Seo strategija za doseganje prvih mest na Googlu

Prva mesta na Googlu, to so uvrstitve in prikazi spletnih strani, ki se na iskalniku Google, nahajajo takoj pod/za plačanimi oglasi na Googlu, so želja in ambicija praktično vsakega podjetnika, ki razmišlja o učinkoviti spletni prodaji preko Googla. Biti prvi na Googlu prinaša ne samo največjo opaznost in vidnost spletne strani, temveč tudi povečano število klikov in obiskov spletne strani, posledično pa več poslov in več prodaje.

Hkrati prvo mesto na Googlu prinaša večjo zaupanje obiskovalcev v spletno stran, zmanjšanje stroškov za ostale oblike (plačljivega) spletnega oglaševanja, nekatere marketnške raziskave pa celo dokazujejo, da je razmerje med kliki na prikaze spletnih strani, ki se nahajajo na prvi strani Googla (med neplačanimi/organskimi) prikazi v primerjavi s plačanimi oglasi, 85 v korist klikov na neplačane prikaze spletnih strani (vir 1 – No. 1 Position in Google Gets 33% of Search Traffic [Study]:

prvi na googlu pomen

Za doseganje prve strani Googla in še posebej za doseganje t.i. top rankingov (t.j. uvrstitev na prvi strani Googla med prvimi tremi) je potrebno znanje, čas in predvsem dobra, kakovostna SEO strategija, ki predvidi izvajane SEO aktivnosti, ki spletni strani pomagajo doseči zastavljene cilje.

V tej objavi, je v nadaljevanju, opisano katere (4) “bojne fronte” je potrebno predvideti v SEO strategiji, v kolikor vas zanima biti prvi na Googlu (in, hkrati, na prvi strani Googla, tudi ostajati na dolgi rok).

NAMIG: Podrobne raziskavea o tem koliko je vredno prvo mesto na Googlu in kaj o prvih mestih na Googlu, “učijo” zgodovinski podatki, je predstavljeno v zapisu Prvi na Googlu Seo-Praktik.si – koliko je vredno prvo mesto.

Kaj je SEO optimizacija spletnih strani

SEO optimizacija spletnih strani je SKLOP REDNIH SPLETNIH AKTIVNOSTI, ki jih je potrebno izvajati zato, da (skozi čas) spletno stran uvrstite na prvo stran Googla (in jo tam tudi obdržite).

SEO optimizacija spletnih strani se deli na onsite, offsite in tehnično SEO optimizacijo spletnih strani, za doseganje uvrstitev na prvi strani Googla, pa bo potrebno upoštevati/izvajati vse navedene SEO aktivnosti (ob pravem času). Ker je “zahtevanih” SEO aktivnosti več, ni namreč nepomembno, da ustrezne SEO aktivnosti za izvajanje SEO strategije, izvajamo takrat, ko je zanje najbolj ustrezen trenutek – saj se v nasprotnem hitro ujamemo v klobčič, v katerem izvajamo aktivnosti, ki nam kradejo čas, spletne strani pa ne pomikajo proti prvi Googlovi strani.

5 koristi in glavnih prednosti, ki jih prinaša SEO optimizacija, podjetjem, ki prodajajo na Googlu, je opisanih na povezavi.

Načrt SEO strategije za prva mesta na Googlu

SEO strategija za “napad” spletne strani na prva mesta na Googlu sestoji iz 4 “bojnih front”. Da bi dosegli (in obstali) na prvi strani Googla, morate “načeloma” odpreti 4 sklope SEO aktivnosti, ki vam bodo pomagale uvrstiti (in obdržati) spletno stran na prvi strani Googla.

