Prednosti kolagena

Zakaj je kolagen pomemben?

Kaj se zgodi s kolagenom, ko se začnemo starati?

Dejavniki, ki vplivajo na sintezo kolagena v telesu

Prednosti kolagena

Kolagen je trenutno eden izmed najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil na trgu. Ampak marsikdo sploh ne ve kaj kolagen je in kakšne so njegove prednosti.

Zakaj je kolagen pomemben?

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Kolagen je namreč vezivno tkivo, kar pomeni, da je ključni element strukturnih sestavin številnih delov telesa, vključno s:

 • kožo,
 • mišicami,
 • kitami in vezivi.

Sestavljen je iz esencialnih aminokislin, vključno z glicinom, prolinom, hidroksiprolinom in argininom. Kot naravno prisotno beljakovino jo lahko najdemo v skoraj vseh delih telesa, vključno z: mišicami, kožo, krvjo, kostmi, hrustancem in vezmi.

Najdemo ga celo na mestih, kjer ga ne bi pričakovali, kot so krvne žile, roženice in zobje. To je v popolnem nasprotju z beljakovinami, zaužitimi iz zunanjih virov, kot so beljakovinski dodatki sirotke.

 

Čeprav so v telesu številne vrste kolagena, so glavne vrste kolagena tip I, II, III in IV.

Tip I: Kot najbolj razširjena oblika kolagena v človeškem telesu vsebuje vlakna, ki tvorijo strukturno in mehansko zgradbo kosti, kože, kit, roženice, sten krvnih žil in drugih pomembnih tkiv. Velja za ključni strukturni del več človeških tkiv in je prevladujoča sestavina intersticijske membrane.

Tip II: Ta vrsta kolagena predstavlja večino beljakovin, ki jih najdemo v hrustancu, vezivnem tkivu, ki tvori sklepe. Kot verjetno veste, je glavna vloga hrustanca, da blaži sklepe. Kolagen vam lahko koristi, če imate škripajoča kolena.

Tip III: Ta oblika kolagena je povezana z različnimi patologijami, povezanimi z imunskim sistemom, in pomaga podpirati intersticijski matriks, ki je gel, bogat s solmi, tekočinami, tkivi in drugimi kemikalijami, ki jih najdemo v zunajceličnem matriksu (tkiva, ki obdajajo vaše celice). Najdemo ga tudi v vezivnem tkivu pljuč, jeter, ledvic, kože in žilnega sistema.

Tip IV: Ta tip kolagena najdemo predvsem v koži in mikroveselih ter je glavna sestavina bazalne membrane (visoko specializiranega zunajceličnega matriksa), ki uravnava obnašanje celic. Pogosto se sestavlja skupaj s kolagenom tipa II, oba pa sta povezana z zdravjem sklepov.

Kaj se zgodi s kolagenom, ko se začnemo starati?

S staranjem telo preneha naravno proizvajati kolagen za kožo. Čeprav ta proces v znanstveni skupnosti ni dobro razumljen, se zdi, da je proces večfaktorski in da nanj vplivajo starostne spremembe v delovanju fibroblastov in mehanski dražljaji.

Zmanjševanje proizvodnje kolagenskih vlaken tipa I in III (vlakna, povezana s strukturo) se začne v dvajsetih letih in se s starostjo še naprej zmanjšuje. S starostjo se zmanjšuje tudi debelina kolagena, povezanega s kožo, kar je posledica povečane proizvodnje razgradljivih molekul v zunajceličnem matriksu, ki vplivajo na sestavo kolagenskih monomerov..

Kolagenska vlakna I in III imajo ključno vlogo pri podpori naše kože, saj ji dajejo čvrstost in elastičnost, ki sta potrebni za gibanje in delovanje.

Ko se proizvodnja kolagenskih vlaken v telesu zmanjša, začnejo strukture kože slabeti, kar lahko povzroči tanjšanje kože in pretirano povešenost ter gube. Povečana koža je znak zmanjšanja količine in kakovosti kolagenskih vlaken.

Kolagenska vlakna tipa II in v manjši meri tipa IV so povezana z gibljivostjo, njihova degradacija pa lahko s staranjem prispeva k bolečinam v sklepih, ki jih pogosto povezujemo s staranjem (pomislite na bolečine v kolenih) in osteoartritisom.

Kolagen je ključni element za ohranjanje mladostnega videza kože in možnosti gibanja brez bolečin.

