Kako izbrati primerna zunanja igrala za otroke?

Za starše in pa vse, ki opremljajo zunanje igralne površine na javnih ali zasebnih mestih, smo spodaj pripravili uporabne nasvete, ki vam bodo pomagali do odgovora na vprašanje kako izbrati primerna zunanja igrala za otroke.

Glede na to, da se zunanja otroška igrala ločijo že po sami izdelavi, materialih, funkcionalnostih, namenu in obliki, bodo spodnji nasveti prišli še posebej prav vsem tistim, ki zunanja igrala za otroke, kupujete prvič.

Kako izbrati primerna zunanja igrala za otroke

 

Kako izbrati primerna zunanja igrala za otroke?

Nedvomno je pri nakupu zunanjih igral prvi faktor nakup takšnih igral, ki so varna. Bodo pa hkrati tudi dolgo obstojna in trpežna, pa tudi iz cenovnega vidika, ne bodo ravno obubožala našega budžeta.

Ko razmišljamo o varnosti zunanjih igral je zato v prvi vrsti potrebno vnaprej razmisliti komu bodo ta zunanja igrala, tudi namenjena.

Navsezadnje so drugačna igrala primerna za otroke, ki so že večji, kot za malčke, kjer mora ob igri biti obvezna tudi prisotnost odraslih in staršev.

Obenem, če urejamo zunanje rekreativne in javne površine, mora nakup zunanjih otroških igral, zadostiti, tudi varnostnim normam in pogojem opremljanja javnih in drugih otroških ter športnih površin.

Zunanja otroška igrala so bolj trpežna tista, ki so izdelana iz aluminija, saj le ta dobro prenašajo vremenske spremembe, hkrati pa so tudi bolj odporno na morebitne poškodbe in udarce, ki so sestavni del dejstva, da pač zunanja igrala pretežno uporabljajo otroci in, da smo namenjena igri.

Lesena zunanja igrala so bolj v rabi za domača otroška igrišča, razlog pa je v njihovi toplini, ki jo izžareva les, sicer pa, če razmišljamo o lesenih zunanjih igralih, moramo vedeti, da le ta, zahtevajo tudi nekaj več nege (barvanja, brušenja in tudi pokrivanja v mrzlih zimskih dneh).

Med najbolj primerna zunanja igrala sicer uvrščamo gugalnice in raznorazna plezala ter plezalne stene, saj le ta, dokazano najbolj prispevajo otroški razgibanosti in gibljivosti, posledično a spodbujajo k vsem psihofizičnim in motočnim sposobnostim, boljši kncentracji otrok in podobno.

Pri opremljanju javnih površin in pa praktično vseh prostorov z zunanjimi igrali za otroke, pa ne smemo pozabiti tudi na spremljevalno opremo tovrstnih površin, npr. sedalne klopi, koši in podobno, saj moramo tudi spremljevalcem otrok (starši, babice, dedki,…) oomogočiti njihov prostor, da bodo lahko dlje časa spoščeno preživeli na otroškem igrišču, čas z otroci.

 

Besedilo: Kako izbrati primerna zunanja igrala za otroke

Related Post