Cervikalna spondiloza

Cervikalna spondiloza je starostna degeneracija (“obraba”) kosti (vretenc) in diskov v vratu. V določeni meri vsi razvijemo degeneracijo vretenc in diskov, ko postanemo starejši. Ponavadi se začne nekje po približno 30. letu starosti.

Kaj je cervikalna spondiloza? 

Ena od značilnosti degeneracije je, da se na robovih vretenc pogosto razvijejo majhna, groba področja kosti, imenovana osteofiti. Prav tako se z dolgimi leti diski tanjšajo. Ta degeneracija je normalen proces staranja, ki ga lahko primerjamo z ‘gubami v hrbtenici’. Pri mnogih ljudeh degeneracija ne povzroča nobenih simptomov. Na primer, rutinski rentgenski žarki vratu bodo pokazali te značilnosti (osteofiti in redčenje diska) pri mnogih ljudeh, ki nimajo nobenih simptomov.

Vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh degenerativne spremembe razdražijo ali pritisnejo bližnje mišice, vezi ali živci. Tako cervikalna spondiloza pogosto ne povzroča težav, lahko pa je vzrok za bolečine v vratu, zlasti pri starejših ljudeh.

Kakšni so simptomi cervikalne spondiloze?

Če se simptomi razvijejo, so lahko od blagih do hudih. Simptomi lahko vključujejo:

 • Bolečina v vratu:
  • To se lahko razširi na bolečino v rami in dno lobanje. Gibanje vratu lahko poslabša bolečino.
  • Bolečina se včasih razširi po roki na roko ali prste. To je posledica draženja živca, ki gre v roko iz hrbtenjače v vratu.
  • Bolečina se občasno pojavlja in izgine z izbruhi. Lahko se pojavi bolečina po nenavajeni uporabi vratu ali če zvite vratno mišico ali ligament.
  • Vendar pa se izbruh pogosto razvije brez očitnega razloga. Nekateri ljudje razvijejo kronično (vztrajno) bolečino.
 • Nekaj ​​togosti vratu, zlasti po nočnem počitku.
 • Lahko se pojavijo glavoboli. Glavoboli se pogosto začnejo na zadnji strani glave tik nad vratom in se širijo čez vrh do čela.
 • Na delu roke ali dlani se lahko razvijejo ‘igle in igle’. Ta simptom je posledica draženja hrbteničnih živcev, ko ta zapusti kostno (vretenčno) območje. Vendar povejte zdravniku, če se v delu roke ali roki pojavi izguba občutka (otrplost) ali šibkost. Ti simptomi kažejo na večji pritisk na živec. To se imenuje “cervikalna radikulopatija”.
 • Redkeje se pojavi okornost roke, težave pri hoji ali težave z delovanjem mehurja, ko pritisk obrabljene kosti (vretenca) ali diska poškoduje hrbtenjačo. To se imenuje “cervikalna mielopatija”. Ponovno je pomembno, da o teh simptomih poročate zdravniku.

Opomba: cervikalna radikulopatija in cervikalna mielopatija sta obravnavani kasneje v navodilu. Naslednji razdelek se nanaša na cervikalno spondilozo brez radikulopatije ali mielopatije.

Kakšna so zdravljenja cervikalne spondiloze?

Razgibajte vrat in ostanite aktivni

Prizadevajte si, da se vaš vrat premika čim bolj normalno. Med izbruhi je lahko bolečina precej močna in morda boste morali počivati ​​kakšen dan. Vendar pa nežno razgibajte vrat, takoj ko boste to lahko storili. Ne smete pustiti, da se strdi. Postopoma poskušajte povečati obseg gibov vratu. Vsakih nekaj ur nežno premikajte vrat v vsako smer. To naredite večkrat na dan.

Kolikor je mogoče, nadaljujte z običajnimi dejavnostmi. S premikanjem vratu ne boste poškodovali.

Zdravila

Zdravila proti bolečinam so pogosto v pomoč.

Paracetamol s polno močjo pogosto zadostuje. Za odraslega sta to dve tableti po 500 mg štirikrat na dan.

