Največje prednosti pnevmatskega orodja, ki jih preprosto morate poznati

 

Eden najpogostejših in učinkovitih načinov uporabe stisnjenega zraka je vsekakor za delovanje pnevmatskih orodij. Orodja, ki delujejo s pomočjo stisnjenega zraka imajo številne prednosti, zaradi česar so idealna izbira za uporabo v praktično vseh vrstah industrije. Poglejmo torej največje prednosti pnevmatskega orodja:

prednosti pnevmatskega orodja

Kaj so pnevmatska orodja

Ne glede na to, da je za delovanje pnevmatskega orodja potreben zračni kompresor, številne prednosti odtehtajo začetne stroške zračnega kompresorja, tudi za domačo uporabo. Sploh ker je tehnologija z leti napredovala, so danes pnevmatska orodja stroškovno precej ugodna. Za nekatera podjetja so pnevmatska orodja edina izbira, druga pa potrebujejo vpogled v funkcionalnost in dolgoročne stroške, da ugotovijo, ali so pnevmatska orodja najboljša možnost za njihovo uporabo.

Ustrezen zračni kompresor je potreben tudi za oskrbo z ustrezno močjo za uporabo zračnega orodja. Izbira pravega je v glavnem odvisna od ocene kubičnih metrov na minuto (CFM), ki meri količino zraka, ki ga kompresor lahko proizvede, in paskalov, ki meri silo zraka, ki ga oddaja kompresor.

Če razmišljate o prehodu z električnega orodja na SQS pnevmatska orodja in še nimate zračnega kompresorja ali pa imate le majhnega, ki ne zadošča vašim potrebam, ne dovolite, da vas to ovira. S skrbno analizo prihranka pri stroških orodja in popravil ter dodatnimi koristmi stisnjenega zraka za uporabo pri številnih drugih opravilih boste verjetno ugotovili, da se bodo stroški kakovostnega kompresorja sčasoma povrnili.

SQS pnevmatsko orodje

Največje prednosti pnevmatskega orodja so:

 • Lahka in enostavna oblika
 • Zanesljiv vir energije
 • Nižji stroški nakupa in vzdrževanja orodja
 • Vsestranskost uporabe
 • Možnost varnega napajanja

Morda zbirate podatke, preden se boste odločili, če so pnevmatska orodja prava izbira za vaše delo. V prispevku boste našli veliko informacij, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi. Ne glede na to, ali želite primerjati z električnim orodjem, bomo zapisali podrobna dejstva in primerjalne sezname, ki vam bodo pomagali odkriti slabosti in prednosti pnevmatskega orodja.

Lahka, enostavna oblika

Ker vsako pnevmatsko orodje nima svojega motorja (ker se napaja iz zračnega kompresorja), so pnevmatska orodja znatno lažja od električnih. To je še posebej primerno za tiste, ki orodje uporabljajo dlje časa. Pnevmatski brusilnik, premi brusilnik, pištola in peskalnik so le nekatera orodja, ki delujejo neprekinjeno v različnih okoljih.

premi brusilnik

Ker je orodje lahko, boste tudi po dolgem dnevu občutili manjšo mišično utrujenost in boljši nadzor nad delovanjem orodja. Prav tako boste imeli korist od ergonomskega dizajna, ki se bo med uporabo bolje oprijemal in zasukal, manjša velikost pa olajša dokončanje vrste posebnih aplikacij.

Vsa pnevmatska orodja se ponašajo tudi z veliko enostavnejšo zasnovo kot električna orodja, zaradi česar je manj okvar, lažje popravilo in daljša življenjska doba. Ne glede na to, ali uporabljate pnevmatsko orodje v svoji delavnici ali imate na stotine orodij na vaši proizvodni liniji, je to velika prednost, če razmišljate o dolgoročnih stroških orodja. Druge lastnosti, ki se nanašajo na lahko in preprosto zasnovo zračnih orodij, so:

 • Enostaven priklop
 • Zelo malo motenj v delovanju (brez pregrevanja, kratkega stika ali nevarnosti električnega udara)
 • Hitro usposabljanje uporabnikov
 • Enostavno vzdrževanje, saj je manj gibljivih delov

Stroškovna učinkovitost

Zagotovo obstajajo okoliščine, ko boste pri električnih orodjih opazili nižje stroške energije, zlasti pri nepravilni uporabi za operacije z nizko porabo energije, na primer pri uporabi pištole ali svedra. A če se orodja neprestano uporabljajo, so pnevmatska orodja v večini primerov najbolj stroškovno učinkovita.

