Seo optimizacija cena

V tem prispevku so podrobneje pojasnjeni vsi odgovori za tiste, ki jih zanima cena seo optimizacije. Cenik spletne optimizacije se namreč od digitalne agencije do digitalne SEO agencije, zelo razlikuje, hkrati pa vsebuje seo optimizacija toliko specifičnih aktivnosti, da je vprašanj na temo cen seo optimizacije, res kar precej.

Kaj boste našli v tem zapisu….

Kakšne so cene posameznih storitev seo optimizacije v Sloveniji

Cena SEO optimizacije se med SEO agencijami in freelance SEO strokovnjaki največkrat deli glede na vrsto storitev, ki jo digitalne agencije in SEO mojstri, opravljajo. Cena za onsite SEO optimizacijo se giblje od 150€ do 250€ na mesec, tehnična optimizacija v povprečju stane okrog 200€ na mesec, offsite SEO optimizacija (gradnja povratnih povezav), pa v Sloveniji stane od 100€ naprej za približno 10 člankov z največ dvema povratnima povezavama, v članku, naprej (viri 1, 2, optimizacija spletnih strani cenik).

NAMIG: Za tiste, ki potrebujete natančnejšo razlago kaj pomeni optimizacija spletnih strani in kako SEO optimizacija pomaga do boljše prodaje preko spletne strani, smo na povezavi, pripravili podrobno razlago.

Kakšna je cena za seo optimizacijo v tujini

V tujini, kjer je SEO optimizacija še bolj razdeljena in SEO agencije ponujajo tudi kakovostne rezultate za največje, tuje trge (kjer je konkurenca na področju SEO optimizacije še bistveno večja), se cene pri kakovostnih SEO agencijah in ponudnikih gibljejo od 1000€ in več, naprej, na mesec (viri 4,5,6)

Zakaj se cena za seo med seo agencijami in strokovnjaki, razlikuje

Cena SEO optimizacije, tako doma, kot v tujini, se razlikuje, najpogosteje zaradi naslednjih razlogov:

  • zaradi izkušenj seo agencij in seo strokvonjakov na posameznih različnih trgih (npr. določena SEO agencija nima izkušenj na npr. nemškem trgu, zato, za izvajanje SEO aktivnosti, sama poišče zunanjega SEO strokovnjaka)
  • zaradi seo storitev, ki jih ponudniki sami izvajajo v okviru svojih seo agencij in ekip in storitev, ki jih naročijo pri drugih, samostojnih seo strokovnjakih in izvajalcih (npr. SEO agencija onsite SEO optimizacijo izvaja sama, za offsite SEO optimizacijo pa poišče “dobavitelja” na ciljanem trgu (npr. lastnika mreže, ki lahko zagotovi povratne povezave na ciljanem trgu))
  • zaradi splošnih seo izkušenj (začetniki v seo optimizaciji ponavadi ponujajo nižje cene in obljubljajo več)
  • zaradi neenako definiranih seo aktivnosti ponudnikom (npr. pri eni seo agenciji se povprašuje po onsite seo optimizaciji, pri drugi agenciji pa po offsite seo optimizaciji). O tem, kako se pišejo SEO članki in katera SEO pravila je potrebno upoštevati pri pisanju SEO člankov, poglejte podrobneje v primeru pisanja članka, na povezavi.

NAMIG: Če želite priti do primerljivih cen seo optimizacije med različnimi ponudniki, pri vseh ponudnikih seo storitev, povprašajte po ISTIH SEO storitvah. O prednostih najema agencije za digitalni marketing napram izvajanju spletnega marketinga v lastni režiji, smo pisali na povezavi.

Primer pisanja SEO bloga, poglejte na povezavi:

seo optimizacija cena blog
SEO optimizacija na področju pisanja blogov, pogosto, vsaj pri “resnih” SEO optimizatorjih, pomeni tudi optimizacijo kategorij v blogu, v katere sodijo posamezni blog zapisi. V primeru SEO optimiziranega blog zapisa za spletno trgovino Pohištvo123.si (blog o dnevnih regalih), lahko vidite zakaj je cena za pisanje bloga, lahko tudi 35€ ali več.

Cenik spletne optimizacije – kaj vključujejo posamezne SEO storitve

Spodaj si oglejte identifikacijo in opis posameznih SEO storitev:

Cene onsite seo optimizacije

Onsite SEO optimizacija pomeni ureditev onsite SEO vsebin (vsebin NA spletni strani naročnika), po aktualnih SEO pravilih. Največkrat onsite SEO optimizacija pomeni ureditev SEO naslova, meta opisa, H1 in H ostalih oznak, alt oznak slik, pravilna in ustrezna ureditev notranjih in zunanjih povezav do drugih vsebin na spletu, upoštevanje ustrezne strukture spletnih strani ter vsebinska izboljšava t.i. onsite seo vsebin. Cena onsite SEO optimizacije se v tem pogledu razlikuje v odvisnosti od velikosti spletnih strani in števila url naslovov, ki jim je potrebno izvesti onsite SEO optimizacijske spremembe.

