Najboljša hranila za vaše lase

Kako do zdravih in sijočih las?

Hranila, ki spodbujajo rast las

Vsi si želimo zdrave, negovane lase polne volumna, vendar je zdravje naših las tudi odraz našega telesnega zdravja. Kakršno koli pomanjkanje lahko povzroči izpadanje, tanjšanje in suhost las.

Zdravje naših las je namreč odvisno od beljakovin (hidroliziranega kolagena), železa, cinka in vitamina B12, ki podpirajo strukturo las, spodbujajo rast las in vlažijo lasišče, zaradi česar so lasje videti sijoči.

Kako do zdravih in sijočih las?

Veliko ljudi si želi močne in zdrave lase, zlasti ko se starajo. Zanimivo je, da vaši lasje zrastejo približno 1,25 cm na mesec in 15 cm na leto.

Rast las je odvisna od mnogih dejavnikov.

Kako hitro rastejo, je odvisno od dejavnikov, kot so:

 • starost – v vsakem trenutku nam lasje rastejo, počivajo in izpadajo. Toda ko dopolnimo 30 let, se odstotek aktivno rastočih dlak zmanjša.
 • zdravje
 • življenjski dogodki – vsi lasje (zdravi ali ne) imajo razmeroma kratek življenjski cikel. Normalno je, da dnevno izpade od 100 do 200 pramenov, vendar pa lahko nekateri življenjski dogodki povzročijo obdobja povečanega izpadanja, vključno z večjimi operacijami in rojstvom otroka. Pravzaprav lahko tudi do polovica vaših las po porodu preide iz faze rasti v fazo izpadanja.
 • genetika – od 60 % do 70 % prebivalstva ima gen za izpadanje las pri moških in ženskah.
 • in prehrana.

Čeprav dejavnikov, kot sta starost in genetika, ne morete spremeniti, pa lahko na prehrano vplivate. Uživanje prehrane, v kateri ni ustreznih hranilnih snovi, lahko namreč povzroči izpadanje las.

Po drugi strani lahko uživanje uravnotežene prehrane s pravimi hranilnimi snovmi pripomore k rasti las, zlasti če vam lasje izpadajo zaradi slabe prehrane.

Hranila, ki spodbujajo rast las

 1. Hidroliziran kolagen

Hidroliziran kolagen je trenutno eno izmed najbolj popularnih prehranskih dopolnil na trgu. Kolagen jebeljakovina, ki je v našem telesu najbolj prisotna. V našem telesu predstavlja kar med 25-30 % vseh beljakovin.

Kolagen shot lahko pripomore k zmanjšemu izpadanju las, saj vsebuje kolagen biotin, MSM, hialuronsko kislino, vitamin C in B6 ter cink.

Kolagen najdemo v hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov in laseh. Lahko bi rekli, da deluje kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj, saj je odgovoren za stabilnost in trdnost telesnih tkiv. Zato pomanjkanje hidroliziranega kolagena za sklepe vodi do:

 • do slabega delovanja mišično-skeletnega sistema,
 • nastanka gub, celulita, suhe kože
 • pomanjkanja sijaja v laseh ter koži.

Dokazano je, da lahko z uživanjem hidroliziranega kolagena obnovimo poškodovana kolagenska vlakna, ter spodbudimo svoje telo, da tvori več lastnega kolagena. Če boste vašemu telesu zagotovili dovolj kolagena, bo vaša koža bolj gladka in napeta, sklepi bolj gibljivi, nohti bodo trši, vaši lasje pa bodo ponovno zasijali.

 1. Vitamin A

Vse celice potrebujejo vitamin A za rast. To velja tudi za vaše lase. Vitamin A pomaga kožnim žlezam proizvajati mastno snov, imenovano sebum, ki vlaži lasišče in pomaga ohranjati zdrave lase.

Prehrana s pomanjkanjem vitamina A lahko povzroči več težav, med drugim izpadanje las. Čeprav je pomembno, da dobimo dovolj vitamina A, ga ne smemo imeti preveč. Študije kažejo, da lahko preveč vitamina A prav tako prispeva k izpadanju las.

Živila bogata z vitaminom A vključujejo sladki krompir, korenje, buče, ohrovt, ohrovt, mleko, jajca in jogurt.

