Nasveti kako očistiti umazan ovitek za telefon [glede na vrsto materiala ovitka]

Vsi vemo, da ovitki in torbice za telefone sčasoma postanejo umazani, rumeni in tako izgubijo prvoten videz. Poleg tega pa je vaš telefon in z njim ovitek zabaviščni park za mikrobe in bakterije, saj prenaša 10-krat več mikrobov, kot na primer straniščna školjka. Tukaj je opisano, kako lahko očistite vašo porumenelo torbico ali ovitek za telefon.

Kako očistiti ovitek za telefon iz plastike ali gume

čiščenje ovitka za telefon

Plastika in silikonska guma sta zelo priljubljena materiala za zaščito telefona, oba nudita izjemno vzdržljivost, prilagodljivost in površino, ki jo je enostavno čistiti. Za razliko od usnjene torbice lahko precej dobro prenese madeže in umazanijo ter se očisti skoraj brez napora.

Za začetek si pripravite vodno raztopino z dodatkom mila za pomivanje posode. Nato postavite ohišje telefona v posodo, pustite v raztopini nekaj minut in ga temeljito očistite. Če so robovi, vogali ali špranje na ohišju telefona še posebej umazani, lahko naredite tudi pasto iz sode bikarbone in kisa ter jo zdrgnete v te predele z zobno ščetko. Ko odstranite odvečno umazanijo iz ovitka, ga temeljito sperite pod hladno vodo. Nato ohišje telefona osušite z nežno neabrazivno krpo. To bo preprečilo nabiranje vlaken na gumijastem materialu. Imate še vedno madeže? Krpo navlažite z izopropilnim alkoholom in obrišite umazano območje. Zdaj mora biti vaš gumijasti ovitek za telefon čist! Na enak način lahko očistite tudi druge silikonske ali gumirane mobilne dodatke, kot so na primer: pasovi za ure, silikonska držala…

Zgornji postopek morda ne bo popolnoma očistil prozornih ovitkov za telefon, zato imate spodaj opisan še en malce drugačen način čiščenja.

Kako očistiti PROZOREN ovitek za telefon iz plastike ali gume

Pripravite si posodo in vanjo dajte navaden robček. V posodo dodajte eno žlico detergenta za pranje perila v prahu in zalijte z vodo do polovice posode. Malo premešajte in dodajte v posodo še robček ali dva. Nato dodajte v posodo žlico alkoholnega kisa in ponovno premešajte. V posodo lahko sedaj damo ovitek in ga pustimo 5 minut v mešanici. Po petih minutah v mešanico dodamo še žlico razredčila za barvo, dobro premešamo, tako da je ovitek prekrit z robčkom. Pustimo delovati od 20 do 30 minut, nato pa ga vzamemo iz mešanice in ga osušimo. Če želite gumiranemu ovitku vrniti nekaj sijaja, lahko po sušenju nanj nanesete nekaj nežnega sredstva za poliranje. Na spodnji povezavi si oglejte še video posnetek za lažje čiščenje:

Kako očistiti silikonski ovitek za telefon

Čiščenje ovitka za telefon iz silikona je precej preprosto, saj je ta material običajno odporen na vodo. Kljub temu pa je pomembno, da pravilno očistite ovitek, da ohranite njegovo čistost in videz. Tukaj je nekaj korakov:

 1. Obrisovanje s suho krpo:
  • Začnite s suho krpo iz mikrovlaken ali mehko bombažno blazinico, da odstranite prah, umazanijo in druge površinske nečistoče.
 2. Uporaba blage milnice:
  • Pripravite raztopino blage milnice in vode. Navlažite krpo ali gobico, nato nežno obrišite celoten ovitek. Silikon dobro prenaša to vrsto čiščenja.
 3. Uporaba raztopine kisa in vode:
  • Za odstranjevanje trdovratnejših madežev lahko uporabite raztopino vode in belega kisa (razmerje 1:1). Nanesite to mešanico na ovitek in nato obrišite s suho krpo.
 4. Uporaba nežnih čistil za silikon:
  • Če so madeži še vedno prisotni, lahko uporabite specializirano čistilo za silikon, ki je na voljo v trgovinah s pripomočki za nego elektronike. Sledite navodilom proizvajalca.
 5. Izogibanje agresivnim kemikalijam:
  • Izogibajte se uporabi agresivnih kemikalij, kot so bencin, razredčila ali abrazivna sredstva, saj lahko poškodujejo strukturo silikona.
 6. Sušenje:
  • Po čiščenju pustite, da se ovitek posuši na zraku. Ne vstavljajte telefona nazaj, dokler ovitek ni popolnoma suh, da preprečite zadrževanje vlage.

Pomembno je redno čiščenje ovitka iz silikona, saj se lahko skozi čas naberejo olja, prah in umazanija. S temi preprostimi koraki boste ohranili čist in vzdrževan videz vašega silikonskega ovitka, obenem pa zagotovili tudi higieno in trajnost.

kako očistiti ovitek za telefon

Če želite izvedeti več, preberite naslednji zapis: Ovitek za telefon – kakšnega izbrati?