Dejavniki, ki vplivajo na sintezo kolagena v telesu

Čeprav je glavni krivec za zmanjšanje količine kolagena očetovski čas, lahko njegovo proizvodnjo zmanjšajo tudi drugi dejavniki, med njimi:

 • Slaba izbira prehrane: prehrana z veliko sladkorja in prečiščenih ogljikovih hidratov lahko zmanjša raven naravnega kolagena
 • pretirano izpostavljanje soncu: ultravijolično sevanje lahko zavira naravno sposobnost telesa, da proizvaja kolagen
 • kajenje: kajenje zmanjšuje stopnjo sinteze kolagena tipa I in III

Zakaj je pomembno, da raven kolagena ostane v zdravih mejah? Za lažje razumevanje, vam bomo predstavili nekatere prednosti naravnega kolagena.

Prednosti kolagena

Kolagen je eden glavnih gradnikov kosti, kože, mišic, kit in vezi, zato ima lahko številne koristi za zdravje.

Zdaj veste, da je kolagen življenjsko pomembna beljakovina za vaše telo. Veste, da se proizvodnja kolagena s starostjo zmanjšuje. In veste, da moramo poskrbeti, da raven kolagena s starostjo ostane normalna. Toda ali veste, zakaj je vse to pomembno?

Tukaj je nekaj najbolj pomembnih prednosti kolagena.

 1. Blaženje bolečin v sklepih

Kolagen tipa II sestavlja velik del našega hrustanca. Ker se hrustanec s starostjo zmanjšuje, se pogosto pojavijo togi in boleči sklepi. Eden od načinov boja proti tej težavi je jemanje kolagenskih dodatkov, ki pomagajo izboljšati zdravje sklepov.

Študije kažejo, da so se simptomi artritisa, ob jemanju prehranskih dopolnil s kolagenom zmanjšala kar za 40%.

Rezultati študij kažejo statistične dokaze, da so kolagenske beljakovine uspešna oblika zdravljenja od hudih bolečin v sklepih.

 1. Bolj elastični in mladostni izgled kože

Morda je ena od najbolj opaznih prednosti kolagena njegova sposobnost spodbujanja boljšega zdravja in izgleda kože. Če se raven kolagena vzdržuje na ustrezni ravni, lahko kot stranski produkt pričakujete sijočo in mladostno kožo.

Ker je kolagen tesno povezan z elastičnostjo kože, lahko pomaga, da je koža videti bolj mladostna in živahna.

S staranjem lahko naša koža izgubi elastičnost – to je vzrok za nastanek gub. Zato je pomembno, da povečate vnos kolagena s kolagenskimi dodatki, ki vsebujejo hidroliziran kolagen.

 1. Pomaga pri izgradnji mišic

Veliko ljudi se zaveda koristi kolagena za kožo, le redki pa vedo, da je kolagen glavna sestavina mišičnega tkiva.

Kolagen vsebuje aminokislino glicin, ki sodeluje pri proizvodnji kreatina. Kreatin vam lahko pomaga pri treningih in pomaga pri regeneraciji mišic ter krepitvi moči.

Kolagenske beljakovine v prahu se z razlogom vse pogosteje pojavljajo na policah trgovin.

 1. Boljše zdravje prebavil

Morda se ne zavedate še ene funkcije kolagena – njegove vloge pri zdravju prebavil.

Kolagen se nahaja v vezivnem tkivu črevesja in lahko okrepi vaš prebavni trakt. Če prebavni trakt oslabi, se lahko pojavi sindrom prepustnega črevesja, zaradi česar delci, kot so delci hrane, bakterije in toksini, uhajajo v krvni obtok, kar povzroča draženje črevesja, nelagodje in vnetja.

Povečanje vnosa kolagena lahko kot stranski produkt pomaga okrepiti prebavni trakt in prepreči nastanek vnetja, vendar bodo to morale potrditi prihodnje študije.

 1. Zmanjšanje celulita

Celulit je maščoba pod kožo, ki pritiska nanjo in ustvarja grudast videz – to je še ena težava, s katero se soočamo s starostjo.

Približno 80-90 % žensk ima zaradi staranja celulit. Zaradi njega so ljudje lahko nesamozavestni in se počutijo nelagodno zaradi svojega videza. Dobra novica je, da se kolagen zdi izvedljiva in relativno cenejša (v primerjavi s kirurškimi možnostmi) možnost zdravljenja.

Podatki kažejo, da je kolagen lahko primerna oblika dolgoročne terapije, ki vodi k izboljšanju celulita in boljšemu splošnemu zdravju kože.

Kot lahko vidite, obstajajo številne koristi, ki jih lahko izkusimo z rednim dodajanjem kolagena. Ključno je le, da ga vključite v svojo prehrano.

Related Post