Primer onsite seo optimizirane vsebine, seo optimizirane celotne ponudbe, poglejte na povezavi Sanjski-sopek.si/ponudba, kjer so seo urejeni opisi za unikatne poročne šopke, šopke za družice, opisi poročnega cvetja za v lase, naprsni šopki in zapestnice, opisi za dekoracijo poročnega prostora, opisi za dekoracijo slavnostnega prostora, dekoracijo avtomobila in še in še:

seo optimizacija cena kategorije produktov

Cene offsite seo optimizacije

Offsite seo optimizacija pomeni gradnjo povratnih povezav, ki “kažejo” nazaj na SEO ciljane spletne strani, ki jo želijo SEO agencije, “pripeljati” na prvo stran Googla. Povratne povezave se gradijo s pomočjo komentarjev v blogih drugih spletnih strani, s sodelovanjem v debatah na spletnih forumih ter preko pisanja offsite SEO člankov, v katerih so zgrajene povezave, nazaj na spletne strani, ki jih dvigujemo v Googlu. Kot rečeno v prvem poglavju, se v Sloveniji cena za offsite seo članke, giblje okrog 100€ za 10 člankov na mesec, vsak članek pa lahko ima cca. 2 povratni povezavi.

NAMIG: Kako kakovostno in hitro pisati offsite SEO članke ter načela pisanja offsite SEO člankov, poglejte na povezavi, v članku. Kjer so objavljeni tudi odgovori na vprašanja, ki jih interesenti za SEO članke, največkrat postavljate (npr. koliko SEO člankov je potrebno za rangiranje spletne strani na prvo stran Googla, ali so “dovolj” samo SEO članki za prvo stran Googla, itd…)

SEO optimizacija cena za spletne trgovine

Cena za SEO optimizacijo spletnih trgovin je odvisna od velikosti spletne trgovine, težavnosti nastopa spletne trgovine na ciljanem trgu (jezik, panoga) ter hkrati tudi od prepoznavnosti blagovne znamke spletne trgovine.

Nekoliko “lažja” je seo optimizacija spletne trgovine, ki ima že prepoznavno blagovno znamko in že dlje časa tudi prodaja na spletu preko svoje internetne strani, kot seo optimizacija povsem nove spletne trgovine. Zato je cena za seo optimizacijo prepoznavne blagovne znamke, načeloma nižja od cene optimizacije nove spletne trgovine.

Cena seo optimizacije spletnih trgovin se giblje od 200€ na mesec, naprej.

Spodaj si poglejte primer seo optimizacije spletne trgovine zelo poznane blagovne znamke za nakit Zlatarne Celje:

cena seo optimizacija spletna trgovina

Cena SEO optimizacije pristajalnih (t.i. landing) strani

Pristajalne spletne strani služijo namenu povečevanja pridobivanja povpraševanj iz internetne strani.

S pomočjo SEO optimizacije pristajalnih strani dosegamo, da so te uvrščene v iskalniku višje, če pa so zasnovane in načrtovane pravilno, pa to prispeva tudi k večjemu številu oddanih zanimanj in povpraševanj iz pristajalnih strani.

Cena za SEO optimizacijo pristajalnih spletnih strani se v Sloveniji, vključujoč konverzijske izboljšave, giblje od 100€ naprej, primer seo optimizirane spletne strani za inženiring storitve Kreal.si, poglejte na spodnji sliki:

seo optimizacija pristajalne strani cena

Cenik tehnične optimizacije spletnih strani

Tehnična optimizacija spletnih strani pomeni skrb za nenehno izboljševanje hitrosti nalaganja spletne strani, skrb za ustrezen prikaz spletne strani na različnih napravah (namiznih računalnikih, tablicah, pametnih telefonih,…), skrb za varnost spletne strani (namestitev ssl certifikata, redno posodabljanje spletne strani, redno arhiviranje spletne strani in pa, vsaj pri nekaterih SEO agencijah, tudi skrb za ustrezno strukturo spletne strani iz vidika SEO (t.i. SEO silo struktura).

Povprečna cena za tehnično optimizacijo spletnih strani je odvisna od velikosti spletnih strani in težavnosti trga, na katerem spletna stran, nastopa, zato so cene tehnične optimizacije pogosto obračunane glede na računalniške ure ali projektno (na mesec).

