Kaj je podjetništvo [& kako postati uspešen podjetnik na spletu]

Opis izraza podjetništvo, kot ga označuje stroka, je podjetniku, ki dejansko deluje v podjetniškem okolju, pogosto nerazumljiv, saj se nemalokrat v razlagi kaj je podjetništvo (vir 1) skriva dolga in široka razlaga tega pojma.

V praksi pa je podjetništvo preprost izraz za podjetnost – smiselnost in “občutek” posameznika, da ustvarja dodano vrednost in z njo zasluži.

V spodnjem prispevku si boste svojo sliko o podjetništvu, predvsem tisti, ki se zanimate za podjetništvo na internetu, lahko ustvarili sami, sicer pa boste v prispevku našli precej konkretnih primerov uspešnega, dolgoročnega in učinkovitega podjetništva, številnih slovenskih podjetnikov, ki na interentu pišejo svoje podjetniške zgodbe.

Prispevek je namenjen temu, da vas spodbudi, da tudi sami začnete razmišljati o podjetništvu kot priložnosti, ki se pravzaprav ponuja slehernemu izmed nas, še posebej na internetu pa je priložnosti, da ustvarite svojo uspešno podjetniško zgodbo (z razmeroma malo finančnega vložka) ogromno.

NAMIG: Za tiste, ki vas še posebej zanima podjetništvo na spletu, priporočamo povezavo podjetništvo na spletu MatijaZajšek.com, kjer so vsak mesec objavljeni praktični, uporabni in preverjeni podjetniški nasveti, ki delujejo na internetu, v praksi.

Kaj boste našli v spodnjih nasvetih…

kaj je podjetnistvo

Kako razumeti podjetništvo iz praktičnega vidika?

Zelo na kratko povzeto vzamite podjetništvo kot izziv, ki vam bo pomagal do osebne sreče, finančnega zadovoljstva, zdravja in osebne rasti.

Zadovoljeni ti štirje elementi zagotavljajo uspešno in učinkovito pot ter rast podjetnika. Poglejmo podrobneje:

  • osebna sreča, tudi sreča v družinskem okolju, je nedvomno povezana z zadovoljenimi sredstvi za preživljanje družine, z zdravjem vseh družinskih članov ter tudi s tem, da posamezni člani družine, osebno, poklicno, finančno in duhovno napredujejo. Težko je govoriti o osebni sreči, če manjka sredstev ali, če se v družinsko okolje prikrade bolezen (s katero se ne znamo spopasti).
  • finančno zadovoljstvo ni bogastvo kateremu smo priča preko televizijskih ekranov in prikazovanj zgodbic slavnih. Finančno zadovoljstvo podjetnik, v različnih obdobjih svoje podjetniške poti, definira/redefinira vedno znova. Če je ponavadi na začetku podjetniške poti, finančna ambicija podjetnika, preživeti in splavati podjetje vsaj na nulo (povrnitev zagonskih stroškov), je s časom iz zorenjem podjetja ter podjetnika, finančno zadovoljstvo, nekaj povsem drugega. Bolj kot postaja podjetnik zrel (in stabilen na svoji poti), bolj mu v ospredje stopajo druge prioritete – saj je finančna potreba, pri različnih podjetnikih, različno hitro zadovoljena.
  • zdravje je posledica odnosa (do sebe, dela, okolja, družine,…). Bolj kot se cenimo, spoštujemo, imamo radi, bolj lahko, to isto predajemo drugim. Po uresničitvi ostalih podjetniških izziov (finance, čas, podjetniški etapni cilji (npr. letni plan)), se skrb za zdravje različno hitro zlije med najpomembnejše podjetnišek cilje, saj npr. ukvarjanje s športom ali sprostitev (joga), pomaga podjetniku umiriti misli, preklopiti na nekaj drugega (ali nič), kar ni povezano s poslom, itd… Vrnitev k naravi ni samo pot k zdravju ampak tudi umiritev duha in odklop od podjetniških ovir in umetne elektronike.
  • osebna rast je posledica kakovostno upravljane celovite podjetniške poti. Zagotovo srečate ogromno izjemno, navidez uspešnih podjetnikov, ki ne skrbijo za svoje zdravje, imajo razdrte družine, imajo samo poslovne prijatelje, itd…. Tak podjetnik ne deluje celovito (integriteta!!!), tak podjetnik ni uspel najti harmonije in usmeritve, preko katere bi zasledoval vse 4 izzive podjetništva (omenjene zgoraj). Osebna rast je močno povezana s predanostjo podjetnika k vseživljenskemu učenju (o zdravju, odnosih, poslcu; specializacija in širjenje posla,…). Za tiste, ki želite svojo podjetniško zgodbo razširiti ali poglobiti na internetu, so na povezavi Izobraževanja za podjetja, predstavljena nekatera izobraževanja, ki so trenutno najbolj aktualna za širjenje podjetniške zgodbe na spletu (prodaja na Amazonu, prodaja na Googlu, itd…