Protivnetna zdravila proti bolečinam . Nekateri ljudje menijo, da ti delujejo bolje kot paracetamol. Uporabljajo se lahko samostojno ali v kombinaciji s paracetamolom. Vključujejo ibuprofen , ki ga lahko kupite v lekarnah ali dobite na recept. Druge vrste, kot sta diklofenak ali naproksen , potrebujejo recept. Nekateri ljudje z razjedo na želodcu, astmo, visokim krvnim tlakom, odpovedjo ledvic ali srčnim popuščanjem morda ne bodo mogli jemati protivnetnih zdravil proti bolečinam.

Močnejše zdravilo proti bolečinam , kot je kodein , je možnost, če protivnetna zdravila ne ustrezajo ali ne delujejo dobro. Kodein se pogosto jemlje poleg paracetamola. Zaprtje je pogost stranski učinek kodeina. Da preprečite zaprtje, veliko pijte in jejte hrano z veliko vlaknin.

Triciklični antidepresiv z majhnimi odmerki , kot je amitriptilin , se včasih uporablja za obstojne (kronične) bolečine v vratu. Odmerek amitriptilina, ki se uporablja za bolečino, je 10-30 mg ponoči. Pri višjih odmerkih se za zdravljenje depresije uporabljajo triciklični antidepresivi. Vendar pa je bilo ugotovljeno, da pri nižjih odmerkih pomagajo lajšati nekatere vrste bolečin, vključno z bolečino v vratu.

Kako z fizioterapijo do učinka?

Če se simptomi ne izboljšajo v enem tednu ali več, vas lahko nato napoti k fizioterapevtu, ki vam bo pomagal pri lajšanju bolečin in svetoval glede posebnih vaj za vrat.

Fizioterapevt lahko svetuje različna zdravljenja. Ti vključujejo vleko, vročino, mraz, manipulacijo itd. Vrednost vsakega od teh zdravljenj je negotova, saj so lahko rezultati raziskovalnih študij o tem, katera zdravljenja najbolje delujejo, nasprotujoča si.

Vendar pa je pogosto najbolj koristen nasvet fizioterapevta o vajah za vrat, ki jih lahko izvaja doma. Pogosta situacija je, da zdravnik svetuje proti bolečinam in nežne vaje za vrat.

Drugi načini zdravljenja

Nekatera druga zdravljenja, ki jih lahko svetujemo, vključujejo:

 • Dobra držalahko pomaga. Preverite, ali vaš položaj sedenja pri delu ali za računalnikom ni slab (torej ne z glavo upognjeno naprej s sklonjenim hrbtom). Sedite pokonci. Bownova terapija, Joga, pilates in Alexanderova tehnika izboljšajo držo vratu; vendar je njihova vrednost pri zdravljenju bolečine v vratu negotova.
 • Zdi se, da trdna podporna blazina nekaterim ljudem pomaga pri spanju. Poskusite ne uporabljati več kot ene blazine.

Zdravljenje se lahko razlikuje, zato se morate vrniti k zdravniku:

 • Če bolečina postane hujša ali močna.
 • Če se razvijejo drugi simptomi, kot so izguba občutka (otrplost), šibkost ali trdovratne zbadanje v delu roke ali dlani, kot je opisano prej.
 • Če se pojavijo težave s hojo ali uriniranjem. Ti simptomi spet kažejo, da se lahko cervikalna mielopatija razvije kot zaplet cervikalne spondiloze.
 • Če se vam pri obračanju glave ali upogibanju vratu pojavi omotica ali zatemnitev. To lahko nakazuje, da je vretenčna arterija, ki oskrbuje možgane, prekinjena zaradi degenerativnih sprememb v hrbtenici.
 • Če začutite razne bolečine, ki jih prej ni bilo moč čutiti (teniški komolec, bolečine v kolenu, ipd…)

Če bolečina postane kronična, je mogoče poskusiti z drugimi tehnikami za lajšanje bolečin. Na primer, morda vas napotijo ​​v kliniko proti bolečinam in vam lahko ponudijo program za obvladovanje bolečine, ki vam bo pomagal nadzorovati bolečino in živeti z njo.

Kronična bolečina v vratu je včasih povezana tudi z anksioznostjo in depresijo, ki ju je morda treba tudi zdraviti.

Cervikalna radikulopatija in cervikalna mielopatija

Cervikalna spondiloza je starostna degeneracija (“obraba”) kosti (vretenc) in diskov v vratu. Lahko napreduje in povzroči cervikalno radikulopatijo ali cervikalno mielopatijo (opisano spodaj). Večina primerov ne. Vendar pa je morda koristno, da se zavedate simptomov, ki nakazujejo, da se lahko pojavijo, zlasti ker se nekateri od njih lahko razvijejo počasi. Obiščite zdravnika, če sumite, da razvijete cervikalno radikulopatijo ali cervikalno mielopatijo.