Kako očistiti kovinski ovitek za telefon

Ovitki za telefone iz kovine, kot so aluminij ali nerjaveče jeklo, prinašajo eleganten videz, vendar zahtevajo posebno nego. Čiščenje kovinskih ovitkov je pomembno, da ohranite njihov sijaj in preprečite nabiranje umazanije. Tukaj je nekaj korakov, kako učinkovito očistiti ovitek za telefon iz kovine:

 1. Obrisovanje s suho krpo:
  • Za začetek odstranite prah in površinske nečistoče s suho krpo iz mikrovlaken. To bo preprečilo morebitno praskanje med postopkom čiščenja.
 2. Uporaba vlažne krpe ali gobice:
  • Navlažite mehko krpo ali gobico v mešanici blage milnice in tople vode. Ne uporabljajte preveč vode, da preprečite vdor tekočine v telefone.
 3. Natančno brisanje težko dostopnih mest:
  • Za težje dostopna mesta ali reže uporabite bombažno palčko ali mehko krtačo. Pazite, da ne pritiskate premočno, da ne poškodujete površine kovine.
 4. Uporaba specializiranih čistil za kovino:
  • Če želite doseči dodaten sijaj, lahko uporabite specializirana sredstva za čiščenje kovin, ki so na voljo v trgovinah s pripomočki za nego elektronike.
 5. Preprečevanje prask s poliranjem:
  • Za odstranjevanje manjših prask ali madežev poskusite s kovinskim polirnim sredstvom. Vendar bodite previdni, da izberete neagresivno formulo in preberete navodila proizvajalca.
 6. Sušenje in poliranje:
  • Po končanem čiščenju ovitek temeljito posušite, da se izognete vlagi. Po potrebi lahko uporabite suho krpo za poliranje in dosežete sijajen zaključek.

Pomembno je, da se izogibate uporabi agresivnih kemikalij, kot so razredčila ali abrazivna sredstva, saj lahko te poškodujejo površino kovine. S pravilnim in nežnim pristopom boste ohranili sijaj in estetski videz kovinskega ovitka za telefon.

Za še več podrobnih informacij si preberite naslednji članek: Kako očistiti ovitek za telefon?

Kako očistiti usnjen ovitek za telefon

Čiščenje ovitka za telefon iz umetnega usnja in pravega usnja zahteva nekoliko drugačne pristope zaradi njihovih različnih materialnih lastnosti. Tukaj je nekaj nasvetov za čiščenje obeh vrst ovitkov:

Čiščenje ovitka iz umetnega usnja:

 1. Obrisovanje s suho krpo:
  • Za začetek odstranite prah in umazanijo s suho mikrovlakneno krpo ali bombažno blazinico.
 2. Uporaba blage milnice:
  • Za odstranjevanje trdovratnejših madežev lahko uporabite blago milnico ali raztopino mila in vode. Raztopino nanesite na mehko krpo in nežno obrišite madeže.
 3. Previdnost pri uporabi kemikalij:
  • Izogibajte se agresivnim kemikalijam, kot so razredčila ali aceton, saj lahko poškodujejo umetno usnje.
 4. Izogibajte se prekomerni vlagi:
  • Ne uporabljajte preveč vode, da preprečite absorpcijo v umetno usnje, kar lahko povzroči deformacijo materiala.
kako očistiti usnjen ovitek za telefon

Čiščenje ovitka iz pravega usnja:

 1. Obrisovanje s suho krpo:
  • Tudi tukaj začnite s suho mikrovlakneno krpo za odstranitev prahu in površinskih nečistoč.
 2. Uporaba nežne milnice:
  • Za pravo usnje lahko uporabite raztopino blage milnice, ki jo nanesete na mehko krpo. Nežno obrišite površino.
 3. Uporaba specializiranega čistilca za usnje:
  • Za globinsko čiščenje in nego pravega usnja lahko uporabite specializirane čistilce za usnje, ki so na voljo v trgovinah s pripomočki za nego usnja.
 4. Nanašanje usnjenega balzama ali kreme:
  • Za ohranjanje mehkobe in sijaja usnja lahko uporabite usnjen balzam ali kremo. Upoštevajte navodila proizvajalca.

Razlike med umetnim in pravim usnjem:

 1. Absorpcija vode:
  • Umetno usnje običajno manj absorbira vodo kot pravo usnje, kar pomeni, da je manj občutljivo na madeže, vendar je še vedno pomembno, da se izogibate prekomerni vlagi.
 2. Občutek in videz:
  • Pravo usnje ima naraven občutek in videz, medtem ko umetno usnje pogosto poskuša posnemati ta videz. Razlike so lahko opazne v teksturi in mehkobi.
 3. Vzdržljivost:
  • Pravo usnje je običajno bolj vzdržljivo in odporno na dolgotrajno uporabo, medtem ko se lahko umetno usnje sčasoma obrabi.

Pri čiščenju vedno preverite priporočila proizvajalca in preizkusite izbrano metodo na majhnem neopaznem območju, da se prepričate, da ne bo poškodovala ovitka za telefon.

Namig za branje: Izbira pravega ovitka za mobitel: Zaščita in estetika

Sklep

V zaključku je pomembno poudariti, da redno čiščenje ovitka za telefon ni le estetsko pomembno, temveč tudi ključno za ohranjanje higiene in dolgotrajne uporabe naprave. Z upoštevanjem preprostih nasvetov, kot so obrisovanje s suho krpo, uporaba blage milnice ali specializiranega čistilca ter previdnost pri uporabi kemikalij, lahko ohranimo videz in funkcionalnost ovitka. Ne glede na to, ali je ovitek iz umetnega ali pravega usnja, pravilna nega zagotavlja, da bo telefon ostal brezhiben in prijeten na pogled. S temi nasveti boste lahko dolgo uživali v čistem, svežem in dobro negovanem ovitku ter hkrati poskrbeli za trajno zaščito vaše mobilne naprave.

Preberite si še:

–       Nosite ovitek za telefon za zaščito telefona ali le kot modni dodatek?

–       Kako zaščititi vaš novi telefon?

–       Silikonski ovitki za telefon

VIRI:

(1) – Apple

(2) – Tom’s Guide

(3) – Real Simple

Related Post