Kako MIG varilni aparat uporabiti za rezanje s plazmo?

 

Ko gre za varjenje zapletenih zvarov, MIG metoda varjenja precej odstopa od ostalih metod prav zaradi zaradi možnosti široke uporabe in enostavnosti uporabe. Po drugi strani pa, ko gre za rezanje kovine hitro in z neprimerljivo okretnostjo, plazemski rezalnik nima konkurence.

Toda kakšno je razmerje med plazemskim rezalnikom in MIG varilnim aparatom? Ali lahko uporabljate MIG aparat hkrati kot plazemski rezalnik brez nakupa večnamenske naprave? Na prvi pogled se zdi, da sta plazemski rezalnik in varilni aparat za MIG (sploh če so kakovostni, npr., varilni aparati SQS) postopek enaka. Oba vključuje delo pri visokih temperaturah in električne loke. Vendar pa se ti dve napravi razlikujeta tako funkcionalno kot konceptualno.

varilni-aparati-sqs
Varilni aparat MIG

Razlike med plazemskim rezalnikom in varilnim aparatom MIG

Kaj je plazemski rezalnik?

Plazemski rezalnik je naprava, ki uporablja gorilnik v obliki pospešenega curka vroče plazme, da bi prerezala električno prevodne materiale. Plazma se oblikuje, ko se plin prenesen skozi zoženo odprtino gorilnika pri zelo visoki hitrosti, kar tvori električni lok na spodnji stopnji.

Rezalnik plazme nato uporablja električni lok in plin za ustvarjanje natančnih, čistih in kakovostnih kosov. Plin, ki se uporablja, je lahko argon, dušik, kisik, ali stisnjen zrak, odvisno od kovine, ki jo je potrebno rezati. Večina osnovnih plazemskih rezalnikov uporablja stisnjen zrak, ki ga preprosto dovajamo preko zračnega kompresorja. Visoko natančni plazemski rezalniki, kot so tisti v kompleksnih industrijah, pa potrebujejo plin pod tlakom, kot je argon ali različne mešanice plinov.

Materiali, ki jih je mogoče razrezati s plazemskim rezalnikom, med drugim vključujejo tudi prevodne materiale, kot so aluminij, jeklo, nerjaveče jeklo, baker in medenino.

Zaradi visoke hitrosti in zelo vročega lokalizirane “stožca” se plazemski rezalnik uporablja za rezanje pločevine z nagnjenimi ali ukrivljenimi oblikami. Zelo pogosto se uporablja tudi v obsežnih CNC aplikacijah in manjših hobi delavnicah.

Pri uporabi MIG varilnega aparata ali katerega koli drugega varilnega aparata, notranjost kovine ostane vroča, za razliko od uporabe plazme, kjer notranjost kovine ostane hladna. Plazma rezalnik (npr. vrhunski plazma rezalnik SQS) je tudi skoraj desetkrat hitrejši od MIG aparata in je učinkovit pri rezanju tako tanke kot debele kovine. Ročni plazemski rezalnik se lahko uporablja za rezanje do 4 cm debele jeklene plošče. Po drugi strani pa lahko močnejši računalniško krmiljeni plazemski gorilniki omogočaj rezanje materiala debeline do 15 cm, zaradi česar so izjemno uporabni za rezanje debelih jeklenih plošč.

plazma-rezalnik-sqs-z-mizo
Primer plazemskega rezalnika z mizo

Kot smo zapisali zgoraj, materiali, ki jih plazma rezalnik reže, zahtevajo več napetosti za rezanje brez kosov. Če pa se hitrost rezanja upočasni, lahko postopek privede do usedanja debelih in poroznih ostankov, kar povzroči poškodovan rez. Dobra novica je, da jih je enostavno odstraniti.

Kako deluje MIG varilni aparat

Preprosto povedano, MIG varilni aparat se uporablja za ustvarjanje električnega loka med potrošno elektrodo in kovino, ki jo obdelujemo. Lok segreje kovino, kar povzroči, da se se stopi in sprime, kar ustvarja zvar. Poleg žične elektrode, MIG varilni aparat uporablja tudi zaščitni plin, ki se dovaja skozi varilno pištolo in zaščiti kovino pred morebitnimi onesnaževalci v zraku.

