Kakšna je razlika med Nevron IPTV in Nevron OTT

Kakšna je razlika med Nevron IPTV in Nevron OTT

Ker se digitalizacija nezadržno širi po vsem svetu, saj več kot 3,8 milijard ljudi danes uporablja internet. Uporaba interneta se eksponentno povečuje po vsem svetu. Internet je že radikalno spremenil veliko stvari. Med drugim tudi uporabniške izkušnje na področju televizije. Iz zdaj že zastarelega modela “prizemne” televizije ali satelitske televizije, na OTT (Over The Top Technology) in IPTV (Internet Protocol TV). Dnevi, ko je slabo vreme uničilo signal in smo zamudil svojo najljubšo oddajo ali serijo, so mimo. OTT in IPTV sta dve rastoči tehnologiji, ki nam dajeta možnosti za ogled medijev, ki se oddajajo po vsem svetu. In vse to s samo enim klikom. Kaj sploh sta OTT in IPTV in kakšna je razlika med Nevron IPTV in Nevron OTT, v nadaljevanju…

razlika med Nevron IPTV in Nevron OTT
Kaj sploh sta OTT in IPTV in kakšna je razlika med Nevron IPTV in Nevron OTT?
OTT: OTT video streaming tehnologija uporablja javno dostopno internetno povezavo. Tako je OTT mogoče uporabljati praktično kjerkoli. Za prenos vsebin se uporabijo zunanji viri, kot sta Netflix in YouTube.
Prednosti:

Cena: Mesečne so praviloma zelo nizke, nekateri portali pa ponujajo tudi veliko brezplačnih vsebin. Takšna sta na primer YouTube in Hulu.
Potrebna oprema: Vse, kar potrebujete, je prenosni računalnik ali pametni telefon. Res pa je, da nekatere naprave za pretok videa iz interneta, kot sta na primer Roku ali Apple TV, ponujajo še precej boljšo uporabniško izkušnjo.
Dostopne vsebine: Široka izbira ponudnikov, pri čemer nekateri ponujajo originalno programsko opremo (Netflix in drugi), ki ponuja izkušnjo, podobno kabelski televiziji.

Slabosti:

Kakovost: kakovost je odvisna predvsem od hitrosti interneta.
Dostop do vsebin: večino oddaj sicer lahko najdemo pri večjih ponudnikih pretočnih storitev, nekatere vsebine pa so dostopne samo pri kabelskim operaterjih in lahko traja nekaj časa, da so na voljo tudi pri ponudnikih OTT .
Podatkovne omejitve: številni ponudniki internetnih storitev imajo omejitve glede količine podatkov, ki jih lahko porabite in vas s tem omejijo, koliko vsebine si lahko ogledate vsak mesec.

IPTV: IP pomeni internetni protokol. Tukaj gre v bistvu za “jezik”, ki se uporablja za prenos podatkovnih paketov med računalniki, priključenimi na internetno omrežje.
Prednosti:

Kakovost: kakovostni videoposnetki, z manj prekinitvami, kot je to značilno pri pretakanju preko OTT in dostava zasebnih vsebin.
Dostop do vsebin: ogled video vsebin na zahtevo in ogled zamujenih vsebin.
Potrebna oprema: ob IPTV Set Top Box napravi, ne potrebujemo praktično nobene posebne opreme, seveda ob predpostavki, da že imamo širokopasovni internet.

Slabosti:

Cena: naročnina, primerljiva s kabelsko televizijo.
Kakovost: Ker se signal prenaša preko interneta, lahko v času konic, pride do upočasnitve.

Čeprav v obeh primerih potrošnik zahteva in sprejema vsebino preko internetnega protokola, kljub temu obstaja razlika med Nevron IPTV in Nevron OTT. Razlike so predvsem v kakovosti storitev, vsebini, lastništvu, stroških in poslovnih modelih. Obe tehnologiji sta na dobri poti in učinkovito zagotavljata storitve uporabnikom. Glavna razlika med Nevron IPTV in Nevron OTT je, da se vsebina preko OTT, prenaša preko istega, odprtega omrežja, ki se prenaša tudi za prenos e-pošte in spletnega brskanja, medtem, ko IPTV, za zagotavljanje storitev, uporablja zasebno, namensko omrežje.

Vedno lahko izbirate med med IPTV in OTT , lahko pa se tudi odločite za kombinacijo obeh.

Related Post