 1. Vitamini skupine B

Eden najbolj znanih vitaminov za rast las je vitamin skupine B, imenovan biotin. Nekatere študije povezujejo pomanjkanje biotina z izpadanjem las.

Čeprav se biotin uporablja kot alternativno zdravilo za zdravljenje izpadanja las, imajo najboljši rezultati tisti, ki jim ga primanjkuje. Drugi vitamini skupine B pomagajo pri nastajanju rdečih krvničk, ki prenašajo kisik in hranilne snovi do lasišča in lasnih mešičkov. Ti procesi so pomembni za rast las.

Hrana bogata z biotinom

Živila z bogata z B vitamini vključujejo polnozrnata žita, mandlje, meso, ribe, morske sadeže in temno zeleno listje.

 1. Vitamin C

Poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali, lahko ovirajo rast in povzročajo staranje las. Vitamin C je močan antioksidant, ki pomaga zaščititi pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali.

Naše telo potrebuje vitamin C tudi za tvorbo naravnega kolagena, beljakovine, ki je pomemben del strukture las. Zato je vitamin C dodan tudi v prehranska dopolnila Gaia Naturelle. Vitamin C pomaga telesu tudi pri absorpciji železa, ki je še en element, potreben za rast las. Dobri viri vitamina C so jagode, paprika, guava in agrumi.

 1. Vitamin D

Vitamin D pomaga pri nastajanju novih mešičkov, ki so pravzaprav drobne pore v lasišču, v katerih lahko rastejo novi lasje. Telo lahko proizvaja vitamin D z neposrednim stikom s sončnimi žarki.

Dobri prehranski viri vitamina D so mastne ribe, olje jeter trske, nekatere gobe in obogatena živila.

 1. Vitamin E

Podobno kot vitamin C je tudi vitamin E antioksidant, ki lahko preprečuje oksidativni stres. Sončnična semena, mandlji, špinača in avokado so dobri viri vitamina E.

 1. Železo

Železo je pomemben mineral za številne telesne funkcije. Pomaga rdečim krvničkam, da prenašajo kisik do celic, v tem primeru natančneje do korenin vaših las.

Pomembno je, da uživate živila z visoko vsebnostjo železa, saj se to v telesu ne absorbira zlahka. Pomanjkanje železa v vaši prehrani lahko povzroči utrujenost in izčrpanost ali v resnih primerih anemijo.

Hrana bogata z železom

V ta namen morate uživati več jajc, čičerke, oreščkov, semen, rjavega riža, pečenega fižola, leče, špinače, brokolija, tofuja in suhega sadja.

 1. Beljakovine

Uživanje beljakovin je pomembno za rast las, saj so naši lasje skoraj celoti sestavljeni iz beljakovin. Keratin je izjemno močen protein, ki je pomemben sestavni del kože, las, nohtov in zob. Nekateri ga skupaj s hidroliziranim ribjim kolagenom in elastinom uvrščajo med ”čarobne” sestavine popolnih las. Proteini v laseh so sestavljeni iz okoli 20 različnih aminokislin. Te pa so sestavljene iz elementov, kot je žveplo, ogljik, vodik, kisik in dušik.

Temelj za gradnjo keratina so proteini v hrani, zato poskrbite za uravnoteženo hrano. To je zagotovo prvi pogoj lepih las.

 1. Cink

Cink ima pomembno vlogo pri rasti in obnovi lasnega tkiva. Prav tako pomaga ohranjati pravilno delovanje maščobne žleze okoli mešičkov. Izpadanje las je pogost simptom pomanjkanja cinka.

Živila, ki vsebujejo veliko cinka, so ostrige, govedina, špinača, pšenični kalčki, bučna semena in leča.

 1. MSM

MSM igra pomembno vlogo pri proizvodnji keratina. Keratin je beljakovina, ki je glavni gradnik nohtov in las, je pa tudi sestavina kože. Ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina je cistein.

Cistein ne spada med esencialne aminokisline, kar pomeni, da ga je našo telo sposobno proizvesti samo. Tu pa nastopi MSM. Cistein je namreč značilen po tem, da vsebuje v svoji strukturi žveplo, MSM pa predstavlja vir tega žvepla.

Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSMja.

Related Post