliki, je bila postavljena v začetku leta 2014. Na njej se je spletna optimizacija redno izvajala skoraj leto in pol, rastoči graf obiska spletne strani pa prikazuje posledico izvajanja tako onsite SEO, kot offsite SEO aktivnosti na spletni strani.

Drugi primer organske/naravne rasti obiska na spletni strani, kot posledice vzpostavitve procesa rednega izvajanja spletne optimizacije, prikazuje spodnja slika:

optimizacija spletnih strani rast obiska

Na zgornji sliki je prikazano kako je spletna optimizacija prispevala k temu, da je internetna stran, na Googlu, med top 3 uvrstitvami (na prvi strani Googla), uvrščena z kar okrog 550 ključnimi besedami.

Več kot je ključnih besed, s katerimi je spletna stran, uvrščena med najvišjimi pozicijami na Googlu, več obiska na spletno stran, si lahko obeta.

Pravilna SEO optimizacija vpliva na povečano število pridobljenih poslov in izvedenih prodaj preko spletne strani

Pozor: povečan obisk spletne strani kot posledica vzpostavitve procesa izvajanja SEO optimizacije na spletnih straneh, ne pomeni avtomatsko povečanega števila pridobljenih poslov iz internetne strani ali avtomatsko povečanega števila prodaj preko spletnih trgovin.

Spletna optimizacija je samo začetek pridobivanja novih poslov. Prvi korak.

Hkrati z uspešno implementacijo onsite SEO izboljšav na spletnih straneh, in hkrati z dodatno promocijo optimiziranih spletnih vsebin (ne samo čez Google), je naloga spletne optimizacije tudi sprotno izboljševanje konverzij na internetnih straneh.

Kakovostna optimizacija spletnih strani rezultira v povečanih poslih in prodajah, ne samo v povečanem obisku!

“Recept” za učinkovito spletno prodajo je SEO + CRO (seo optimizacija plus konverzijska optimizacija).

Primer povečanja prejetih poslov iz naslova kakovostne SEO optimizacije na strani ebonitete.si

Ebonitete.si so spletna stran Prve bonitetne agencije d.o.o., na njihovi spletni strani je zaradi visokih uvrstitev na Googlu, prišlo do večjega števila prejetih povpraševanj po njihovem programu ebonitete.

Spodnja slika prikazuje primerjavo med dvema obdobjema spremljanja prejetih povpraševanj, s tem, da so v drugem obdobju že izvajali proces spletne optimizacije (ključna beseda, ki ebonitetam prinaša toliko povpraševanj je zamegljena):

prejeta povprasevanja ebonitete

Optimizacija spletnih strani prispeva k stabilnemu spletnemu poslu

Že iz slike na vrhu te objave je razvidno, da spletna optimizacija prinaša trajne oz. vsaj dolgoročnejše učinke. Podjetja, ki s spletno optimizacijo uspejo zgraditi stabilno in konstantno rast obiska na njihove internetne strani, lahko s časom, “odklopijo” plačljivo spletno oglaševanje in postanejo neodvisna od internetnih platform, ki zahtevajo denar za opaznost in vidnost.

Pri plačljivem oglaševanju podjetja izgubijo obisk spletne strani, tisti trenutek, ko ugasnejo spletno kampanjo. Pri spletni optimizaciji obisk na spletno stran prihaja še več mesecev in let, naprej, tudi, ko smo aktivno s SEO optimizacijo že končali.

Dodatna korist spletne optimizacije – lažje in hitrejše širjenje na tuje trge (primer Bambini)

Logična posledica stabilnega spletnega posla, ki ga prinaša spletna optimizacija je širjenje spletnih trgovin, na tuje trge.

Po tem, ko je proces SEO optimizacije za spletno trgovino Bambini.si, pripeljal trgovino med vodilne slovenske, spletne trgovine na področju prodaje otroških oblek in oblek za nosečnice, so se s svojo novo spletno trgovino, www.Bambini.hr (in istim prodajnim programom “odječe za trudnice in bebe”, z aktivnostmi spletne optimizacije, odpravili še na hrvaški trg.

