Prehranska dopolnila: Kaj moramo vedeti pred uporabo?

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila uživamo iz več razlogov. Od tega, da želimo biti v boljši formi, imeti bolj zdrave lase, gladko kožo, ohraniti mladosten izgled ali pa podpreti imunski sistem. Pri tem pa se moramo vprašati ali ima uživanje prehranskih dopolnil lahko stranske učinke za zdravje. V Sloveniji in tudi v drugih Evropskih državah poraba prehranskih dopolnil raste. Povrečen Evropejec zaužije prehransko dopolnilo najmanj 3x na teden. Glede na to, da je uporaba prehranskih dopolnil pogosta in da vse več ljudi posega po prehranskih dodatkih se moramo vprašati ali ima tudi stranske učinke in kaj moramo vedeti pred uporabo.

Naravna prehranska dopolnila

Kaj so prehranska dopolnila?

Naravna prehranska dopolnila so hrana, katere cilj je da dopolnijo vsakodnevno prehrano in hkrati pomenijo dodaten vir dragocenih hranil, ki imajo visoko hranilno vrednost in učinkujejo na več ravneh. Naravna prehranska dopolnila imajo učinek na fizičnem kakor tudi na psihološkem nivoju. Prodajajo se običajno brez recepta v obliki pastil, tablet, ampul ali v obliki prahu. Naravna prehranska dopolnila uživamo oralno. Kljub temu, da oblika v kateri se uživajo podobna zdravilom, prehranska dopolnila niso zdravila in tudi nimajo terapevtskih učinkov.

Iz česa so prehranska dopolnila – sestava ?

Prehranska dopolnila lahko vsebujejo vitamine in minerale, probiotike, rastlinske izvlečke, gobe, lahko pa tudi različne dodatne in arome.
Vsako prehransko dopolnilo mora imeti navedbe, ki so zakonsko zahtevane in sicer kolikšen je priporočen dnevni vnos, sestavine in obvestilo o potrebi po uravnoteženi in varni prehrani. Z namenom, da ohranimo zdrav način prehranjevanja.

V katerih primerih se  prehranska dopolnila uporablja?

V primeru, ko uživamo raznoliko in uravnoteženo hrano prejmemo zadostno količino hranil, ki so potrebna za ohranjanje zdravja. Torej zakaj je potem potrebno, da uživamo prehranska dopolnila? Naravna prehranska dopolnila uživamo v določenih situacijah, ko s hrano ne prejemamo dovolj ustreznih hranil. To je običajno povezano s starostjo, ko naše telo iz hrane ne more več absorbirati hranil. Tudi razne diete lahko vplivajo na to, da v telo ne vnašamo več hranilnih snovi. V določenih primerih, ko nam pomembnih hranil primanjkuje je smiselno, da posežemo po prehranskih dopolnilih. S tem v telesu ponovno ustvarimo ravnotežje. Zavedati pa se je potrebno, da se tudi prehranska dopolnila različno absorbirajo. Za naravna prehranska dopolnila Hemplight  velja, da se odlično absorbirajo, saj so vodotopna.

Pomen absorbcije prehranskih dopolnil

Prehranska dopolnila, ki se odlično absorbirajo so vodni izvlečki oz. izvečki, ki si pridobijo z metodo liofilizacije. Tak primer so prehranska dopolnila iz surove konoplje. V postopku liofilizacije se sveža konoplja soči, nato po posebnem postopku zamrzne. Zamrznjen konopljin sok se nato v postopku liofilizacije spremeni v obliko prahu. Tako dobimo izvleček konoplje, ki vsebuje vse koristne snovi, ki so v sveži rastlini. Izvleček vsebuje minerale (kalcij, kalij, magnezij, železo), vitamine skupine B, C vitamin in beta karoten, pravtako vse terpene in alkaloide ter klorofil. Izdelek iz te skupine izdelkov je naravno prehransko dopolnilo Bio Cannabidiol, organsko naravno prehransko dopolnilo Bio HB energija in naravno prehransko dopolnilo vrhunske kvalitete Bio Bosvelija, Konoplja in kurkuma ali Konopljine kapljice Hemplight.

Kaj pravijo raziskave?

Žal ne obstaja veliko raziskav o vplivu prehranskih dopolnil na zdravje ljudi. Vzrokov za to je več, eden je tudi ta, da ne obstaja noben zakon, ki bi predpisoval, da je potrebno opraviti raziskavo določenega prehranskega dopolnila predno gre v prodajo. Izjema so nove sestavine, za katere še nimamo dovoljenja za uporabo.
Katere pa so zdravilne učinkovine prehranskih dopolnil, ki imajo učinke, ki so znanstveno dokazani? Ena izmed dokazanih učinkovin je Vitamin B9 oziroma folna kislina, ki ugodno vpliva na plodnost in zanositev, ker omogoča, da se izognemo nepravilnostim v začetku nosečnosti.
V primeru pomanjkanja določenih hranil nam prehranska dopolnila pomagajo, da se stanje uravnovesi. Primer je recimo pomanjkanje železo pri ženskah, ki imajo obilne mesečne krvavitve, B 12 pri veganih in vegetarijancih ter pomanjkanje Vitamina D pri otrocih v obdobju rasti in odrastlih osebah s osteoporozo.

