Kaj pomeni optimizacija spletnih strani?

Spodaj smo se v okviru gostujočih prispevkov, odločili bralcem pojasniti kaj pomeni optimizacija spletnih strani vsem tistim, ki se zanimate za to, da bi iz svojih spletnih strani pridobili čimveč poslov oz. kupcev (v kolikor imate spletne trgovine).

Optimizacija spletnih strani, t.i. SEO, je niz postopkov in procesov, ki jih moramo v zvezi z našo internetno stranjo, opravljati na pravilen način, z namenom, da bo naša spletna stran pozicionirana čimvišje v iskalnikih (največkrat v Googlu), na čim več ključnih besed. Posledično pa optimiziranje spletne strani prinaša več obiskovalcev na našo spletno stran, več prodaje in boljše poslovne rezultate.

Kaj pomeni optimizacija spletnih strani?Optimizacija spletnih strani se v osnovi deli na onsite SEO in offsite SEO, pri čemer izraz onsite SEO uporabljamo za to, da čimbolj optimalno sledimo smernicam, ki jih Google narekuje upravljalcem spletnih strani, z namenom, da so na vrhu iskalnika prikazane najbolj relevantne vsebine, glede na vrsto iskanja vsakega uporabnika spletnega iskalnika Google.

Z izrazom offsite SEO označujemo tiste procese, ki jih moramo izvajati na internetu, a izven naše spletne strani, z namenom, da pridobimo čimveč kakovostnih povratnih povezav na našo spletno stran, saj so povratne povezave drugi najpomembnejši faktor pri razvrščanju spletnih strani, v iskalniku.

Dodatno na učinke optimiziranja spletnih strani vpliva še pravilen izbor in registracija ustrezne internetne domene (za ciljan trg), izdelava spletne strani na način, da je ta prijazna mobilnim napravam, da se internetna stran nalaga hitro in predvsem, da je izdelana tako, da pomaga obiskovalcem čimhitreje do informacij, ki jih preko iskalnika Google, tudi iščejo.

Kljub temu, da je danes na trgu izjemno veliko število ponudnikov, ki ponujajo celo izdelavo spletnih strani brezplačno, pa je vseeno treba vedeti, da je za učinkovit spletni nastop potrebno predvsem imeti uporabno, koristno in zanimivo spletno stran, ki jo je težko držati v korak s časom, če je le ta izdelana brezplačno.

Na učinke optimizacije spletne strani vpliva tudi izbor ponudnika gostovanja, saj je pomembno, da se tudi iz vidika ponudnika gostovanja, spletna stran nalaga hitro, še posebej pa, da ne pada in je na čase neaktivna. Google pač v svojem brskalniku želi prikazovati najbolj uporabne spletne strani, med katere pa zagotovo ne sodijo spletne strani, ki so del svojega časa, nedostopne in neaktivne (ali imajo neposodobljene vtičnike in slabo varnost).

Ko iščemo odgovor na to kaj pomeni optimizacija spletnih strani (SEO), si pomagajmo s spodnjo razpredelnico:

K onsite SEO optimizaciji prištevamo:

 • skrb za pravilno sestavo naslovov
 • skrb za pravilen meta opis
 • skrb za pravilno rabo H1 in drugih H oznak
 • skrb za pravilno uporabo in optimizacijo slik znotraj spletnih vsebin
 • skrb za pravilno optimizirane video posnetke
 • skrb za uporabnost, preglednost in koristnost vsebine
 • upoštevanje ključnih besed
 • analiza ključnih besed
 • razumevanje razlik med posameznimi ključnimi besedami

Dodatni viri (1, 2)

K offsite SEO optimizaciji spletne strani, prištevamo gradnjo povratnih povezav iz:

 • socialnih omrežij
 • udeležb v forumskih debatah
 • blog komentarjih
 • vpisih v spletne direktorije
 • kontekstualnih povezavah kot gostujoč avtor na drugih spletnih straneh (s podobno tematiko)

Dodatni viri (1, 2, 3)

Zanimalo vas bo tudi: Kako promovirati trgovino s pomočjo bloga?

Kako SEO optimizacija pomaga do boljše prodaje preko spletne strani?

SEO optimizacija, če je izvajana pravilno in konsistentno (redno), pomaga do boljših prodajnih rezultatov preko spletne strani, tako, da prispeva k povečanemu obisku obiskovalcev na spletno stran, posledično pa (če je stran zasnovana konverzijsko ustrezno), pomaga zvišati prodajne rezultate.

Ker lahko SEO optimizacijo izvajamo na različne načine, so tudi njeni učinki na prodajne rezulate, različno hitro vidni in opazni.

Do najhitrejših rezultatov povečanja spletne prodaje s pomočjo SEO optimiziranja spletnih strani, pridemo z implementacijo t.i. seo hitrih zmag (seo quick wins), ko obstoječe vsebine na spletni strani, moderiramo tako, da zadostujejo aktualnim SEO smernicam.

V tej metodi poskušamo že objavljene in indeksirane vsebine v Googlu, z iskanjem SEO rezerv in popravkov, zapisati SEO bolj ustrezno Googlu in uporabnikom, s tem pa izboljšamo njihove povprečne pozicije v iskalnikih. Na ta način spletno vsebino vidi več ljudi, posledično pa se poveča spletna prodaja.

Druga možnost izboljšanja prodaje s SEO optimizacijo, je, da začnemo na speltni strani ustvarjati blog, z zapisi optimiziranimi na ključne besede, ki so pomembne za našo dejavnost in preko long tail ključnih besed, pritegujemo nove obiskovalce na našo spletno stran. V kolikor so ta besedila zapisana prodajno, se posledično zaradi dobre uvrstitve teh vsebin (zaradi SEO optimizacije), poveča prodaja oz. povpraševanja iz spletne strani.

Tretja možnost izboljšanja prodaje s pomočjo SEO optimizacije je izboljševanje pozicij spletnih vsebin spletne stran za ključne besede, ki imajo visoke volumne mesečnih iskanj (t.i. generične ključne besede), slednje pa dosegamo na dolgi rok (ponavadi obdobje 6 mesecev) in s pomočjo offsite seo optimizacije, ki smo jo opisali na vrhu tega prispevka.

Primer uspešnega sodelovanja sta podjetj:

V kolikor vas zanima še več o SEO optimizaciji in njenih učinkih na izboljšanje prodaje preko interneta, si o optimizaciji preberite še na spletni strani Spletna optimizacija Seo-Praktik.si.

Oznake besed: Kaj pomeni optimizacija spletnih strani

Related Post