IPTV box naprave (Nevron) bodo do leta 2030 popolnoma nadomestile kabelsko televizijo

Oprostite, ampak kabelska televizija do leta 2030 verjetno več ne bo obstajala, nadomestile pa jo bodo IPTV box naprave (Nevron)

Sveža poročil, ki jih lahko prebiramo na različnih portalih, ponujajo nekaj drznih trditev o prihodnosti kabelske televizije. Eno izmed njih ocenjuje, da se bo do leta 2030 “tradicionalni” trg plačljive televizije, zmanjšal za 26%. To je nedvomno velik padec števila gospodinjstev, ki danes uporabljajo tradicionalno plačljivo televizijo. Ampak, nekateri analitiki predvidevajo, da bosta kabelska in satelitska televizija, v naslednjih 13-ih letih, še vedno predstavljali dve tretjini trga plačljive televizije, njihove ugotovitve verjetno niso čisto napačne. Najpogumnejši celo napovedujejo, da bodo IPTV box naprave (Nevron) do leta 2030, popolnoma nadomestile klasične sprejemnike kabelske televizije…

Vetrovi sprememb vplivajo na industrijo kabelske televizije in vse se dogaja veliko hitreje, kot je kdo mislil in pričakoval. In nič ne kaže, da bi se ta trend upočasnil. Kvečjemu se bi lahko zgodilo nasprotno.

IPTV box naprave (Nevron)
IPTV box naprave (Nevron) bodo do leta 2030 popolnoma nadomestile kabelsko televizijo…

V najboljšem primeru, se bo za obstoječe kabelske in satelitske ponudnike, distribucija spremenila v pretočne storitve (na primer DirecTV Now). Obstoječa kabelska infrastruktura je na svoj način zapletena in draga. Kabelska podjetja morajo rezervirati del svoje kabelske pasovne širine samo za televizijske storitve. S kabelskimi sprejemniki je potrebno oskrbeti lastnike stanovanj, tehniki pa morajo napeljati žico povsod, kjer želi gledalec uporabljati kabelsko televizijo. Prav tako je sprejemnik kabelske televizije, za razliko od IPTV box naprave (Nevron), precej nefleksibilen. Uvajanje novih tehnologij na platformah, kot so 4K, HDR ali novi zvočni kodeki, zahteva veliko dela in sprememb industrijskih standardov.

Vzpostavitev in vodenje “pretočnih servisov” ni najlažja stvar na svetu

Če samo pogledamo probleme, s katerimi se je, ob zagonu, soočal “DirecTV Now*” . Vendar pa je na mestu trditev, da je kabelskim podjetjem bolj ekonomično, da vzpostavijo pretočne pakete in prenehajo z vzdrževanjem kabelske infrastrukture. Zato je težko najti argument, ki bi lahko potrdil, da bi zastarel sistem (kot najpogostejši način gledanja televizije) preživel še naslednjih 13 let.

Žalujete za analogno televizijo? Samo pomislite, kaj se je dogajalo z glasom. Tudi “brezžične družbe” se oddaljujejo od tradicionalne tehnologije. Mobilni telefonski klici “Voice over LTE*“, ponujajo boljšo kakovost klicev. To pomeni, da tudi mobilnim podjetjem ni potrebno porabljati denarja in sredstev, ki podpirajo zastarele in slabše sisteme.

Torej s tehnološkega vidika je kabelska televizija, kot način uporabe plačljivih televizijskih paketov, obsojena na propad

Tradicionalni model, ki kabelskim operaterjem, ki se pogajajo z glavnimi imetniki pravic, da lahko kupcem ponudijo paket kanalov, se zdi vse bolj negotov. Porast Netflix-ovih* in Amazon-ovih* originalnih vsebin je zmanjšala moč distribucije kabelskih družb. Večji imetniki pravic, kot je Disney, zdaj iščejo možnosti za ponujanje svojih lastnih pretočnih storitev, ne da bi stranke morale skleniti naročniško razmerje s ponudnikom plačljive televizije.

Logični zaključek vsega tega je, da uporabniki kupijo posamezne kanale ali vsebino neposredno od podjetja, ki ima pravice. Za uporabo vsebin “na zahtevo” uporablja napravo (na primer Apple TV* ali Chromecast). To je grozna novica za obstoječo panožno industrijo, ki bi v celoti odpravila klasično distribucijo. Prav tako bi to znižalo stopnjo naročnine na plačljivo televizijo.

Predvideti prihodnosti je seveda težko. Napoved natančne številke o naročilih v industriji za leto 2030 ni delo, ki bi ga tistemu, ki bo to napovedal, zavidal. Toda ob predpostavki, da se bo sedanji upad naročnikov na kabelsko televizijo nadaljeval, je preprosto, milo rečeno, naivna.

Related Post