Razlika med paintball-om in indoor paintball-om

Kaj je paintball in kaj je indoor paintball? Kako izgleda vsaka izmed iger? Kakšne so prednosti in kakšne morebitne slabosti? Kje ju je možno igrati? Katera igra je boljša? Kakšno opremo potrebujemo? Na vsa ta vprašanja in še več, vam bomo odgovorili v spodnjem članku, kjer si bomo sprva natančno pogledali igro paintball, nato pa še indoor paintball, na koncu pa ju še malo primerjali, za boljši vpogled. Vabljeni k branju.

Paintball

Paintball je šport s puškami, ki jim pravzaprav rečemo markerji in s pomočjo plina izstreljujejo barvne kroglice, s katerimi se igralci izločajo iz igre. Vsak igralec potrebuje ustrezno opremo. Maska je zelo pomembna pri varnosti. Pomembno je, da se lepo prilega obrazu in pokriva celotno sprednjo stran glave. Dobro je, če ima dvojno steklo, saj to preprečuje rosenje in zmanjša možnost poškodbe stekla. Ko je igralec na poligonu ali v bližini markerjev, mora biti maska vedno na glavi.  Marker je najpomembnejši del opreme, saj nam omogoča ciljanje. Poznamo več vrst markerjev. Vsak marker ima potisni plin, ki omogoča delovanje mehanskega sistema znotraj markerja. Markerji za rekreacijski paintball delujejo običajno na CO2 in lahko izstrelijo približno 400 kroglic z eno polnitvijo. Tudi loader spada k markerju. V njem so shranjene kroglice, ki padejo direktno v sistem markerja, nato pa jih s plinom potisnemo iz markerja. Pomembno vlogo pa ima tudi ustrezen kombinezon, ki osebo zaščiti pred bravo, ki jo spusti kroglica. Pomembni so ustrezni športni in udobni čevlji ter zaščiteni in obloženi najbolj izpostavljeni deli telesa. Priporočljive so torej rokavice in armor – ščit za telo.

Poglejmo si še nekaj pravil igre paintball:

  • Med igro je nošenje maske obvezno, drugače pride do izključitve.
  • Nastavitev markerja se med igri ne spreminja.
  • Če neseš marker izven poligona, mora biti ustrezno zaklenjen, da se ne izstreli kakšne kroglice.
  • Vsak zadetek se šteje.
  • Če si zadet, dvigneš roko in čim hitreje zapustiš poligon, dokler se igra ne konča.
  • Ves čas igro nadzoruje sodnik.
  • Nikoli ne markiraš igralcev od blizu, torej iz razdalje 3 metrov ali bliže.

Prednosti paintballa je kar veliko. Igra poteka na zunanjem poligonu, ob Ižanski cesti. Poligon je velik in ima veliko različnih ovir, za katerimi se lahko skrivate in igrate različne taktike. Paintball je tudi v naravi. Slabosti je zelo malo, morda to, da ko te kroglica zadene, se razlije barva, za kar imate tudi zaščitno obleko, poleg tega pa je lahko ovira slabo vreme.

Indoor paintball

Indoor paintball je notranji paintball in nekaj novega, kar lahko poizkusite. Od klasičnega paintballa se razlikuje tako, da poteka v notranji areni ter da ne izstreljuje barvnih kroglic, temveč penaste kroglice. Posledično ni drsečih tal in umazanije, igra pa je primernejša tudi za tiste malo bolj plašne. Tudi pri indoor paintball-u je obvezna uporaba zaščitne maske, jerseyja, ki služi kot zaščitna obleka, indoor paintball markerja in penastih kroglic. Pri indoor paintballu je kar nekaj prednosti. Glavna je zagotovo ta, da se ga lahko igra tudi ob slabem vremenu, saj igra poteka v notranjosti. Med igro se lahko uporablja posebne efekte, npr. megla, lučke itd. Igramo lahko različne taktične igre, npr. zastavice, deathmatch, skriti predmeti in podobno. Tudi poligon je postavljen zelo taktično in vas tako spodbudi, da uporabite različne taktike obrambe. Slabosti pravzaprav ni, edino kar je v primerjavi s klasičnim paintballom drugače in nekomu morda slabše, je manjši poligon, a to še ne pomeni, da je kakovost igre slaba, zdaleč od tega.

Kot ste lahko prebrali imata igri paintball in indoor paintball veliko podobnosti, nekaj je tudi razlik. Obe igri sta zelo zanimivi, adrenalinski, športni, taktični, timski in še bi lahko naštevali.

 

V zgornjem članku smo vam predstavili igri paintball in indoor paintball ter ju nekoliko primerjali.

 

 

 

Related Post