Zaščitna maska za varjenje – zakaj je nujna za vsakega varilca?

 

Verjamemo, da ko je govora o varjenju, najprej pomislite na varilne aparate. Brez njih namreč ni varjenja in zavedamo se, da kakovostni varilni aparati (kot jih npr. najdete v SQS trgovini) določajo tudi kakovost samega varjenja.

trgovina SQS - mig varilni aparati

Pa ste kdaj razmišljali o uporabi in nujnosti ostale varilne opreme, še posebej varilne maske? Zakaj jo varilci uporabljajo? Zaščitna maska za varjenje je ena najosnovnejših in najpogostejših varilnih dodatkov. Varilec uporablja varilno masko, bodisi doma, v sodobni tovarni ali celo pod vodo. Varjenje brez maske ali zaščitnih očal je res težko in tvegano.

Kaj je zaščitna maska za varjenje?

Ta oprema ščiti naše oči, kožo, obraz in vrat pred opeklinami, brizgami pri varjenju, ultravijolično in infrardečo svetlobo ter vročino. Varjenje je nevarno, te nevarnosti pa se povečajo, če se uporablja slabša in nekvalitetna oprema. Dandanes večina varilcev uporablja varilna očala in masko. Maske se večinoma uporabljajo za MIG in TIG varjenje.

Te maske imajo neprozorna pokrivala, zaščitne filtre (leče) in naglavni trak ali ročaj. Objektiv lahko varilcem pomaga videti svoje varilno delo in proces. Te leče se lahko razlikujejo, vendar je večina temnih stekel, temne plastike ali polariziranih leč s spremenljivo gostoto. Te maske so različnih vrst:

  • 1) pasivne varilne maske,
  • 2) samozatemnitvene varilne maske,
  • 3) maske z lečami na sončno energijo,
  • 4) maske z baterijskim napajanjem,
  • 5) varilne maske s fiksnimi lečami in
  • 6) varilne maske s spremenljivim odtenkom leč.

Zakaj so varilne maske potrebne?

Med varjenjem lahko pride do veliko nevarnih učinkov in poškodb, zato so varilci poskrbeli za nujno uporabo varilnih mask. Ena od pogostih možnih poškodb je vnetje roženice, ki ga povzroči ultravijolično sevanje iz umetnih ali naravnih virov. Varilec, ki trpi za za to poškodbo, ima vnete oči. Da jo preprečite, morate nositi masko. Preprečujejo tudi fototično retinopatijo.

Fototična retinopatija je še ena poškodba očesne mrežnice zaradi izpostavljenosti sončnemu sevanju ali drugim svetlobam, kot je obločno varjenje, laser itd. Ta poškodba lahko povzroči slepoto. Vse te poškodbe bi se zgodile, ko bi bile oči izpostavljene žarkom in sevanju pri varjenju. UV lahko tudi poškoduje nezaščiteno kožo in povzroči sončne opekline v kratkem času varjenja. Poleg teh sevanj lahko hlapi in brizgi poškodujejo oči in kožo, ki jih bo maska zaščitila pred njimi. Pred izumom varilnih mask so varilci uporabljali zaščitna očala in druge vrste prevlek, postopoma pa so prišli do vrste maske za zaščito popolne zaščite glave, obraza in oči. Nato so uporabili nekakšen klobuk, v katerem so bile uporabljene leče. Nato so se razvile in spremenile v tovrstne maske.

Posledice nezaščitenega varjenja

Varjenje je nevarna veščina in gre za vrsto dela, pri katerem bi morali biti varilci dobesedno oboroženi z opremo, ki preprečuje morebitne posledice varjenja. Nezaščiten varilec se namreč lahko močno poškoduje. Zaščitna očala ali varilne maske z lečami UV in IR filtra so prva varna oprema, ki jo je bolje uporabiti pri pokrivalih za zaščito glave in vratu varilcev pred raztopljenimi brizgami. Varilne maske so kombinacija vseh očal, mask in pokrival hkrati. Če jih varilci nimajo, se lahko resno poškodujejo, posledice pa čutijo do konca svojega življenja. Naslednji zaščitni korak je nošenje rokavic in usnjenega predpasnika.

Varjenje ima dve vrsti sevanja. Ti žarki so posledica taljenja kovin med postopkom varjenja. Prvi je ultravijolični ali UV, enako kot sončno sevanje. Dolgotrajna izpostavljenost UV žarkom lahko povzroči kožnega raka. Brez nošenja mask to sevanje neposredno vpliva na kožo in povečuje tveganje za nastanek kožnega raka. Drugi je infrardeči ali IR. To sevanje se uporablja v mikrovalovnih pečicah za segrevanje hrane.

IR povzroča številne notranje težave v telesu in nošenje mask, usnjeni predpasniki pa lahko zmanjšajo učinek IR na telo. Po dolgem času nezaščitenega izpostavljanja tem žarkom lahko povzroči številne druge očesne motnje in bolezni, kot je siva mrena. Siva mrena je bolezen, ki povzroči, da očesne leče postanejo bele, in če se zdravljenje zavrne, lahko pride do izgube vida. Potem je lahko občutljivost na svetlobo druga bolezen. Oseba, ki je občutljiva na svetlobo, težko prenaša vse luči in sončno svetlobo.

Varjenje je eksotermni postopek. Toplota pri varjenju je lahko nevarna ali povzroči opekline na koži in mehurje. Na enak način lahko nekateri talilni brizgi opečejo kožo ali oči varilcev, če ne nosijo zaščitne opreme.

zaščitna maska za varjenje - izbira
Masko lahko izberete glede na to, kateri postopek uporabljate in koliko senčenja potrebujete (VIR 1)

 

Kako delujejo avtomatske varilne maske?

Da bi bolje razumeli, kako delujejo avtomatske varilne maske, preverimo, kako delujejo filtri. Filtri so sestavljeni iz 9 plasti: dve zamenljivi zaščitni plošči, IR/UV filter, tri polarizacijske leče, dva elementa s tekočimi kristali in pokrovno steklo. IR/UV filtri nenehno blokirajo škodljiva IR in UV sevanja, ne glede na to, ali je maska ​​vklopljena v filtrirnem načinu ali izklopljena. To je prvi filter po zamenljivi zaščitni plošči. Nato je na voljo LCD, ki lahko olajša odklon svetlobe, ko senzorji in elektronika zaznajo svetlobo. Torej, ko senzorji in elektronika zaznajo svetlobo, sončne celice zagotovijo nekaj napetosti LCD-ju, da ga potemnijo. Potem lahko polarizatorji za LCD-jem blokirajo svetlobo in jo filtrirajo.

Večina samozatemnitvenih mask ima dva kompleta teh filtrov, nekatere pa imajo tri komplete za izboljšanje njihove učinkovitosti. Traja približno 0,15 milisekunde, da se pojavi. Maska v stanju pripravljenosti je v načinu povprečnega filtriranja, po vklopu pa se preklopi na najvišji način filtriranja.

VIR (1) Fabricating and Welding

Related Post