Kako izbrati najboljši industrijski sesalnik za zbiranje v industrijskih objektih

 

Industrijski sesalniki so močne, vzdržljive in težke naprave, ki so zasnovane z namenom, da očistijo še tako velike hale in proizvodne objekte. Ne glede na to, ali gre za težka ali lahka bremena, mokre ali suhe materiale, trdne delce, za vsak material lahko najdete primeren industrijski sesalec SQS. A ker je ponudba na trgu ogromna, mogoče včasih niste čisto prepričani, katerega izbrati.

V nadaljevanju vam svetujemo, na kaj paziti pri izbiri, predvsem pa si odgovorite na teh 5 bistvenih vprašanj.

1. vprašanje: Kakšen material zbirate?

Industrijski sesalniki so najbolj zmogljivi, če se njihove značilnosti in specifikacije ujemajo z vašim materialom. Pri izbiri šteje upoštevanje vsake podrobnosti – od najmanjšega prašnega delca do večjih kosov odpadkov. Bolj poznate vaš odpadni material, lažje se boste ustrezno odločili.

nederman-industrijski-sesalnik
VIR 1

Spodaj so nekatere specifične snovi, ki jih industrijski sesalniki najpogosteje zbirajo:

 • odpadna kovina
 • kovinski ostružki
 • hladilna sredstva
 • poplavna voda
 • prah
 • ostanki barv
 • moka in začimbe
 • delci hrane
 • žagovina

Spoznavanje vašega okolja vam lahko pomaga bolje ugotoviti, kako učinkovito bo delovala odsesovalna naprava, ki jo izberete. Ali boste imeli dostop do dovoda zraka? Kako majhni so delci v vašem objektu? So zelo vnetljivi? Ne samo, da vam te informacije pomagajo pri pametni izbiri industrijskega sesalnika, pomagajo tudi preprečevati številne morebitne poškodbe pri delu.

Ste vedeli?

Pri sesanju v gorljivem okolju ali zbiranju gorljivih materialov, kot so fini praški, nevarni ostružki ali drugi vnetljivi materiali, ki jih najdemo v objektu, je pomembno izbrati industrijski sesalnik, ki je certificiran za zbiranje gorljivih materialov (ATEX).

Če npr. poči cev v vašem objektu, se vam zdi smiselno, da bi vodo, pomešano s prašnimi delci, pometali z navadno metlo? To je razlog, zaradi katerega je izkušnja čiščenja z industrijskim sesalnikom tako edinstvena.

sesalci-statistika
Prodaja industrijskih sesalcev vsako leto narašča (VIR 2)

Že konsistenca snovi vam lahko hitro pomaga pri odločitvi, ali bo delo zahtevalo mokro ali suho sesanje. Tako mokri kot suhi sesalniki imajo eno glavno nalogo – ustvarjanje dovolj močnega tlaka, da zberejo vse materiale oz. snovi. Suhi sesalniki to dosežejo s specializiranim vakuumskim sistemom, ki je namenjen pobiranju lažjih delcev. Po drugi strani pa mokri sesalniki uporabljajo težke črpalke za premikanje gostih, težjih tekočin. Spodaj je nekaj stvari v razmislek za doseganje maksimalnih rezultatov pri zbiranju tekočih odpadkov z vašim industrijskim sesalnikom:

 • Prepričajte se, da je sesalnik za mokro ali mokro-suho sesanje opremljen s stikalom za preklop tekočine.
 • Pazite na to, da izpraznite vedro takoj po uporabi, da se izognete kopičenju snovi in s tem zmanjšate učinkovitost vašega industrijskega sesalnika.

2. vprašanje: Kakšen je sistem filtriranja?

Eno izmed najpogostejših vprašanj pri nakupu industrijskega sesalnika za suho zbiranje se tiče filtrov. Ti so pomemben del procesa, ki se začne, ko vaš sesalnik zajame manjše delce, ki potujejo skozi gibljiv zračni tok, imenovan filtrirni sistem. Glede na vaše okolje in materiale lahko boste morda potrebovali standardni HEPA filter, v določenih primerih, ko potrebujete še bolj natančno čiščenje, pa filter ULPA.