Največ prihrankov pri profesionalnih orodjih boste videli tako pri stroških nakupa orodja kot pri porabi energije. Stroške energije pri pnevmatskih orodjih lahko nadzorujete na številne načine in to je najboljši način, da jih tudi znižate.

V desetletnem obdobju je poraba energije največji strošek pri pnevmatskih orodjih, približno 76 %, stroški opreme in vzdrževanja pa za tipičen proizvodni obrat znašajo 12 %.

Če v trgovini občasno uporabljate samo eno ali dve orodji (npr. vrtalni stroji), vam nižji stroški pnevmatskega orodja ne bodo koristili. Zanesljiva oskrba z električno energijo in nizka stopnja ohranjenost orodja pa sta lahko bolj privlačna za vašo situacijo.

vrtalni stroji

Če zanemarimo stroške zračnega kompresorja, so začetni nakup pnevmatskega orodja ter vzdrževanje in pogostost zamenjave nižji od stroškov enakega električnega orodja.

Zanesljivost, ko jo najbolj potrebujete

Zaradi povečanega potenciala moči in stabilnosti dobro vzdrževanega kompresorskega sistema so pnevmatska orodja zanesljiv način za opravljanje dela. Največja prednost pnevmatskega orodja za industrijski trg je zanesljivost neprekinjene oz. daljše uporabe – manj okvar in vzdrževanja pomenijo bolj tekoče in stroškovno učinkovito delo.

Tudi avtomehanična delavnica ali obrat za obdelavo lesa, ki morda nista tako nujna za vzdrževanje proizvodnje kot večmilijonska organizacija, bo finančno na slabšem, ko jih bo njihovo orodje in električni sistem razočaral. Če primerjamo pnevmatska in električna orodja, so pnevmatska orodja na prvem mestu kar se tiče zanesljivosti oskrbe z električno energijo in neprekinjenega delovanja opreme. Poleg tega, pomislite, kako težki so lahko npr. večji brusilni stroji.

večji brusilni stroji

Vsestranska možnost za vsako okolje

Pnevmatska orodja se zlahka prilagodijo vsakemu okolju, tudi če ni elektrike za zagon zračnega kompresorja. Vsestranskost stisnjenega zraka kot vira energije se ne more kosati z drugimi viri energije, kot so elektrika, zemeljski plin in lahko vnetljiv bencin. Stisnjen zrak je mogoče shraniti v jeklenkah, ki se lahko uporabljajo kot vir energije za pnevmatska orodja tudi na področjih, kot sta oljna ploščad ali rudnik.

Z možnostjo prilagajanja tlaka skozi zračni kompresor lahko hitro in enostavno preklopite opravila z močnega peskanja na čiščenje z nizko močjo. Prav tako boste lahko hitro odklopili in znova priključili pnevmatska orodja, kar bo omogočilo učinkovitejše prakse in višjo stopnjo proizvodnje.

Mnoge industrije potrebujejo čisto in suho moč stisnjenega zraka, ki je hidravlični sistemi ne zagotavljajo. Mazanje izdelkov z oljem ali drugimi onesnaževalci je nesprejemljivo v mnogih industrijah, kot so hrana, embalaža, usnje in tekstil.

Moč zraka kot varnejši način energije

Stisnjen zrak deluje enako učinkovito, kadar pride do ekstremnih temperatur, vročih ali hladnih, in ko pride do velikih temperaturnih nihanj.