SEO aktivnosti “bojne fronte” za doseganje prvih mest na Googlu:

  • izboljševanje vsebine na ciljnem url naslovu, ki ga želite uvrstiti na prvo stran Googla
  • izboljševanje ostalih objavljenih spletnih vsebin na vaši spletni strani
  • objavljanje novih spletnih vsebin
  • spletno mreženje (t.i. gradnja povratnih povezav/backlinks)

Vse 4 “bojne fronte” so podrobneje opisane v nadaljevanju…

NAMIG: Celovite SEO strategije, primeri SEO načrtov spletnih strani in izvedbe SEO kampanj spletne optimizacije strani, so objavljene na povezavi SEO strategije, še posebej v “globino” SEO optimizacije pa je “obdelana” SEO strategija spletne strani Ban&Ban.si, v kateri je posebej predstavljena strategija za onsite SEO in offsite SEO ter, pred vsakim načrtovanjem SEO strategij, izdelan t.i. onsite SEO audit (t.j. SEO pregled spletne strani).

Izboljševanje vsebine na ciljani spletni strani

Prva aktivnost SEO strategije za prva mesta na Googlu, je izboljševanje vsebine na ciljani spletni strani (ciljnem url naslovu), ki jo želimo uvrstiti na prvo stran Googla.

Večina lastnikov/začetnikov spletnih strani sklepa, da Google, v svojem iskalniku prikazuje izključno njihovo glavno/vstopno stran (home page), a Google dejansko izmed vseh spletnih strani ene spletne domene, v svojem iskalniku prikazuje tisti url naslov, na katerem se nahaja najbolj relevantna/ustrezna spletna vsebina (glede na vtipkano ali v Google izgovorjeno ključno besedo, ki jo izreče ali vtipka uporabnik Googla).

Izboljševanje (SEO optimizacija) obstoječe vsebine se naj nikoli ne konča. Tudi, ko ocenjujete, da imate objavljeno “popolno” spletno vsebino za uporabnike Googla, upoštevajte, da vaši konkurenti pri optimizaciji in izboljševanju ciljane spletne strani, ne bodo “spali”.

Morda lahko v obstoječe, ciljano spletno stran dodate dodatna pojasnila, dodatne slike, dodaten katalog izdelkov, predstavitev v obliki video vsebine, itd..

Pri izboljševanju obstoječe vsebine na ciljani spletni strani, upoštevajte tudi optimalno “količino” spletne vsebine, saj v iskalniku Google, ne rangirajo na prvih mestih tiste spletne vsebine, ki so najdalljše, ampak tiste, ki so najbolj ustrezne/kakovostne/uporabne uporabnikom Googla.

Izboljševanje ostalih vsebin na spletni strani

Da je izboljševanje ostalih spletnih vsebin na vaši spletni strani pomembno zato, da ciljan url naslov uvrstite na prvo stran Googla, je dobro razumeti, da Google višje uvršča tiste spletne strani, ki so kot celota, bolje in kakovostneje predstavljene (in povezane med seboj).

Bolj kot spletna stran, kot celota (z vsemi podstranmi) deluje kredibilno, zaupanja vredno, uporabno in koristno za uporabnike, večja je možnost, da bo takšna spletna stran, uvrščena na Googlu, na prva mesta.

Še posebej pa to velja, če so vse posamezne podstrani med seboj ustrezno “povezane”. To pomeni, da med njimi obstoji povezava (s t.i. internimi linki), ki Googlovim pajkom pomagajo razumeti vsebino in razmerja med posameznimi vsebinami celotne spletne strani.

Objavljanje novih spletnih vsebin

Tretja SEO aktivnost kakovostne SEO strategije je REDNO objavljanje novih spletnih vsebin, saj nove spletne vsebine na spletni strani, predstavljajo Googlu (in uporabnikom) signal, da se na spletni strani “dogaja nekaj novega” (t.i. freshness of the content factor).

Če ima spletna stran npr. vsak teden objavljeno novo vsebino (npr. uporaben nasvet na blogu), to prispeva k vračanju obiskovalcev na spletno stran, h krepljenju zavedanja o blagovni znamki, pridobivanju sledilcev na družabnih omrežjih (na katerih promoviramo uporabne nasvete), večanju baze prejemnikov naših e novic, itd….

