Trenutno stanje in prihodnost IPTV sistemov v Evropi

Po dobrih nekaj letih od pojava, se je IPTV uveljavil in pokazal, kot dobra alternativa kabelski in satelitski televiziji. Toda kako IPTV dejansko delujejo v praksi? Je prihodnost IPTV sistemov res tako bleščeča, kot napovedujejo poznavalci?

prihodnost IPTV sistemov
Eden izmed glavnih dejavnikov, ki bo vplival na prihodnost IPTV sistemov, je gotovo tudi hiter internet
IPTV v Nemčiji – najrazvitejša država, ki veliko vlaga v prihodnost IPTV sistemov

Na nemškem trgi prevladujejo na lokalnem trgu IPTV v glavnem trije ponudniki. To so DT (Deutsche Telekom), Vodafone TV in 1und1.

1. IPTV ponudnik: Deutsche Telekom*

Telekom ponuja z “EntertainTV” verjetno najbolj zrele in najbolj obsežne pakete IPTV. Stranke lahko izbirajo med dvema različicama: “EntertainTV” in “EntertainTV Plus”. Ob  številnih kanalih (~ 100), ponuja še veliko privlačnih funkcij.

2. ponudnik IPTV: Vodafone TV*

Televizijska ponudba podjetja Vodafone precej dolgo ni bila na voljo. Šele leta 2011 se je Vodafone odzval z lastnim produktom na trgu IPTV, ki ga je do takrat obvladoval “Telekom”. Prav “Vodafone TV” je po našem mnenju, produkt z velikim potencialom. Zlasti zato, ker lahko prepriča z nizko ceno, fleksibilnostjo in številom kanalov v HD.

3. IPTV ponudnik: 1und1*

1und1 je prepoznaven predvsem po nizko cenovnih DSL in VDSL paketih ter ugodni ponudbi mobilne telefonije in je zelo priljubljen pri številnih potrošnikih. V letu 2015 je 1und1 začel tudi z distribucijo IPTV preko širokopasovnih internetnih povezav.

Praktični test IPTV sistemov

Ena izmed internetnih revij je tudi praktično preizkusila IPTV pakete nekaterih ponudnikov. Reklamne trditve ne poskrbijo vedno za vse, kar je bilo obljubljeno. Je IPTV res tako dobro pripravljen, da se lahko resno vmeša v boj za tržni delež na področju IPTV sistemov? In če je tako, kateri ponudnik ima najboljšo ponudbo? Na ta in še nekatera druga vprašanja, so na svoji spletni strani odgovorili v zanimivem videoposnetku, v manj kot 5 minutah.

Ali se IPTV izplača?

Primerljivi stroški digitalne kabelske televizije, so v osnovni različici že med 15 in 20 evrov na mesec. “Dvojček” telefona in interneta pomeni približno dodatnih 25 do 30 eurov naročnine. Prav zato lahko, glede na stroške, IPTV zelo dobro konkurira, ob tem pa ponuja tudi tehnične prednosti.

https://www.youtube.com/watch?v=4SeH7qt1kNM&t=3s

Related Post