Obstaja veliko okolij, kjer električnega orodja ni mogoče uporabljati zaradi velike nevarnosti eksplozije, požara in drugih električnih nevarnosti, med drugim:

 • V rudnikih
 • V vlažnih ali mokrih razmerah
 • Za raziskovanje energije
 • Okoli vnetljivih ali eksplozivnih materialov

Tudi če pnevmatska orodja niso pravilno priključena ali se uporabljajo neustrezno, to ne vpliva negativno na preostali sistem za stiskanje zraka. Za razliko od nevarnosti, povezanih z električnimi orodji, imajo pnevmatska orodja zelo majhno tveganje.

Kot pri vsakem orodju in zaradi lastne varnosti morate imeti ustrezno znanje o uporabi orodja za predvideni namen. Če pa pogledamo celoten sistem, je zelo malo verjetnosti, da bo prišlo do prekomerne obrabe ali pregrevanja sistema.

stroškovna učinkovitost pnevmatskega orodja
VIR 1

Prednosti pnevmatskega orodja pred električnimi orodji

Električno orodje vsekakor ima svoje mesto tako za osebno kot za profesionalno uporabo. S tehnološkim napredkom na področju napajanju iz akumulatorja so brezžična orodja najboljša izbira za uporabo, kjer lahko kabli ustvarijo nevarne razmere. Če ne potrebujete večje moči in zanesljivosti, ki jo lahko zagotovite pnevmatskimi orodji, boste morda ugotovili, da električna orodja zadostujejo za vašo uporabo.

Pnevmatska orodja so pogostejša v profesionalnem okolju, zlasti v proizvodnji, pa tudi v avtomobilskih in lesarskih trgovinah. Tu so glavne prednosti pnevmatskih orodij v primerjavi z električnimi:

 • Stroški. Z manj gibljivimi deli in enostavnejšo zasnovo je pnevmatsko orodje cenejše za nakup in vzdrževanje.
 • Prilagodljivost. Stisnjen zrak se lahko kot vir energije uporablja v različnih okoljih in na različne načine.
 • Vzdrževanje. Orodja, ki so sestavljena iz manj komponent, zahtevajo malo vzdrževanja ali popravil. Čeprav električno orodje nima veliko težav pri vzdrževanju, so popravila veliko pogostejša, prav tako popolne okvare orodja.
 • Varnost. Pnevmatska orodja so vedno hladnejša od električnih in popolnoma odpravijo nevarnosti, kot sta električni udar in nevarnost požara. Prav tako ne bodo nikoli preobremenjena ali zastala, kar lahko privede do najrazličnejših nevarnih situacij.
 • Teža. Pnevmatska orodja se na splošno ponašajo z višjo stopnjo proizvodnje zaradi manjše teže in manjše utrujenosti delavcev. Električna orodja imajo običajno obsežno zasnovo, ki vključuje motor, zasnova pa je še kompleksnejša, ko so orodja močnejša.

Prednosti pnevmatskih sistemov

Poleg napajanja pnevmatskega orodja, pnevmatski sistemi uporabljajo silo stisnjenega zraka za vse vrste operacij, kot so odpiranje in zapiranje spon, premikanje stiskalnic za oblikovanje kovin in plastike ter pritrditev sestavnih delov z orodji za navor. Ta zračna moč je bila dobrodošla rešitev za številne izzive, pa naj gre za varnostne pomisleke, stalen pretok moči ali učinkovitost pri proizvodnji.

Prednosti pnevmatskega orodja za številne panoge pomenijo zanesljiv način opravljanja dela na najučinkovitejši način. Z ustreznim sistemom za stiskanje zraka veliko ljudi uživa v udobju in enostavnosti energije, ki jo proizvaja njihovo pnevmatsko orodje. Čeprav so pnevmatska orodja preproste zasnove in jih je enostavno naučiti uporabljati, je lahko zračni kompresor težje razumeti. A o tem kdaj drugič, danes upamo, da smo vas prepričali, da so prednosti pnevmatskega orodja dovolj obsežne, da se boste zanj tudi odločili.

VIR (1) Quincy Compressor

Related Post