V kolikor so nove spletne vsebine SEO optimizarne, te, zraven zgornjih koristi, pritegujejo še nove uporabnike Googla, hkrati pa, če so tudi med seboj, ustrezno povezano (t.i. internal links), prispevajo k izboljševanju uvrstitev ostalih, povezanih spletnih vsebin na Googlu.

Gradnja povratnih povezav & mreženje na spletu

Četrta SEO aktivnost izvajanja SEO strategije je t.i. mreženje, za katero se v svetu spletne optimizacije, uporablja izraz/pojem gradnja povratnih povezav oz. backlinking.

Backlinkih je t.i. offsite SEO proces, kjer je vaš cilj, da najdete čimveč spletnih strani in priložnosti na internetu, v katerih lahko, na različne načine, pridobite povratne povezave, na vašo spletno stran.

Več kot je teh povratnih povezav (in bolj kakovostne kot le te so), višjo uvrstitev na Googlu, si lahko obetate, saj vsaka povratna povezava predstavlja Goooglu “volilni glas/priporočilo” na podlagi katerih Googlu (tudi) razvršča spletne strani v svojem iskalniku.

Več kot ima neka spletna stran “priporočil” iz drugih spletnih strani, bolj Google verjame, da je spletna stran, zaupanja vredna in si zasluži višje mesto v iskalniku.

Povratne povezave se gradijo na različne načine, poznamo pa tudi različne vrste povratnih povezav, vse podrobnosti o tem kaj so povratne povezave, kako zgledajo in kako koristijo pri optimiziranju spletne strani, najdete v članku, na povezavi.

Primer “potovanja” spletne strani proti prvi strani Googla za ključno besedo “bilanca stanja”

SEO strategija, ki jo načrtujete za “premikanje” spletne strani proti prvi strani Googla, mora, zraven identificiranih ključnih besed (na podlagi katerih želite, da se spletna stran nahaja na prvi strani Googla), identificirati url naslove s katerimi ciljate na prvo Googlovo stran. Hkrati pa tudi napredek “premikanja” url naslova proti prvi strani Googla.

Poglejte spodnjo sliko, na kateri je prikazana evidenca napredka url naslova bilanca stanja, spletne strani ebonitete.si:

SEO strategija za prvo stran Googla in vpliv sezone [primer “adventni venčki”]

Pri načrtovanju SEO strategij za prve pozicije na Googlu, ni narobe, če upoštevate še sezonsko aktualnost ponudbe. Pokažimo primer z adventnimi venčki.

Nedvomno se za adventne venčke največ uporabnikov Googla zanima v mesecu novembru in decembru. In verjetno se boste strinjali, da zanimanja za adventne venčke v ostalih mesecih, na Googlu, upadejo.

Ker povvprečna SEO kampanja traja cca. od 3 do 6 mesecev, je torej iz vidika časa, ko želite s svojimi adventnimi venčki biti na Googlu, prvi, najbolj ustrezno obdobje, da se SEO kampanjo začnete, junija ali julija. Na ta način boste s ključno besedo “adventni venčki” na prvi strani Googla, ravno v pravi čas in v pravi sezoni.

K temu ni odveč dodati, da je tudi ponudbo adventnih venčkov, v kolikor imate trgovino z adventnimi venčki, smiselno dopolniti novembra in decembra. In ne aprila. To SEO strategijo zelo uspešno, z adventnimi venčki, v Sloveniji, že lep čas, izvaja spletna trgovina Sanjski-Sopek.si.

Dodatne informacije:

  • V kolikor vas zanima cena spletne optimizacije, je na povezavi, opisano vse o cenah posameznih SEO storitev.
  • Namig: Med priznanimi in veliki blagovnimi znamkami, ki v Sloveniji, izvajajo vrhunsko SEO strategijo za doseganje prvih mest na Googlu, se splača zaviti na spletno stran TriglavSkladi.si (in podorbneje pregledati kako SEO optimizacijo izvajajao tam).

Viri:

1 – No. 1 Position in Google Gets 33% of Search Traffic [Study]

Related Post