Ali je mogoče varjenje plastičnih mas in kako poteka?

Varjenje je tehnika spajanja, ki je običajno povezana z jeklom in drugimi kovinami. Vendar, ali je omejena na kovine ali je to tehniko mogoče uporabiti za druge vrste materialov? Vprašanje je zelo pogosto: ali je mogoče varjenje plastičnih mas? Kratek odgovor je, da je plastični material varljiv. V tem primeru je najprej treba vedeti, da klasični varilni aparati tukaj odpadejo. Po drugi strani pa obstajajo dejavniki, ki jih je treba upoštevati, da se določi, katere vrste plastičnih materialov je mogoče variti.

za varjene plastike niso klasični varilni aparati

Vrste plastičnih materialov

Termoplasti

Je izraz, ki se uporablja za plastiko, ki se ob izpostavljenosti toploti zmehča in sčasoma stopi, odvisno od temperature segrevanja. Po drugi strani pa se ob ohlajanju ponovno strdijo in se vrnejo v prvotno stanje in trdnost. Zato so opredeljeni kot termoplasti: imajo možnost, da se večkrat stopijo in oblikujejo, ne da bi spremenili svojo molekularno strukturo. Ko se plastični material s segrevanjem zmehča, se stopi in nato, ko se ohladi, prevzame novo trdno obliko in ohrani svoje mehanske in strukturne lastnosti. Ta zmogljivost povečuje možnosti v smislu plastičnih projektov. Termoplaste je pogosto mogoče ponovno predelati, ker jih je mogoče večkrat taliti in oblikovati.

Duroplasti

Za razliko od termoplastičnega materiala, ko je duroplast stopljen in oblikovan, ga ni mogoče ponovno obdelati. Tako termoreaktivni material, ko dobi svojo končno obliko, njegove oblike ne bo več mogoče spreminjati s segrevanjem. V primerjavi s termoplasti se duroplasti pri segrevanju pri visokih temperaturah ne stopijo, temveč dosežejo nepovratno togost.

Elastomeri

Ti plastični materiali so znani po svojih elastičnih lastnostih in veliki sposobnosti raztezanja. Zato jih je mogoče močno raztegniti, ne da bi se pri tem poškodovale, saj se bodo lahko skoraj takoj vrnile v prvotno obliko. Vendar pa imajo pomanjkljivost, da jih je težko reciklirati.

Kateri plastični materiali so varljivi?

Kot je navedeno zgoraj, je mogoče varjenje plastičnih mas. Po drugi strani pa je mogoče zvariti le termoplaste. Tako termoplastični materiali vključujejo široko paleto plastičnih mas, ki jih je dejansko mogoče zvariti skupaj.

Za zagotovitev učinkovitosti in trajnosti varjenja plastike je treba upoštevati tudi, da je mogoče skupaj zvariti samo dve združljivi plastiki, to je dve plastiki iz iste družine, kot je najlon z drugim najlonom. Plastični zvarek, izdelan ob upoštevanju vseh pogojev, bo poleg estetskega videza vzdržljiv in zelo odporen. Sposobnost termoplastov, da se mehčajo, bo omogočila navzkrižno povezavo med dvema kosoma plastike iz iste družine.

varjenje plastičnih mas

Kako poteka varjenje plastičnih mas

Postopek varjenja plastike je zelo podoben varjenju z gorilnikom s kisikom in acetilenom, brez potrebe po temnih očalih, rokavicah ali usnjenih predpasnikih. Uporabite lahko varilni stroj za plastiko ali običajno toplotno pištolo.

Pripravite spoj za varjenje, kot bi to storili z jeklom, pri čemer ohranite pravilne kote in vrzeli. Z brusnim papirjem ali žično krtačo se prepričajte, da je območje zvara čisto. Potem, ko je toplotna pištola vroča, držite polnilno palico navpično in razpihajte območje s toplotno pištolo. Ko material postane lepljiv, močno potisnite palico navzdol v spoj, vendar ne premočno. Nadaljujte s pihanjem palice in spoja, medtem ko polnilo potisnete skoraj navpično navzdol na svoje mesto. Zaželen je tudi majhen kot, ki pomaga pri premikanju naprej. Ko pridete do konca, nekaj sekund neposredno segrejte palico in jo nato zavrtite. Če potrebujete več polnila za dokončanje zvara, nagnite palico na trideset stopinj in vašo naslednjo polnilno palico na šestdeset, nato ponovite segrevanje in potiskanje polnila v spoj. Za razliko od varjenja s kisikom se polnilna palica nikoli ne bo stopila in kapljala v zvarno lužo (razen če imate preveč toplote).

VIR (1) Plastic Mag

Related Post