Vitamin B3 (niacin) – in njegovi pozitivni učinki

Vitamin B3 (niacin) – in njegovi pozitivni učinki

Vitamin B3 je zelo pomemben vitamin za naše telo in sodeluje v več bioloških procesih. Pomaga zmanjšati utrujenost in prispeva k presnovi, ki je pomembna za proizvodnjo energije. Vpliva tudi na živčni sistem in psiho. Poleg tega pomaga ohranjati zdrave sluznice in kožo.
Niacin je prehransko dopolnilo, ki vsebuje niacin, vitamin B3, potreben za pravilno delovanje telesa. Spoznajte njegove lastnosti in uporabo ter celovito poskrbite za svoje zdravje!

Kaj je NIACIN?

Niacin je sodobno prehransko dopolnilo, ki vsebuje lahko absorbirljiv vitamin B3.

Kakšne so lastnosti niacina – vitamin B3?

Niacin je tudi vitamin B3 – ena od snovi, ki imajo ključno vlogo pri zagotavljanju pravilnega delovanja telesa.

Niacin pomaga pri:

odpravlja utrujenost in izčrpanost
vzdrževanje pravilne energijske presnove.
optimalno delovanje živčnega sistema.
Zato je tako pomembno, da vzdržujemo optimalno raven.

Niacin prispeva k pravilni presnovi, ki je pomembna za proizvodnjo energije, optimalno delovanje živčnega sistema, pravilno duševno delovanje, ohranjanje zdravih sluznic in kože ter pomaga odpravljati utrujenost in izčrpanost.

Niacin za nevrozo in depresijo

Številne študije kažejo, da je dodajanje niacina lahko učinkovita pomoč pri zdravljenju nevroz in depresije, saj so duševne motnje pogosto neposredno povezane s slabo prehrano in pomanjkanjem nekaterih vitaminov, zlasti niacina. Te snovi še posebej primanjkuje v telesu ljudi, ki se spopadajo z boleznimi, kot so tesnoba, nespečnost, amnezija, kronična utrujenost, težave s koncentracijo, halucinacije ali strah pred ljudmi. Z ustreznim dodajanjem niacina je mogoče odpraviti ali zmanjšati količino strupenih antidepresivov in zdravil proti tesnobi. Velika količina niacina v prehrani izboljša razpoloženje, zmanjša neprijetne simptome migrene in celo poveča apetit. Pozitivno vpliva na živčni sistem, zmanjšuje stres in napetost ter zmanjšuje občutke tesnobe. Zaradi niacina smo v stresnih situacijah bolj samozavestni, poveča se nam samozavest in smo bolj pripravljeni na izzive.

Niacin z alkoholom

Pitje alkohola, kajenje cigaret in uporaba drugih poživil negativno vplivajo na količino niacina v telesu. Med dodajanjem niacina je zato prepovedano uživanje alkoholnih pijač, ki ovirajo absorpcijo te snovi. Pri zdravljenju odvisnosti pa je priporočljivo jemati zelo velike količine niacina. Odvisnikom od alkohola svetujemo, da približno dve leti jemljejo do 12 gramov niacina na dan, potem ko se posvetujejo z zdravnikom o kontraindikacijah, kot je ciroza.

Niacin – kje ga najdemo

Niacin je prisoten v živilih, ki jih je mogoče zlahka vnesti v prehrano. To so perutnina in svinjina ter jetra. Najdemo ga tudi v rastlinskih proizvodih, zlasti v krompirju in žitnih izdelkih. Pojavlja se tudi v ribah in arašidih. Najdemo ga tudi v gobah in jajcih.

Retinol

oblika vitamina A, vitamin A1
Retinol je čista oblika vitamina A. Pomembno vpliva ne le na kožo, temveč na celoten organizem. Spomnite se, da so vam starši govorili, naj jeste veliko korenja, da boste dobro videli. Vitamin A je bistvenega pomena za dober vid. Poleg tega pozitivno vpliva na razvoj in kakovost celic v sluznicah, kosteh in spodbuja tvorbo krvi. Dobro vpliva tudi na reproduktivni sistem – potreben je tako za tvorbo sperme in jajčec kot za pravilen razvoj ploda.
Poleg tega je dokazano, da preprečuje rast nekaterih vrst tumorjev.

Kozmetične lastnosti

Vendar nas zanimajo predvsem njegove kozmetične lastnosti. Retinol preprečuje staranje kože, saj spodbuja nastajanje kolagena in elastina v koži ter obnavljanje kožnih celic. Z redno uporabo se izboljša struktura kože in učvrstijo njeni obrisi. Zmanjšuje pojav pigmentnih madežev in zagotavlja koži zadostno vlaženje. Pogosto se uporablja proti aknam, katerih pojave lahko odpravi. Vendar je treba po nanosu kožo pred sončno svetlobo zaščititi z izdelki s faktorjem SPF.
V kozmetičnih pripravkih se večinoma uporablja ester vitamina A in palmitinske kisline, imenovan retinil palmitat, ki je precej bolj stabilen. V retinol se spremeni šele, ko ga nanesemo na kožo in se nato absorbira.
Retinol je leta 1913 odkril ameriški biokemik Elmer McCollum. Vendar je trajalo skoraj sedemdeset let, preden se je retinol uveljavil v kozmetičnih pripravkih.
V naravni obliki ga najdemo v olju iz ribjih jeter, jajcih, siru in mesu.

Related Post