Prezračevanje hiše brez toplotnih izgub – kako in zakaj

Dotok hladnega zraka v notranjost naših domov v zimskih mesecih. Zagotovo se vam prižge rdeča luč in misel, kako bo to še dodatno zvišalo že tako visoke stroške ogrevanja. Zaradi strahu pred toplotnimi izgubami pozimi prostorov ne zračimo v zadostni meri, neredna izmenjava zraka pa vpliva na naše počutje in zdravje. Kaj pomeni pravilno zračenje in zakaj je prezračevalni sistem učinkovita rešitev?

Ohranitev toplote, pridobljene z ogrevalnim sistemom ter posledično nižji stroški ogrevanja so zaradi dolge ogrevalne sezone in sunkovite rasti cen energentov še toliko pomembnejši. Pozimi več časa preživimo v notranjosti in vzdrževanje ugodne mikroklime predstavlja dodatni izziv.

Zakaj in kako zračiti?

Pogosto dojemamo čist, svež in ustrezno navlažen zrak kot samoumevnega, a temu še zdaleč ni tako. Če ne poskrbimo za ustrezno zračenje, se bomo slej kot prej soočili z težavami. Znaki se lahko pojavijo na površinah v obliki kondenzacije vodne pare, vlage in plesni ali pa jih opazimo kot spremembe pri počutju in zdravju – glavoboli, utrujenost, pomanjkanje koncentracije, alergije.

Vse to so lahko posledice neustrezne mikroklime.

Redno zračenje ima številne pozitivne vplive. Predihan in izrabljen zrak nadomesti s čistim in svežim ter zagotavlja ustrezno vlažnost v prostoru in preprečuje nastanek plesni.

Ko razmišljamo, kako bi pozimi zagotovili redno zračenje, ki zagotavlja ustrezno vlažnost, svež in čist zrak, smo postavljeni pred veliko dilemo. Najprej pomislimo na naravno zračenje z odpiranjem oken, ki pa žal ni ustrezna rešitev. Je sicer najenostavnejši in najhitrejši način za zamenjavo zraka in ustvarjanja ustrezne mikroklime, a obenem poskrbi za prevelike toplotne izgube.

Zenska zaradi toplotnih izgub zapira okna.
Ko razmišljamo o zračenju prostorov, je na prvem mestu ohranitev toplote in čim manjše toplotne izgube.

Dolga ogrevalna sezona in sunkovita rast cen energentov sta velik izziv številnih slovenskih gospodinjstev. Ohranitev toplote, pridobljene z ogrevalnim sistemom, ter posledično nižji stroški ogrevanja so ključni. Najučinkovitejša rešitev zračenja je prezračevalni sistem, ki zagotavlja svež zrak, znižuje stroške ogrevanja ter ustvarja prijetno in zdravju prijazno mikroklimo.

Rekuperacija znižuje stroške ogrevanja in zagotavlja svež zrak

Učinkovito in varčno zračenje v zimskih mesecih zagotavlja prezračevalni sistem z rekuperacijo. Z njim ne le ohranimo toploto, pridobljeno z ogrevalnim sistemom, stroške ogrevanja lahko celo znižamo. Rekuperacija je proces, ki toploto iz odpadnega zraka vrača nazaj v prostor, na vstopen hladen in svež zrak.

Prezračevalni sistem povrne kar 92 % toplote nazaj v prostor, prav tako pa s svojim načinom delovanja poskrbi za nenehen pretok zraka in v dom prinese svežino.

Sistem lahko deluje v reverzibilnem načinu z rekuperacijo energije ali pa samo v načinu prezračevanja brez vračanja energije, odvisno od naših potreb.

Prezracevalni sistem z rekuperacijo.
V delovanju z rekuperacijo toplote in vlage prezračevalni sistem menja svoje delovanje, iz dovajanja v odvajanje zraka in obratno. Zrak se med sobami giblje skozi vratne odprtine in hodnike, kar ustvarja kroženje zraka v celotni hiši.

Kateremu ponudniku zaupati?

Na trgu je veliko ponudnikov lokalnega prezračevanja, zato je vprašanje, ki se poraja mnogim – komu zaupati?  Priporočljivo je, da se pred nakupom ustrezno informiramo. Preverimo izkušnje, reference in bonitetno oceno ponudnika, ne smemo pa pozabiti tudi na podporno ekipo.

Dober primer je mariborsko podjetje Orca Energija, v katerem ustvarjajo udobno in zdravju prijazno bivanjsko okolje ter dvigujejo kakovost življenja. Razvili so svoj lokalni prezračevalni sistem, ki z rekuperacijo preprečuje izgubo toplote pri ogrevanju in ustvarja prihranke pri stroških ogrevanja, uravnava vlago ter zagotavlja čist in svež zrak.

Izpostaviti je potrebno tudi energetsko varčnost. Poraba električne energije je zanemarljiva – pri celoletni uporabi lokalnega prezračevalnega sistema znaša zgolj nekaj evrov. Dodatna prednost podjetja Orca Energija je, da imajo odlično podporo izvedbe na vsakem koraku, vse od svetovanja, montaže in servisa.

Vgrajeni prezracevalni sistem z rekuperacijo Orca.
Primer vgrajenega lokalnega prezračevalnega sistema Orca

Izbiramo lahko med dvema modeloma lokalnega prezračevanja, in sicer Orca Pico 50+ in Orca Flexi 50. Obema modeloma lokalnega prezračevanja je skupno učinkovito, varčno in tiho delovanje, ključna razlika je v upravljanju.

Modelu Orca Pico 50+ sta priložena stenski in daljinski upravljalnik, pri Orca Flexi 50 pa je na voljo še upravljanje na daljavo. S pomočjo aplikacije lahko, ne glede na lokacijo, spreminjamo način delovanja in poskrbimo za svežino prostorov v vsakem trenutku.

Kako poteka montaža lokalnega prezračevanja?

Lokalno prezračevanje ne zahteva večjih gradbenih posegov in je primerno za vgradnjo v starejše hiše, prav tako pa se lahko zanj odločimo tudi pri novogradnji. Kako hitra in enostavna je montaža, preverite v spodnjem videu!

Related Post