Spletna optimizacija znižuje strošek za spletni marketing

Kot posledica pridobivanja trajnega prometa obiskovalcev na spletne strani (iz zgornjega poglavja), posledično, bolj kot je spletna optimizacija utečena in SEO proces vzpostavljen, bolj pada strošek za spletni marketing.

Po eni strani, znižanje stroškov prinaša, “odklop” od plačljivih spletnih kampanj, ki več niso potrebne, ko so podjetniki enkrat prvi na Google, po drugi strani pa stroški upadejo tudi zato, ker vzdrževanje najvišjih uvrstitev na Googlu, ne zahteva več tako visokih denarnih vložkov, kot predtem, ko si je bilo dobre uvrstitve na Googlu, še potrebno izboriti.

Če se cene posameznih storitev optimizacije spletnih strani, na začetku, zdijo marsikateremu podjetju absolutno previsoke, je ravno pri podjetjih, ki s spletno optimizacijo že ustvarjajo prodajne spletne rezultate, opazno, da sredstva v SEO optimizacijo, še povečujejo.

Vse podrobnosti o cenah spletne optimizacije, smo opisali v prispevku, na povezavi.

Prikaz kako spletna optimizacija znižuje stroške online trgovini v panogi prodaje jedilnih miz [trgovina Pohištvo123.si]

Po tem, ko je s celim nizom ključnih besed v panogi pohištva, spletna trgovina Pohistvo123.si dosegla odlične, večinoma prve uvrstitve na Googlu (na spodnji sliki v segmentu “monitoring”), je zdaj aktualni fokus trgovine pozicionirati se na Googlu, s ključnimi besedami povezanimi z jedilnimi mizami (url naslovi in ostale natančne ključne besede so zamegljene):

Kako tak pristop k spletni optimizaciji znižuej stroške?

Za ključne besede, ki jih ima trgovina Pohistvo123.si v “monitoringu” ni več potrebno plačevati za njihove visoke uvrstitve na Googlu, trgovina Pohistvo123.si v tem primeru plačuje samo še za spletno optimizacijo z namenom pozicioniranja trgovine v segmentu jedilnih miz.

Dobra SEO optimizacija omogoča več prostega časa

Zadnja, a ne najmanj pomembna, korist in prednost spletne optimizacije je, več prostega časa, po tem, ko smo z aktivnostmi optimiziranja speltnih strani, redno “vpeljani”.

Spletna optimizacija za večino optimizatorjev spletnih strani, predstavlja t.i. pisanje najrazličnejših spletnih vsebin in člankov, z namenom, da Google bolje razume vsebino spletnih strani, avtoriteto spletnih strani in te strani, posledično višje uvršča v svojem iskalniku.

Čeprav je spletna optimizacija tudi pisanje SEO člankov, pa žal SEO optimizacija ni samo pisanje člankov. Na spletu je namreč spletnim stranem, omogočeno marketinško nastopati z najrazličnejšimi vrstami spletnih vsebin (ki morajo, če želite, da so na Googlu opazne, prav tako biti, SEO optimizirane), npr. youtube video vsebine, podcasti in ostale avdio vsebine, e knjige, infografike, itd…

Več prostega časa na področju SEO, izkušeni SEO strokovnjaki, največkrat razumejo kot priložnost za gradnjo dodatnih t.i. digitalnih sredstev in orodij, ki še izboljšajo vidnost in rast spletne strani (npr. targetiranje za vedno nove ključne besede) ali izgradnjo novih orodij, ki omogočajo obstoj doseženih in zgrajenih uvrstitev spletnih strani na Googlu (t.i. offsite SEO spletna optimizacija).

NAMIG: Da je spletna optimizacija dejansko izjemno donosna spletna strategija tako za internetne trgovine, kot tudi ostale spletne strani, dokazuje tudi to, da se v svoj proces spletnega nastopa, trudijo implementirati SEO optimizacijo tudi vse največje in najbolj poznane spletne strani. Krasen primer vrhunsko onsite SEO izdelane online trgovine je npr. www.Pikapolonica.si.

Viri in dodatne informacije

1 – 5 Advantages and Benefits Of SEO For Your Website
2 – The Top 15 Benefits of SEO to Your Business

Related Post