Učinkovitost MIG varilnega aparata je odvisna predvsem od stopnje podajanja in izbire pravega plina. Če oba nista pravilno nastavljena, se kovine, ki jih varimo, ne bodo talile. MIG varilni aparat proizvede manj toplote kot plazemski rezalnik, kar pomeni manj upogibanja kovine. Zaradi tega je kot nalašč za varjenje tanke kovine, kot so različne vrste pločevin.

MIG varilni aparat se pogosto uporabljajo ljubiteljski varilci, kmetje, motoristični navdušenci ali umetniki. Aparat je namreč primeren za večino popravil, vzdrževanja in konec koncev tudi umetniških kosov. Material, ki ga lahko z njim varimo, je lahko različnih debelin, od 1 cm pa vse do 60 cm. Tudi če se varjenja šele učite, je s pomočjo nekaj izobraževanja in koristnih nasvetov lahko ta postopek kar hitro obvladati.

rezanje-s-plazmo

Ali lahko uporabljam MIG varilni aparat kot plazemski rezalnik?

Plazma rezalniki so zadnja leta precej popularni in so postali orodje izbire za rezanje različnih kovin. Odlikuje jih čistost in hitrost, so pa tudi precej bolj enostavni za uporabo kot tradicionalni oksiacetilenski gorilniki. A če vaše delo ne vključuje veliko rezanja in ne želite vlagati v plazemski rezalnik, lahko v plazma rezalnik pretvorite kar vaš MIG varilni aparat. Z njim boste lahko izdelali kose, podobne tistim iz plazemskega rezalnika. Za to boste potrebovali:

  • bakreno cev
  • sveder
  • medeninasto strojno opremo (medeninasti vodovodni ventil in medeninasti pokrovček)
  • zip vezice
  • pipe in matrice
  • medeninaste matice
  • zračni kompresor

Medeninasti pokrovček pritrdite na en konec bakrene cevi, vodovodni ventil pa na drugi konec bakrene cevi. Nato boste morali v pokrovčku izvrtati luknjo, ki bo uporabljena za vodenje niti, podobnih majhnemu medeninastemu curku uplinjača. Po drugi strani pa vam vodovodni ventil omogoča prilagajanje količine zraka.
Cev pritrdite na ročaj varilnega aparata in jo trdno pritrdite z vezicami. Namesto varilne žice vstavite ogljikovo elektrodo in se prepričajte, da je konica elektrode ostra in stožčaste oblike (podobno kot nabrušen svinčnik), nato pa upognite šobo proti konici elektrode.
Zdaj na medeninasti vodovodni ventil pritrdite hitro sproščujočo spojno cev kompresorja za vaš zračni kompresor. Nato morate nastaviti jakost varilca na 25-50 amperov. To bo ustvarilo zelo vroč lok, ki bo povzročil prekomerno oksidacijo, ki lahko piha skozi kovinsko ploščo debeline do enega centimetra, kot v plazemskem rezalniku.

rezanje-s-plazmo
Shematski prikaz delovanja rezanja s plazmo (VIR 1)

Zaključek

Zgoraj opisani postopek za optimalno delovanje zahteva nekaj prakse, a se izplača. Prav tako boste morali biti previdni pri delu z zračnim tokom, da bi se izognili pihanju proti vam ali drugim. Nositi boste morali nositi masko za varjenje za zaščito oči in obraza. Tudi pri delu s plazemskim rezalnikom si zagotovite delo v dobro prezračenem ali odprtem prostoru, saj se se sproščajo nevarni hlapi.
Ne pozabite, da je prednost plazemskih rezalnikov, da se pri segrevanju ne vnamejo, kovina pa se med rezanjem ne segreje. Ena večjih prednosti je tudi, da so plazma rezalniki zaradi svoje hitrosti produktivnejši od MIG varilnih aparatov.

VIR (1) Manufacturing guide

Related Post