Kako (in zakaj) se lotiti podjetništva na spletu?

Biti podjetnik preko spleta prinaša številne prednosti. V primerjavi z ostalimi podjetniškimi poti.

  • Podjetnik na spletu prihrani čas. Delovno okolje številnih podjetnikov, ki svojo pot usmerjajo predvsem na internet, je domača hiša, domači kotiček ali ločena pisarna v sosednji sobi. Potnih stroškov podjetnik, ki prodaja preko interneta, praktično ne pozna. Naj si gre za manjše ali večje spletno podjetje, je delo z drugimi (sodelavci, poslovnimi partnerji, kupci) mogoče organizirati na daljavo, s čimer se čas ne prihrani samo podjetniku samemu, ampak vsem vpletenim v delovne procese.
  • Podjetnik na spletu ima “škarje in platno” pred svojimi očmi. Na dosegu roke. Predstavljajte si potrebno deolo npr. v marketingu na spletu v primerjavi s potrebno telefonijado, obiski in pogovori, ko podjetje svoj marketing izvaja npr. preko marketinške agencije. Postaviti spletno trgovino ali spletno stran, sprejemati naročila oz. povpraševanja, odgovarjati na vprašanja – vse to poteka na dosegu roke. V članku Prednosti najema agencije za marketing napram lastnemu marketingu, smo se podrobneje razpisali o tem ali & kdaj se odločiti za lastno trženje preko spleta ali s pomočjo agencij.
  • Podjetništvo na spletu ponuja priložnost širitve praktično na neomejeno velik trg. Če ima podjetnik pri svojem “fizičnem poslovanju” ovire pri širjenju svojega posla v npr. tujino, v stroških potrebnih za zagon prodaje na tujem trgu (sejmi, katalogi, iskanje zastopnikov,….), vsega tega pri odločitvi za širjenje svoje prodaje na tuje trge, preprosto nima. Podjetništva in prodaje v tuji državi, se lahko gremo kar iz domačega naslanjača – brez, da sploh kadarkoli obiščemo tujo državo.

Za razliko od splošne percepcije, da se podjetništva na spletu, lahko gredo samo “poklicani” (npr. tisti, ki znajo programirati, mlajša generacija, ipd…), povejmo, da splošno gledanje, da je uspešna podjetniška pot povezana izključno s posedovanjem specifičnih znanj, ne drži.

K vedno znova enostavnejšim možnostim vzpostavitve svoje zgodbe podjetnika na internetu, bolj kot kakršnokoli poznavanje računalniškega programiranja, velja, da je za uspeh na spletu potrebno predvsem komunikacijsko in marketinško znanje, saj je promocija spletne strani ali spletne trgovine, tista, ki bo pripeljala spletne uporabnike v trgovino podjetnika in ne njeno posedovanje računalniških znanj. O eni izmed možnosti kako promovirati spletno trgovino (to je, s pomočjo bloga), smo pisali v našem prispevku, na povezavi.

