Kateri plin za varjenje je najboljši za MIG postopek?

Ko se odločite za MIG postopek varjenja (ki je hkrati najboljša izbira za začetnike), je izbira varilnega aparata, ki je seveda osnova za varjenje, najlažja. Izbiro med drugim olajša SQS trgovina z vrhunskimi varilnimi aparati, namenjenimi prav MIG varjenju. Lahko pa se zatakne, ko izbirate plin za varjenje.

sqs trgovina

Preverimo, zakaj.

Pri MIG varjenju se uporablja ročna pištola s kabelsko elektrodo, ki se napaja v kolutu, in plinsko šobo, ki sprošča tok plina na mesto varjenja. Ta plin ustavi stik dušika in kisika ter drugih plinov iz okolja z zvarom. Zagotavlja močne in dosledne rezultate. A kontaminacija lahko povzroči slabo kakovost zvara na vašem obdelovancu. Zato je izbira primernega plina nujna, če želimo doseči najboljše rezultate.

Kateri plin za varjenje je torej je najboljši za MIG varjenje?

Na žalost odgovor ni tako preprost. Različne kovine potrebujejo različne vrste plina, da dosežejo najboljše rezultate. V številnih primerih bosta mešanica ogljikovega dioksida in argona 75/25 dala odlične rezultate pri številnih kovinah. Zdaj pa si oglejmo nekaj izbir in poglejmo, kako lahko izberete plin za varjenje za MIG postopek.

Najboljši plin za MIG varjenje: kakšne so možnosti?

MIG varjenje poteka z oblokom, ki se sproži preko konstantne trdne kabelske elektrode. Elektroda poteka skozi varilno pištolo in ustvari zvar na kovinski površini, ki povezuje dva osnovna materiala. Oblok je zaščiten z zaščitnim plinom, ki je prav tako šel skozi varilno pištolo. Zaščitni plin tudi ščiti zvarni bazen pred onesnaženjem. Različni plini lahko zaščitijo varilni bazen pred onesnaženjem okolja. Ločimo jih na inertne ali ne inertne pline.

Inertni plini (žlahtni plini)

V standardnih okoljskih pogojih so žlahtni plini zelo odporni na kemične spremembe. To pomeni, da dobita zaščitni zvar in oblok najboljšo zaščito z žlahtnimi plini.

Helij in argon sta najpogostejša žlahtna plina. Oba plina se običajno uporabljata pri varjenju TIG in MIG.

Večina novih varilcev vpraša: “Ali lahko varim mehko jeklo z argonom?”Odgovor je da.

Argon je poleg ogljikovega dioksida eden najpogostejših zaščitnih plinov, ki se uporabljajo pri varjenju. Na splošno se argon uporablja sam, ne glede na to, ali je 100 % ali v kombinaciji z enim ali dvema drugima plinoma, da se omogoči globlje prodiranje v kovino. Zagotovljena je širša, a ne pregloboka penetracija zvara z argonsko zaščito. Odličen je pri vzdrževanju loka pod stabilnim kotom. Helij lahko tvori globlji zvar in povzroči bolj vroče opekline kot argon. Vendar pa je v primerjavi z argonom dražji.

Žlahtni plini pri varjenju tvorijo veliko manj brizganja, ker imajo večjo odpornost na kemične reakcije kot pol inertni ali ne inertni plini. Helij znatno zmanjša poroznost zvara. Vendar pa helij porabi veliko več energije kot argon in lahko povzroči pregrevanje in izgorelost. Mnogi varilci kombinirajo helij in argon z drugimi poceni plini, da zagotovijo nižje stroške. In ker sta čisti argon in helij priporočljiva samo za neželezne kovine, kot sta baker in aluminij, je pomembno tudi mešanje.

plin za varjenje mig
Na spletu najdete številne preglednice za lažjo izbiro plina (VIR 1)

Izbira ustreznega zaščitnega plina

Številne aplikacije MIG varjenja ponujajo različne možnosti zaščitnega plina. Oceniti morate svoje varilne cilje in aplikacije, da izberete pravega za vašo posebno uporabo. Plin za varjenje torej igra ključno vlogo pri varjenju. Preprečuje, da bi atmosferski plini, kot so dušik, vodik in kisik, prišli v zvarni bazen. Ti atmosferski plini lahko povzročijo težave s kakovostjo končnega zvara, ko pridejo v zvarni bazen. Zato je potreben zaščitni plin.

Vprašanje je, kateri zaščitni plin za varjenje naj uporabimo? Argon, ogljikov dioksid, kisik in helij so štirje najpogosteje uporabljeni zaščitni plini. Vsak od njih ponuja neprimerljive prednosti in slabosti v vsaki aplikaciji, zato se pred uporabo natančno informirajte.

VIR (1) Weldguru

Related Post