Preverite 5 znakov kaj lahko povzroči bolečino v modih?

Torzija testisa je, ko je semenčična vrvica (oskrba testisov s krvjo) zvita. Torzija se najpogosteje pojavi na levi strani in redko prizadene obe strani hkrati. Travma ali poškodba zaradi nesreče, športne poškodbe, jahanja konja ali kolesa, hematoma, zmečkanine ali rupture testisa lahko privede do torzije.

Vnetje zaradi prostatitisa ali spolno prenosljive bolezni lahko poškoduje epididimis, dolgo, zvito cev, ki prenaša seme, in povzroči brazgotinjenje in bolečino. Vnetje je verjetno posledica prostatitisa ali spolno prenosljive bolezni.

Kakšni so lahko pogosti vzroki bolečin v modih?

1. Epididimitis

Epididimitis je vnetje epididimisa. Epididimis je zvita cev znotraj vsakega od dveh mod, ki shranjuje spermo.

Epididimitis je bakterijska okužba, najpogosteje zaradi spolno prenosljivih bolezni (STD), kot sta klamidija in gonoreja. Lahko je tudi posledica urinarnega trakta, okužbe prostate ali celo poškodbe.

Prizadene moške vseh starosti, vendar imajo moški, ki imajo nezaščiten spolni odnos, večje tveganje za pojav. Preverite tudi ali gre za rettov sindrom.

Drugi simptomi, ki jih morda imate:

 • Rdečina, oteklina in bolečina v testisu
 • Bolečina pri uriniranju ali ejakulaciji
 • Izcedek iz penisa
 • Kri v semenu

Zdravljenje in nujnost: Čim prej obiščite zdravnika, da preprečite trajne poškodbe. Zdravljenje vključuje antibiotike skupaj s počitkom, hladnimi oblogami na testisih, nošenjem športne podpore in prepovedjo dvigovanja ali spolnih odnosov, dokler okužbe ne odpravite več.

2. Dimeljska kila

Dimeljska kila, imenovana tudi dimeljska kila , je, ko del spodnjega dela trebuha – kot črevesna zanka ali del maščobe – potisne skozi šibko točko v mišicah trebušne stene. Lahko se rodite s šibkostjo ali pa je posledica prejšnje operacije, poškodbe ali nosečnosti.

Drugi simptomi, ki jih morda imate

 • Izboklina in bolečina nizko v trebuhu – izboklino boste morda videli, ko vstanete.
 • Izboklina začne boleti, ko pride do pritiska na trebušne mišice, na primer pri dvigovanju težkega predmeta ali pri sklanjanju.

Zdravljenje in nujnost: kila se ne zaceli sama od sebe in se lahko sčasoma poveča. Obstaja tudi tveganje resnih zapletov. Odvisno od velikosti kile bo vaš ponudnik morda želel počakati, da jo popravi, ali pa se bo takoj odločil za operacijo.

3. Orhitis

Orhitis je vnetje enega ali obeh mod. Pogosto ga povzročajo spolno prenosljive okužbe, kot sta gonoreja ali klamidija. Bolj redko je orhitis posledica virusa. Kot pri ženskah diastaza rektus.

Drugi simptomi

 • Nenadna bolečina in otekanje mod
 • Vročina
 • bolečine v mišicah
 • glavobol

Zdravljenje in nujnost: Takoj obiščite svojega ponudnika. Če je orhitis posledica bakterije, vam bodo predpisali antibiotike. Če je virusno, lahko ibuprofen, acetaminofen in ledeni obkladki pomagajo pri simptomih.

4. Prostatitis

Prostatitis je najpogosteje posledica bakterij v urinu, ki povzročajo okužbo v prostati. Lahko je tudi zaradi vnetja po operaciji ali drugi travmi. V nekaterih primerih vzrok ni znan. Kronični prostatitis je dolgotrajno vnetje ali okužba prostate.

Dobijo ga lahko moški vseh starosti. Dejavniki tveganja vključujejo okužbe sečil; uporaba katetra za uriniranje; ali poškodbe medenice zaradi dejavnosti, kot sta kolesarjenje in jahanje.

Drugi simptomi

 • Bolečine v trebuhu, križu, dimljah in genitalijah
 • Pogosta potreba po uriniranju
 • Bolečina, pekoč občutek in težave pri uriniranju
 • Moten ali krvav urin
 • Boleča ejakulacija

Zdravljenje in nujnost: Obiščite zdravnika. Nezdravljena bakterijska okužba se lahko razširi in povzroči brazgotinjenje, bolečino in neplodnost. Če je bakterijska, vam bodo predpisali antibiotike. Pomagajo lahko tudi nesteroidna protivnetna zdravila.

5. Torzija testisa

Torzija testisa je zvijanje semenčične vrvice. Vsak testis ima semenčico, ki gre v trebušno votlino in nosi krvne žile, živce in kanale za prenos semenčic. Zvijanje vrvi prekine dotok krvi v testise. Gre za nujno medicinsko pomoč.

Vzrok za torzijo testisa naj bi bila prirojena nepravilnost (nekaj, s čimer ste se rodili), ki omogoča, da se moda premikajo po mošnji. Najverjetneje se zgodi pri dojenčkih in dečkih, ki so šele v puberteti. Toda starejši fantje lahko dobijo torzijo mod po poškodbi ali atletski vadbi.

Drugi simptomi

 • Nenadna, huda bolečina v testisih in oteklina – običajno samo na eni strani
 • Slabost in bruhanje

Zdravljenje in nujnost: Akutno torzijo testisa je treba zdraviti takoj. Lahko privede do neplodnosti in trajne poškodbe testisa. Morate iti na urgenco ali poklicati 911.

Običajno je potrebna operacija za odvijanje moda. V redkih primerih bo morda treba modo odstraniti. Včasih lahko ponudnik najprej poskusi ročno obrniti testis nazaj na svoje mesto

Kaj najverjetneje povzroča bolečine v modih?

Bolečina je verjetnejša tik pred in med spolno aktivnostjo, po ejakulaciji ter med ali po vadbi. Morda imate bolečino, ko ste budni, spite, stojite, sedite ali se premikate.

Možno je, da ima vsak moški bolečine v modih, vendar so moški, ki imajo nezaščiten analni ali vaginalni spolni odnos ali so zelo spolno aktivni, izpostavljeni večjemu tveganju. Najstniki, mladi moški in dojenčki imajo večjo verjetnost, da bodo imeli bolečine v modih zaradi torzije testisa.

Pogosti simptomi bolečine v enem testisu

To je nekaj simptomov, ki jih boste verjetno imeli.

 • Nenadna, huda bolečina v enem testisu
 • Topa bolečina, ki lahko seva iz ali v spodnji del trebuha
 • Oteklina, rdečina in bolečina mošnje in mod
 • Morda se zdi, da moda visijo ali ležijo v nenavadnem položaju ali pa so v mošnjici višje kot običajno.

Related Post