NAMIG: Za vse, ki vas podrobneje zanimajo pojmi onsite, offsite in tehnična optimizacija spletnih strani, je v blog zapisu Kaj je SEO, podrobneje razloženo tudi Kaj SEO ni, ali Google smatra SEO optimizacijo za prepovedano metodo in kako večina, napačno smatra SEO optimizacijo. V članku o tem kaj je SEO boste našli tudi preprosto razlago o tem kako deluje SEO optimizacija in odgovore o tem kako izračunate ali se SEO optimizacija za vašo spletno stran splača. Sprejemljiva cena seo optimizacije je namreč samo tista, ki povrne stroške v optimizacijo spletnih strani.

Cene SEO izobraževanja in mentoriranja

SEO izobraževanje in mentoriranje se v tujini sicer bolj kot v Sloveniji, uporablja za podjetja in posameznike, ki želijo optimizacijo spletnih strani, “pospraviti” pod lastno streho.

Glede na to, da je SEO optimizacija spletnih strani, “večen” proces izboljševanja spletnih strani z namenom, da ne samo dosežejo prvo stran Googla, ampak tudi, da na prvi strani Googla, ostajajo dlje časa, je vedno več podjetij in posameznikov, zainteresiranih, da samostojno, pravilno izvajajo SEO optimizacijo.

Medtem, ko se cena za SEO izobraževanje, v tujini giblje od 400€ na uro, je v Sloveniji za šestmesečno SEO mentoriranje, potrebno odšteti okrog 250€ na mesec.

Cene SEO tečajev in delavnic

SEO tečaji in delavnice imajo v Sloveniji ceno okrog 200 – 300€ in naprej. Ponavadi jih vodijo izkušeni SEO optimizatorji, takšne delavnice pa v povprečju trajajo od 3 do 5 ur, v odvisnosti od zahtevnosti slušateljev ter v odvisnosti od obravnavanih SEO primerov.

Cena za vsebinski marketing

Vsebinski marketing pomeni v okviru storitev SEO optimizacije ponavadi pisanje bloga za predhodno analizirane in najdene ključne besede. Ključne besede se razdelijo na t.i. generične ključne besede in dolgorepe ključne besede ter na nakupne in informativne ključne besede.

Za nakupne ključne besede se pripravijo t.i. prodajne spletne vsebine, za informativne besede pa se ponavadi pripravljajo blog zapisi, ki pomagajo obiskovalcem spletnih strani, pojasniti informacije o produktih, izdelkih, podjetju, itd…

Cena vsebinskega marketinga s pomočjo SEO optimizacije se giblje od 35 do 80€ za blog zapis, v odvisnosti od zahtevnosti in strokovnosti blog zapisov.

Primer vsebinsko marketinškega članka, ki krepko presega 80€ za ceno enega članka, poglejte na vsebini, ki govori o električnih avtomobilih. SEO optimiziran članek Kako se obnese električni avto v praksi, temeljito, v svoji vsebini, obravnava vse (od tega kako izberemo ustrezen električni avto, do tega kakšen je realen domet električnih avtov in v čem se med sabo razlikujejo električna polnilna mesta ter številne druge informacije o električnih avtih).

seo optimizacija cena vsebinski marketing

Cena SEO optimizacije in CRO – izboljševanja konverzije seo optimiziranih spletnih vsebin

Medtem, ko seo optimizacija, v prvi vrsti “skrbi” zato, da se spletna stran pojavi na prvi strani Googla (in prinaša več obiskovalcev na spletno stran), je drugi korak spletnega uspeha, t.i. izboljševanje konverzije spletnih strani.

Konverzija spletnih strani (CRO) in optimizacija spletnih strani (SEO) gresta skupaj predvsem na spletnih straneh podjetniških in komercialnih spletnih strani, medtem, ko SEO optimizacija (brez CRO) “zadošča” za t.i. spletne strani, katerim prvenstveno je, da imajo čim več obiskovalcev.

Kjer je zraven spletne optimizacije potrebna tudi konverzija spletnih strani, je za učinkovito spletno prodajo potrebno upoštevati predvsem, da načrtujemo tak “tok obiskovalcev po strani”, da le ti hitro in preprosto pridejo do želenih informacij in nakupa na strani. To je, poskrbeti moramo za čim bolj učinkovit prodajni lijak.

Viri in dodatne informacije_

Učinkovita marketinška strategija spletne strani – primeri
1 – Seo optimizacija cena
2 – optimizacija spletnih strani cenik
4 – Prefessional SEO services prcing
5 – How much does SEP cost
6 – Seo cost calculator

Related Post