Morebitni stranski učinki

V drugih primerih, lahko pride pri uživanju določenih prehranskih dopolnil do stranskih učinkov. Tako na primer osebe, ki imajo probleme s hormoni ali raka, ki je povezan z delovanjem hormonskega sistema, ne smejo uživati prehranskih dopolnil na osnovit fitoestrogenov. Drug tak primer so kadilci, pri katerih betakaroten v velikih dozah nima več antioksidativnega učinka, ampak lahko sproži v razvoj raka na pljučih.
Ugotoljeno je bilo, da v veliko primerih prehransko dopolnilo lahko škodljivo oziroma ima negativne posledice za zdravje. Zato je potrebno biti zelo previden pri uživanju prehranskih dopolnil. Ponovno je potrebno poudariti, da pri običajnih primerih uravnotežena prehrana popolnoma zadostuje in je običajno tudi bolj učinkovita kot so prehranska dopolnila. Na primer, omega 3 v obliki kapsul se bistveno slabše absorbira kot v omega 3, ki ga užijemo v obliki hrane (npr sardine vsebujejo veliko Omega 3 maščobnih kislin)

Kakšne so nevarnosti pri prekomernem uživanju prehranskih dopolnil?

Nevarnost pri uporabi prehranskih dopolnil predstavlja njihova pretirana uporaba ali enostranska uporaba. V teh primerih se lahko zgodi, da določenega minerala ali vitamina dobimo v preveliki količini. Na ta način obremenjujemo telo (ledvica, jetra), zaradi česar se lahko razvijo določene bolezni. V kolikor se prevelika količina ne izloči iz telesa pa se lahko višek snovi nalaga v telesu in spet obremenjuje. Moramo pa tudi vedeti, da je potrebna previdnost pri uporabi določenih rastlinskih pripravkov kot je na primer šentjanževka. V primeru, ko uživamo pripravke iz šentjanževke se lahko izniči vpliv zdravil, ki jih uživamo. Zato je priporočljivo, da se pred uporabo prehranskih dopolnil posvetujemo z osebnim zdravnikom. Posvet z zdravnikom se priporoča v primeru kroničnih boleznih in alergij.
Prehranska dopolnila so v obliki kapsul, ki so izdelana na osnovi želatine in je sestavina, ki se uporablja v prehranski industriji. Kljub vsemu pa je potrebno pozoren na določene sestavine, ki jih vsebujejo prehranska dopolnila npr nenasičene maščobne kisline, ki so občutljive na svetlobo ali barvila.

Previdnost pri jemanju prehranskih dopolnil ni odveč

Pri jemanju prehranskih dopolnil je potrebna previdnost. Odsvetuje se je jamanje prehranskih dopolnil na dolgi rok na primer 1 leto oziroma v takem primeru se je potrebno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Potrebno je tudi zelo dobro prebrati navodila za uporabo in sestavine. V vsakem primeru pa se svetuje posvet z zdravnikom, farmacevtom ali nutricionistom. V primeru, da opazite stranske učinke pa je nujno, da se posvetujete z vašim osebnim zdravnikom. Ni odveč opozorilo, da kupite prehransko dopolnilo v lekarni in na nepreverjenih spletnih straneh, saj lahko vsebujejo tudi prepovedane in škodljive sestavine.

Uravnotežena hrana je ključ do zdravja in harmonije

Na kratko lahko zaključimo, da je na primer priporočne vnos Vitamina C na dan 110 mg ali dva sveža sadeža npr citrusa. Bolje je, da namesto Vitamina C v obliki tablet užijete limonim sok ali pojeste dva sveža sadeža. S tem boste ubili dve muhi na en mah. Prihranili boste denar, po drugih strani pa vašemu telesu zagotovili optimalno količino Vitamina C.

Zaključek

Naš namen ni, da vam odsvetujemo uživanje prehranskih dopolnil, temveč, da vas opozorimo, da je potrebno biti pozoren za katere namene se uporablja in kdaj. Kot smo zapisali lahko v določenih situacijah pride do pomanjkanja določenih hranil (npr diete, starost ali športne obremenitve), ko je smiselno uživati in dodajati k prehrani določena hranila. Običajno pa s hrano, ki je uravnotežena dobimo vse potrebno, da lahko normalno funkcionirano. Vsak dodaten ali prekomeren vnos prehranskih dopolnil lahko privede do negativnih posledic. Pozornost je potrebna tudi v primeru določenih boleznih, ko se je nujno potrebno posvetovati z zdravnikom, farmacevtom ali nutricionistom. Nekontrolirana ali prekomerna uporaba prehranskih dopolnil lahko privede do negativnih učinkov za zdravje ali celo do bolezni. Zato v vsakem primeru, previdnost ni odveč.

Related Post