Znane slovenske, uspešne, spletne podjetniške zgodbe [malih podjetnikov]

Za razliko od najbolj uspešnih, najbolj poznanih in največjih podetniških zgodb (ki jih praktično poznamo, tudi zaradi njihovega PIAR-ja, vsi), so spodaj predstavljene nekatere podjetniške zgodbe z namenom, da pokažemo, da podjetništvo na spletu ni rezervirano samo za najbolj pogumne, obdarjene, talentirane ali kakorkoli drugače osebke s nekaterimi lastnostmi in prednostmi, ki jih sami ne posedujemo.

Majhna podjetja, ki ponujajo optimizacijo spletnih strani (SEO) (za boljšo prodajo na Googlu)

Če boste v Google vtipkali optimizacija spletnih strani, boste opazili, da se (zraven velikih spletnih agencij) s ponujanjem znanj iz področja optimizacije spletnih strani (SEO), ukvarja ogromno slovenskih, malih podjetnikov, storitev pa je že lep čas med vrhnjimi storitvami, ki jih praktično išče vsako resno, večje ali manjše podjetje, ki se želi resno lotiti prodaje čez Google.

Optimizacija spletnih strani pomaga podjetjem predvsem v začetnih letih poslovanja, da se postavijo na Googlov “zemljevid” (ki ima največ uporabnikov spleta) – s SEO optimizacijo pa podjetja pridobijo obiskovalce na spletno stran, brez, da bi jim za slednje bilo potrebno investirati finančna sredstva za oglaševanje. Podrobneje smo o tem kaj pomeni optimizacija spletnih strani pisali na povezavi.

Uspešna podjetniška zgodba prodaje pisalnih miz

Če boste podrobneje na Googlu pogledali kdo so v Sloveniji največji in najbolj poznani prodajalci pisalnih miz, boste nedvomno zasledili med prodajalci Lesnino, Momax, Jysk in podobne. Normalno, saj veliki prodajalci pisalnih miz, ogromno sredstev vlagajo v svoj branding že preko televizije, pa tudi na Googlu niso nič kaj bolj varčevalni.

A med večjimi in vseeno bolj poznanimi podjetji oz. spletnimi trgovinami, ki ponujajo pisalne mize, se znajde tudi ena manjša spletna trgovina, to je Pohištvo123.si. Njihove pisalne mize so med kupci miz že zelo dobro poznane, saj je Pohištvo123.si uspelo zagotoviti podobne modele pisalnih miz kot jih ponujajo velike blagovne znamke – a s to razliko, da so te do kar 50% cenejše od velikih blagovnih znamk.

Če ste morda pomislili, da je Pohištvo123.si s svojimi pisalnimi mizami, muha enodnevnica in, da jo bodo najbrž velike pohištvene trgovine, v prihodnosti izrinile iz trga, se motite. Pisalne mize Pohištvo123.si so na trgu že polnih 10 let. Le preverite (na povezavi) zakaj so tako popularne.

Podjetnika, ki na spletu prodajata šopke za poroko in ostalo cvetlično, poročno dekoracijo

Uroš in Metka, iz spletne strani Sanjski-Sopek.si, sodita med slovenske najbolj uspešne spletne prodajalce poročnih šopkov. In pravzaprav vse cvetlične dekoracije za poroko.

V panogi cvetlic, šopkov in porok delujeta že vrsto let, v zadnjih letih pa sta osnovni strani za poroke (Sanjski-Sopek.si), dodala celo še posebej namenjeno spletno trgovino (kjer dodatno prodajata še darila, adventne venčke in pravzaprav vse komplementarne produkte, ki jih je mogoče povezati s šopki rož).