Cervikalna radikulopatija

To se zgodi, ko se korenina živca pritisne ali poškoduje, ko izstopi iz hrbtenjače v predelu vratu (materničnega vratu). Čeprav obstajajo tudi drugi vzroki radikulopatije, je cervikalna spondiloza pogost vzrok. Pri otrocih je to lahko posledica sedenja na W.

Degenerativne spremembe sklepov okoli vretenc in nastanek osteofitov povzročajo zožitve, ki lahko ugriznejo živec. Drug vzrok je prolaps diska. Temu včasih rečemo “zdrsni disk”, čeprav disk dejansko ne zdrsne. Zgodi se, da del notranjega mehkejšega področja diska izboči (prolapsira) zaradi slabosti v zunanjem tršem delu diska. To pritisne na živec, ko prehaja med vretence. Poleg bolečine v vratu simptomi radikulopatije vključujejo izgubo občutka (otrplost), zbadanje, bolečino in šibkost v delih roke ali dlani, ki jih oskrbuje živec. Ti drugi simptomi so lahko pravzaprav glavni simptomi in ne bolečine v vratu. Lahko se pojavijo bolečine v roki. Simptomi so običajno slabši v eni roki, vendar lahko prizadenejo obe. Bolečina je lahko dovolj močna, da moti spanje. Običajno so prizadeta spodnja vratna vretenca, ki povzročajo te simptome v rokah. Če pa so prizadeta zgornja vretenca, se bolečina in odrevenelost pojavita zadaj in ob strani glave.

Vaš zdravnik lahko sumi na radikulopatijo, če imate tipične simptome. Zdravniški pregled lahko pokaže spremembe v občutku, moči in refleksih tetiv na predelih roke, ki jih oskrbuje prizadeti živec. Nato vas lahko napotijo ​​k specialistu za nadaljnje preiskave. Ti lahko vključujejo MRI skeniranje, ki bo pokazalo, ali se pritiskajo na živčne korenine.

Zdravljenje bo odvisno od tega, kako močna sta pritisk in poškodba. V mnogih primerih simptomi sčasoma izginejo. Pomaga lahko tečaj fizioterapije ali vratni ovratnik, ki se uporablja v predpisanem obdobju. Vendar pa se v nekaterih situacijah lahko priporoči kirurški poseg, katerega namen je razbremeniti pritisk na živec. Odvisno od vzroka lahko to vključuje operacijo diska ali samega vretenca.

Cervikalna mielopatija

To se zgodi, ko pride do pritiska ali poškodbe same hrbtenjače. Spet je pogost vzrok za to stanje vratna spondiloza, saj lahko degenerativne spremembe vretenca zožijo kanal, skozi katerega prehaja hrbtenjača. Prolaps cervikalne ploščice lahko povzroči tudi mielopatijo, če je prolaps v osrednji kanal vretenca. To se lahko zgodi nenadoma ali pa se razvije v določenem časovnem obdobju. Obstajajo številni drugi redki vzroki cervikalne mielopatije. Na primer tumor ali okužba, ki prizadene ta del hrbtenjače.

Ker je hrbtenjača sestavljena iz skupin živčnih vlaken, ki prenašajo sporočila možganom iz preostalega telesa, lahko pritisk na te živce v predelu vratu povzroči simptome iz več delov telesa.

Simptomi cervikalne mielopatije lahko vključujejo:

 • Težave pri hoji. Na primer, noge so lahko trde in okorne.
 • Spremembe občutka rok. Na primer, morda je težko čutiti in prepoznati predmete na običajen način in morda imate nagnjenost, da stvari spustite.
 • Težave z vašim mehurjem. Na primer, lahko imate težave s praznjenjem mehurja ali inkontinenco.

Zdravniški pregled lahko pokaže spremembe občutljivosti, moči in tetivnih refleksov na nogah in rokah. Verjetno vas bodo napotili k specialistu za nadaljnje preiskave, običajno MRI. To bo pokazalo, kako je prizadeta hrbtenjača in ali bo kakršno koli kirurško zdravljenje za lajšanje pritiska verjetno pomagalo.

Related Post