Izbira pravega filtra: HEPA ali ULPA

HEPA filtri

Po OSHA je HEPA zračni filter za delce z visokim izkoristkom opredeljen kot filter, ki je vsaj 99,97% učinkovit pri odstranjevanju delcev 0,3 mikrometrov v premeru. HEPA filtre so ustvarili za zajemanje mikroskopskih snovi, kot so pršice za prah in druge delce v zraku, ki so lahko nevarni ali povzročajo zdravstvene težave v vašem okolju. Za pravilno čiščenje objekta je glede na vrsto industrije potrebno upoštevati stroge smernice za vzdrževanje.

ULPA filtri

ULPA ali ultra nizki penetracijski zračni filtri so še bolj učinkoviti kot HEPA filtri, saj odstranijo vsaj 99,99% delcev 0,12 mikrometrov v premeru. Visokokakovostno filtriranje ULPA se doseže s počasnim filtriranjem, ki ne sme presegati 0,025 mikrometrov na sekundo. To omogoča dovolj časa, da zrak vstopi skozi filtrirane delce. ULPA se pogosto uporablja v čistih prostorih ali situacijah, kjer je kritično čiščenje nujno potrebno.

industrijski-sesalniki

3. vprašanje: Kako močen je sesalnik?

Pri iskanju visoko zmogljivih, težkih industrijskih sesalnikov, večina predvideva, da se moč izraža zgolj s konjskimi močmi. A to ni edina karakteristika, ki bi opredeljevala moč. Moč sesalnika namreč ni samo v tem, kako močno posesa, ampak obstajajo še številni drugi dejavniki.

Prvič, če v vašem objektu zbirate suhe snovi, je vakuumski pretok zraka ena daleč najpomembnejših lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri preučevanju sposobnosti čiščenja. Hitrost pretoka zraka se meri s kubičnimi metri na uro, ta sila pa zbere delce znotraj vakuuma. Na primer, višji je pretok zraka, večjo količino snovi (fini praški, moka, prah) lahko zberete.

Drugič, merjenje statičnega dviga sesalnika je pomembnejše od stopnje hitrosti pretoka zraka, ker je neposredno povezano z močjo pretoka zraka in njegovimi zmožnosti, da dvigne material.

Na primer, sesalniki, namenjeni dvigovanju tekočin ali težkih kovin, bodo imeli visoke specifikacije dviganja. Če imate recimo delavnico za varjenje, kjer se nahaja kak inverterski varilni aparati, ki proizvede številne kovinske ostružke, je taka specifikacija zelo pomembna. Na splošno, višji je dvig, nižja je hitrost pretoka zraka. To pomeni, da je pri sesanju težkih in gostih tekočin ravno statični dvig tisti, ki sesalnikom omogoča zbiranje.

4. vprašanje: Kakšna je največja zmogljivost?

Še eno pomembno vprašanje, na katerega treba odgovoriti pred nakupom industrijskega sesalnika je, kako zmogljivega boste potrebovali. Za razliko od gospodinjskih sesalnikov, ki shranjujejo zbrani material v majhni vrečki za prah in zahtevajo pogoste menjave so industrijski sesalniki zasnovani tako, da omogočajo zbiranje večjih količin materiala pri večji zmogljivosti.

Sesalniki za suho zbiranje so zasnovani tako, da zbirajo suhe suhe snovi, kot so fini praški ali prah, skozi filter. Pri izbiri sesalnika za mokro zbiranje opazite, da ima funkcije, kot so nagib posode ali črpalke za lažjo odstranitev akumuliranih tekočin.

Sesalniki za mokro odsesovanje so znani po svoji nepremočljivi posodi za zbiranje in so zasnovani prav za zbiranje tekočin.

Ste vedeli?

Če nameravate uporabljati sesalnik za mokro ali suho sesanje, se pozanimajte, kakšna je zmogljivost enega ali drugega. V večini primerov se precej razlikuje.

5. vprašanje: Ali potrebujete posebne funkcije?

Ko razmišljate o lastnostih, ki bi jih moral imeti izbrani industrijski sesalnik, upoštevajte tudi velikost in namen vašega prostora, kjer boste z njim čistili. Bo dovolj HEPA filter, ali potrebujete ULPA? Koliko vtičnic imate na voljo? Kakšna je največja obremenitev?

PRO Nasvet: Če boste zbirali eksplozivne materiale, pazite, da izberete ATEX terstiran industrijski sesalec.

VIR (1) Nederman

VIR (2) Future Market Insights

Related Post