Obiščite Sanjski-Sopek.si (ali ju pokličite) in preverite kako lahko mlad par sam, uspešno prodaja rože na spletu, kljub enormni količini konkurentov (spletnih in navadnih cvetličarn, ipd…)

Zelo uspešna podjetniška zgodba iz prodaje oblek za dojenčke in nosečnice – trgovinice Bambini

Trgovinice Bambini so svojo podjetniško zgodbo začele s prodajo oblekic za dojenčke in nosečnice, na slovenskem trgu, v fizičnih trgovinicah, v največjih nakupovalnih centrih po Sloveniji (BTC, SuperNOva, EuroPark, itd…).

Po uspešni vzpostavitvi prodaje po fizičnih trgovinicah, so podjetniško zgodbo, trgovinice nadaljevale s postavitvijo spletne trgovinice Bambini.si za slovenski trg, po letu dni “osvajanja” slovenskega spletnega trga, pa svoje podjetništvo negujejo s širjenjem prodaje oblačil za dojenčke in nosečnice, še na hrvaškem trgu (Bambini.hr).

Uspešno podjetništvo na področju prodaje ovitkov za telefone

Podobno kot zgornji primer, velja tudi za spletno trgovino TopIzbira.si, ki ne samo v Sloveniji, temveč tudi na Hrvaškem in Madžarskem, več kot učinkovito prodaja ovitke za telefone (ob bok velikim blagovnim znamkam kot je npr. mimovrste,…).

Kot zanimivost razkrijmo, da fanta, ki vodita trgovino ovitki za telefone TopIzbira, v času tega zapisa, štejeta dobrih 20 let. Njuna trgovina TopIzbira.si sodi med 3 najbolj obiskane spletne trgovine z vsemi možnimi ovitki za telefon.

Zgodba podjetnika, ki uspešno prodaja urbano opremo

Podjetnik Albert Korošec, ki vodi svoje podjetje Kreal d.o.o., odlično na mednarodnih trgih na spletu, prodaja pretežno urbano opremo, čeprav se v njegovi ponudbi zraven parkovnih klopi, košev za smeti in vsega kar sodi v urejanje mestnih in krajinskih parkov, nahajajo tudi številna zunanja, športna in otroška igrala. Urbana oprema Kreal je z njegovo pomočjo postala poznana ne samo v Sloveniji, temveč tudi po svetu, saj je Krealova oprema predstavljena celo na največji svetovni spletni platformi, ki združuje notranje in zunanje oblikovalce, projektante in arhitekte, ArchiExpo.

Bonitetna hiša ebonitete.si in njihova fantastična podjetniška zgodba

Bonitetna hiša Prva bonitetna agencija d.o.o. s svojo aplikacijo ebonitete.si, izjemno uspešno konkurira velikim podjetjem kot so Ajpes, Bisnode in ostali registri, ki podjetnikom omogočajo preverjanje bonitetnih ocen posameznih podjetij.

Ebonitete.si so odličen, vrhunsko izdelan pripomoček, ki vsem, ki se resno zanimate za to kaj je podjetništvo, pomagajo, da najdete plačilno sposobne in dejansko zaupanja vredne poslovne partnerje in subjekte.

V čem je podjetniška zgodba bonitetne hiše in programa ebonitete.si, tako fantastična in edinstvena (v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami), je najboljše, da preverite na povezavi, na vrhu tega poglavja.

NAMIG: Lotiti se podjetništva ne pomeni nujno, da se morate podjetniške zgodbe lotiti iz t.i. “čiste nule” in popolnega začetka. Mnogi podjetniki svojih novih podjetniških izzivov ne začenjajo “znova”, po tem, ko jim njihove zgodbe že “tečejo”, ampak se novih izzivov lotevajo z nakupi projektov, ki predstavljajo podjetniško priložnost. Če ste eden izmed teh, ne bo odveč, če se obrnete na osebne finančne svetovalce, ki imajo s svetovanjem na področju financ, izkušnje. Preverite na povezavi.

Viri in dodatne informacije za učinkovito podjetništvo [na spletu]

1 – Kaj je podjetništvo in razvoj teorije podjetništva, Wikipedia
2 – Podjetništvo in podjetnik, Podjetniški-portal.si

Related Post